Mexicaanse tortilla ovenschotel

Mexicaanse tortilla ovenschotel recept 1

Een heerlijke ovenschotel met tortilla’s en daarin een vulling van bonen, mais, tomaat en avocado. Deze Mexicaanse tortilla ovenschotel vindt iedereen wel lekker.

Wie houdt er nou niet van lekkere tortilla chips? Mijn familie en ik vinden ze in ieder geval erg lekker. Niet zo raar dus dat we hier thuis graag deze lekkere ovenschotel maken waarin tortillachips zitten, maar die je met de overgebleven chips lekker van je bord kan lepelen. Stiekem toch een beetje met je handen eten, dat is toch ook altijd weer leuk.

In de Mexicaanse ovenschotel zit een vulling van bonen, mais, tomaat, avocado en nog veel meer. Er overheen gaat lekker veel geraspte kaas. Het sausje op basis van crème fraîche is optioneel, maar ik vind het erg lekker. Het is makkelijk te maken, dus ik zou het er gewoon bij doen. De tortilla ovenschotel is groot genoeg voor ruim 4 personen. Zelfs met twee zoons in de groei, hebben wij er meer dan genoeg aan.

Tip: mis geen recept meer dus volg nu eetman.nl op Instagram 👍🏻

Ingrediënten

Voor de tortilla ovenschotel (4 personen):

  • 200 gram tortilla chips naturel
  • 2 avocado’s
  • 6 tomaten
  • 4 bosuitjes
  • 2 rode uien
  • 1 citroen
  • 150 gram geraspte oude kaas
  • 2 rode pepers
  • 1 blik (300 gram) mais, uitgelekt
  • 2 blikken (totaal 800 gram) kidneybonen, uitgelekt
  • 1,5 theelepel komijnzaad
  • 0,5 eetlepel gedroogde koriander
  • versgemalen zwarte peper
  • zout
  • 2 eetlepels olijfolie

Voor de saus:

  • 125 milliliter creme fraiche
  • 0,5 eetlepel gedroogde koriander
  • 2 tenen knoflook
  • chilipoeder
  • dille
  • versgemalen zwarte peper
  • zout

Mexicaanse tortilla ovenschotel recept

Begin met al het snijwerk. Haal het vruchtvlees uit de avocado en snij het in blokjes. Snij dan de bosui in ringetjes. Maak dobbelsteentjes van de tomaat en snij tenslotte de rode ui fijn. Doe dan alles in een grote kom. Pers daarna de citroen uit en voeg het sap toe aan de kom. Voeg dan ook de koriander en naar smaak wat versgemalen zwarte peper en zout toe. Schep tenslotte het geheel door elkaar.

Verwarm nu de oven voor op 200 graden.

Ontpit de rode pepers en snij ze dan in kleine stukjes.

Zet nu een pan op het vuur met een eetlepel olijfolie. Bak dan de kidneybonen, de mais, de rode pepers en het komijnzaad. Na ongeveer 6 minuten is alles goed warm en ben je klaar.

Bewaar nu eerst een stuk of 20 mooie tortilla’s die niet zijn gebroken, daarmee kan je straks een mooie rand maken.

Vet een grote ovenschaal met een eetlepel olijfolie in.  Bedek dan de bodem van de ovenschaal met tortilla’s. Leg op die tortilla’s het warme bonen-mengsel. Maak dan aan de zijkant van de ovenschaal een opstaande rand met de mooie tortilla’s die je bewaard hebt.

Schep daarna in het midden van de ovenschaal de inhoud van de kom met groenten. Strooi daar dan de geraspte kaas over. De Mexicaanse tortilla ovenschotel moet nu circa 20 minuten in de oven staan, tot de kaas gesmolten is en de vulling warm.

De saus maken

Terwijl de Mexicaanse ovenschotel in de oven staat, of eventueel ruim van tevoren, kan je mooi het sausje maken.

Meng voor de saus de crème fraîche, 0,5 eetlepel koriander, 2 geperste tenen knoflook en naar smaak chilipoeder, dille, peper en zout door elkaar. Meng daarna beetje bij beetje wat water er doorheen, zodat het sausje wat dunner wordt.

Serveer tenslotte de Mexicaanse tortilla ovenschotel met de crème fraîche saus en eventueel de overgebleven tortilla’s.

Mexicaanse tortilla ovenschotel recept 2

Meer hoofdgerechten

Vind je de Mexicaanse tortilla ovenschotel lekker? Dan ben je vast op zoek naar meer lekkere recepten! Je vindt ze op de pagina met vegetarische hoofdgerechten. Of verzin zelf een vegetarisch recept. Bijvoorbeeld met een van de tips voor lekker vegetarisch koken.

Comments (1)

Leave a comment