Ken je Chilaquiles? Het is een gerecht waar je waarschijnlijk nog niet eerder van gehoord hebt. Deze chilaquiles ovenschotel met salsa saus bonen en ei is een variatie op het traditionele Mexicaanse recept. Makkelijk om te maken en heerlijk om te eten. Comfort food waar je zeker van gaat genieten!
Wat zijn chilaquiles?
Erg bekend in Nederland zijn chilaquiles niet. Ik werd erop gewezen in een reactie bij een recept op mijn Youtube kanaal. Mexicanen eten het graag als ontbijt of als brunch. De basis zijn in punten gesneden en gefrituurde tortilla’s, met daarop groene of rode salsa saus en erbij wisselende bijgerechten. Klinkt goed toch?
Ovenschotel
Omdat ik niet op zoek was naar een ontbijt, maar naar een hoofdgerecht heb ik er een ovenschotel van gemaakt. Geïnspireerd op het recept voor chilaquiles, maar toch ook best wel anders.
Ik heb er wat op tegen om een pan vol olie te verspillen om tortilla’s te frituren. Daarom bakte ik ze in de oven en dat werkte prima. Verder zijn de extra’s geen bijgerecht. Ze zitten als laagjes in de schotel: tortilla’s, salsa saus, bonen, mais en lekker veel kaas.
Het resultaat: een soort lasagne met tortilla’s en heerlijke vulling. Met gebakken ei er bovenop om het helemaal af te maken.
Ingrediënten
Chilaquiles ovenschotel voor 4 personen:
- 8 kleine naturel tortilla’s (320 gram)
- 2 eetlepels zonnebloemolie
- 2 middelgrote uien
- 3 tenen knoflook
- 1 rode peper
- 4 Roma tomaten
- 125 gram gegrilde rode paprika uit pot
- 1 paddenstoelen bouillonblokje
- 400 gram blik zwarte bonen
- 150 gram blik mais
- 250 gram jong belegen kaas
- 4 eieren
Ook nodig
- Staafmixer – Koop je staafmixer bij Bol.com
- Oven
Chilaquiles ovenschotel met salsa saus recept
In deze film zie je hoe deze ovenschotel met tortilla’s, bonen, kaas en ei maakt. In de paragraaf na de film lees je het recept stap voor stap.
Chilaquiles ovenschotel met salsa saus maken
Benodigde tijd: 1 uur
Zo maak je deze ovenschotel:
- 1 dag van tevoren: tortilla’s snijden en drogen
Maak een stapel van 8 kleine tortilla’s. Snij ze in 8 gelijke punten. Verdeel de stukjes over 2 bakplaten. Laat ze één dag staan, zodat ze wat uitdrogen.
- Oven voorverwarmen
Verwarm de oven voor naar 180 graden.
- Tortilla’s invetten en bakken
Doe de stukjes tortilla in een slakom. Voeg 2 eetlepels zonnebloemolie toe. Hussel ze met je handen door elkaar, tot de tortilla stukjes allemaal met een dun laagje olie bedekt zijn.
- Tortilla’s bakken
Verdeel de tortilla’s weer over de twee bakplaten. Zet die 8 minuten op 180 graden in de oven. Wissel dan de bovenste met de onderste bakplaat. Zet ze dan nogmaals ongeveer 8 minuten in de oven, totdat ze gaan verkleuren. Tijdens het bakken ga je verder met de volgende stappen.
- Groenten voor rode salsa saus fijnmalen
Snij eerst de groenten: 2 middelgrote uien in kwart ringen, 1 rode peper in halve ringen, 3 tenen knoflook in plakjes, 4 Roma tomaten in grove stukken en 125 gram gegrilde rode paprika uit pot in stukjes. Doe alles in een pan.
- Bouillon toevoegen en koken
Voeg 1 paddenstoelen bouillonblokje en 200 milliliter water aan de pan toe. Maal alles fijn met een staafmixer. Kook de rode salsa saus dan 8 minuten. Af en toe roeren. Tijdens het koken ga je verder met de volgende stappen.
- Zwarte bonen en mais schoonspoelen
Doe de inhoud van een 400 gram blik zwarte bonen en een 150 gram blik mais in een vergiet. Spoel ze schoon met koud water.
- Kaas raspen
Rasp 250 gram jong belegen kaas met een grove rasp.
- Ovenschaal vullen
Verdeel ongeveer een kwart van de 250 gram tortilla’s over de bodem. Verdeel daar een kwart van de salsa saus, een kwart van de zwarte bonen en mais en een kwart van de geraspte kaas overheen. Herhaal dit tot alles op is.
- 15 minuten bakken
Indien nodig: warm de oven weer naar 180 graden. Zet de schaal erin en bak het 15 minuten. Haal dan de schaal eruit, maar laat de oven aanstaan.
- Eieren erop
Duw met een lepel 4 ondiepe kuiltjes in het oppervlak. Breek in elk kuiltje een ei.
- 12 minuten bakken + 6 minuten koelen
Zet de schaal weer 12 minuten in de oven, tot het eiwit hard begint te worden. Haal de schaal dan uit de oven en laat hem nog ongeveer 6 minuten staan tot het eiwit helemaal gestold is.

Meer recepten
Vind je deze ovenschotel met bonen, mais en ei lekker? Dan ben je vast benieuwd naar de andere hoofdgerechten op Eetman. Bijvoorbeeld deze Mexicaanse tortilla ovenschotel.