Goddelijk, heerlijk, mierzoet! Zomaar even wat beschrijvingen van deze Chocolade karamel taart. Het is dan ook een mix van twee heerlijke recepten. De luxe chocolade cake die we hier thuis heel vaak maken en de karamel die ik vond in het boek Vegan van Jean-Christian Jury.

Het hele recept lijkt misschien wat lang, maar het is makkelijk om te maken. De luxe chocolade cake komt bijvoorbeeld oorspronkelijk uit een kinderkookboek. De karamel is niet meer dan ingrediënten mengen, even doorkoken en klaar. Een kind kan de was doen. Let op dat de karamel een beetje dun blijft; dat is dus normaal.

Chocolade karamel taart recept

Ingrediënten

Voor de bodems:

  • 2 taartvormen, of 1 en wat meer tijd
  • 175 gram pure chocolade
  • 175 gram zachte roomboter
  • 175 gram (lichte) basterdsuiker
  • 4 eieren
  • 90 gram bloem

Voor de chocoladecrème:

  • 45 gram suiker
  • 25 gram roomboter
  • 65 gram pure chocolade
  • 40 milliliter melk

Voor de karamel:

  • 3 eetlepels zonnebloemolie
  • 3 eetlepels ahornsiroop
  • 1 zakje van 8 gram vanillesuiker
  • 80 gram roomboter
  • Mespuntje zout

Overige:

  • 12 halve ongebrande walnoten

Chocolade karamel taart maken

De bodems:

Scheid de eiwitten van het eigeel. Let vooral goed op dat er geen eigeel bij het eiwit komt. Laat de roomboter op kamertemperatuur komen.

Zeef de bloem, zodat er geen klontjes in zitten.
Vet twee even grote springvormen in. Als je er geen twee hebt, of een kleine oven, zul je straks gewoon 2x achter elkaar een chocoladecake moeten bakken.

Verwarm de oven voor op 175 graden.

Breek de chocola in stukken en doe deze in een kom. Zet de kom in een pannetje met kokend water. Roer door de chocola, tot deze helemaal gesmolten is. Daarna van het vuur af halen.

Meng 175 gram roomboter met de basterdsuiker. Meng het eigeel er beetje bij beetje bij. Meng daarna de gesmolten chocolade er doorheen.

Klop het eiwit in een schone (niet vette) kom tot het zachte pieken vormt.

Schep (niet kloppen dus) voorzichtig om en om beetjes eiwit en bloem door het cake mengsel, tot de bloem en het eiwit op is.

Verdeel het cake mengsel nu over de twee taartvormen. Bak de chocoladecakes in ongeveer 20 minuten op 175 graden (tot ze in het midden stevig aanvoelen).

Laat de chocoladecakes even in de vorm afkoelen en leg ze daarna op een rooster om verder af te koelen.

De chocoladecrème:

De crème kun je maken terwijl de cakes in de oven staan.
Breng al roerend 45 gram suiker en 40 ml melk in een pan aan de kook. Laat het 5 minuten doorkoken, blijf roeren.

Haal de pan van het vuur en roer er 65 gram chocolade bij, tot de chocolade gesmolten is. Roer er daarna ook 25 gram boter bij, tot ook die gesmolten is.

Laat de crème afkoelen, tot ze wat dikker en smeerbaar is.

De karamel:

Verhit voor de karamel 3 eetlepels zonnebloemolie, 3 eetlepels ahornsiroop, een zakje vanillesuiker, 80 gram roomboter, en een mespuntje zout in een steelpan. Blijf het circa 6 minuten goed roeren, tot de karamel pruttelt en goed gemengd is.

Zet de karamel dan 10 minuten opzij.

Tot slot:

Smeer op de onderste chocoladecakes de chocoladecrème en stapel ze op elkaar. Smeer dan de karamel er overheen. Leg tenslotte de walnoten er bovenop.

Meer recepten

Vind je de Chocolade karamel taart lekker? Zoek je nog meer lekkere vegetarische recepten? Kijk dan ook eens op de pagina met snacks en gebak.

(Visited 20 times, 1 visits today)