Een heerlijke ovenschotel met tortilla’s en daarin een vulling van bonen, mais, tomaat en avocado. Deze Mexicaanse tortilla ovenschotel vindt iedereen wel lekker.
Wie houdt er nou niet van lekkere tortillachips? Mijn familie en ik vinden ze in ieder geval erg lekker. Niet zo raar dus dat we hier thuis graag deze lekkere ovenschotel maken waarin tortillachips zitten, maar die je met de overgebleven chips lekker van je bord kan lepelen. Stiekem toch een beetje met je handen eten, dat is toch ook altijd weer leuk.
In de Mexicaanse ovenschotel zit een vulling van bonen, mais, tomaat, avocado en nog veel meer. Er overheen gaat lekker veel geraspte kaas. De tortilla ovenschotel is groot genoeg voor ruim 4 personen. Zelfs met twee zoons in de groei, hebben wij er meer dan genoeg aan.
Ingrediënten
Voor de tortilla ovenschotel (4 personen):
- 200 gram tortillachips naturel
- 2 avocado’s
- 700 gram tomaten
- 4 bosuitjes
- 2 rode uien
- 1 citroen
- 150 gram geraspte oude kaas
- 2 rode pepers
- 1 blik mais (300 gram)
- 2 blikken kidneybonen (totaal 800 gram)
- 2 eetlepels olijfolie
- 0,5 eetlepel gedroogde koriander
- 1,5 theelepel komijnzaad
- Peper en zout naar smaak
Mexicaanse tortilla ovenschotel recept
In deze film zie je hoe deze Mexicaanse ovenschotel met bonen maakt. In de paragraaf na de film lees je het recept stap voor stap.
Mexicaanse tortilla ovenschotel maken
Benodigde tijd: 40 minuten
Zo maak je de Mexicaanse tortilla ovenschotel:
- Avocado, bosui, tomaat en rode ui snijden
Haal het vruchtvlees uit 2 avocado’s en snij ze in blokjes. Snij dan 4 bosuien in ringetjes. Maak dobbelsteentjes van 700 gram tomaten en snij tenslotte 2 rode uien fijn. Doe dan alles in een grote kom.
- Citroensap, koriander, peper en zout toevoegen
Pers daarna 1 citroen uit en voeg het sap toe aan de kom. Voeg dan ook 0,5 eetlepel koriander en naar smaak wat versgemalen zwarte peper en zout toe. Schep tenslotte het geheel door elkaar.
- Oven voorverwarmen
Verwarm nu de oven voor op 200 graden.
- Rode pepers snijden en kaas raspen
Ontpit 2 rode pepers en snij ze dan in kleine stukjes. Rasp 150 gram oude kaas.
- Kidneybonen, mais, rode peper en komijnzaad bakken
Laat het sap uit 2 blikken van 400 gram kidneybonen en de mais lekken. Zet dan een hapjespan op het vuur. Doe 2 eetlepels olijfolie erin. Bak dan de kidneybonen, 300 gram mais, de rode pepers en 1,5 theelepel komijnzaad 6 minuten.
- Tortilla’s voor de rand bewaren
Bewaar nu eerst een stuk of 20 mooie tortilla’s, die niet zijn gebroken. Daarmee kan je straks een mooie rand in de ovenschotel maken.
- Tortilla’s en bonen-mengsel in de ovenschaal
Gebruik een grote ovenschaal. Bedek de bodem met een laagje tortilla’s en bewaar de rest. Leg op die tortilla’s het warme bonen-mengsel. Maak dan aan de zijkant van de ovenschaal een opstaande rand met de mooie tortilla’s die je bewaard hebt.
- Groenten en geraspte kaas erbij
Schep dan de inhoud van de kom met groenten op de laag bonen. Strooi daar dan de geraspte oude kaas over.
- In de oven zetten
De Mexicaanse tortilla ovenschotel moet nu circa 20 minuten op 200 graden in de oven staan. Het is klaar als de kaas gesmolten is en de vulling warm.
Serveer tenslotte de Mexicaanse tortilla ovenschotel met de de overgebleven tortilla’s.

Meer hoofdgerechten
Vind je de Mexicaanse tortilla ovenschotel lekker? Dan ben je vast op zoek naar meer lekkere recepten! Je vindt ze op de pagina met vegetarische hoofdgerechten. Of verzin zelf een vegetarisch recept. Bijvoorbeeld met een van de tips voor lekker vegetarisch koken.
Heerlijk!