Home » Recepten » Bijgerechten » Stoofperen uit de slowcooker

Stoofperen. Ze zijn heerlijk als bijgerecht of als nagerecht. Zeker met een zoet sausje erbij, gemaakt van het kookvocht. Ze zijn makkelijk om te maken. Met bessensap, suiker en kaneel zijn ze zelfs zonder alcohol. Met de slowcooker kan je dat weinige werk ook nog eens ruim van tevoren doen. Daarom vind je hieronder het recept voor stoofperen uit de slowcooker.

Vanaf oktober tot februari liggen de stoofperen weer volop in de winkels. Met hun lange kooktijd zijn ze de perfecte groente om te maken in de slowcooker. Zo worden ze gaar, maar vallen niet uit elkaar. Precies wat je wilt. Het is een recept met maar weinig ingrediënten, dus ik snap wel waarom het zo’n populair gerecht is.

Relaxed koken met de slowcooker

Koken met je slowcooker is lekker relaxed. Als je er een hebt dan wist je dat al. Voor alle anderen zal ik het even toelichten. Mijn slowcooker heeft twee standen: “low” wat 80 graden betekent en “high” wat ook maar 90 graden warm is. Genoeg om langzaam het eten zacht te maken.

Het koken is vooral wachten. Intussen kan je makkelijk je huis verlaten. Een paar uur voor je wilt eten, doe je alle ingrediënten in de pan. Vlak voor je gaat eten, dan haal je alles er uit. In de tussentijd is hoef je nooit te roeren. Sterker nog, je moet zelfs de verleiding weerstaan om de deksel van de pan te halen. Daar zou hij teveel van afkoelen.

Wat als je geen slowcooker hebt?

Heb je overigens geen slowcooker of gewoon haast? Dan kan je er ook voor kiezen om de stoofperen in een gewone pan te koken. Zet het vuur niet al te hoog, zodat het maar net kookt. Verder doe je alles hetzelfde. Eén uur later zijn de stoofperen al klaar.

Stoofperen zonder alcohol

Om de peren extra smaak te geven voeg je aan het water port of bessensap toe. Ik kies graag voor bessensap. Bessensap is hartstikke lekker maar heeft ook een ander voordeel: de stoofperen bevatten helemaal geen alcohol. Er zijn immers genoeg mensen die dat ook echt geen alcohol in hun eten willen. Kies je voor port, wat ook erg lekker is, dan zal een groot deel van de alcohol verdampen. Toch blijft er, ook door de deksel op de slowcooker, dan altijd wel wat alcohol achter.

Ingrediënten

Stoofperen voor 4 personen:

 • ongeveer 10 stoofperen (bijvoorbeeld Gieser wildeman)
 • 250 milliliter bessensap zwarte bes en bosbes (of 150 milliliter rode port)
 • 80 gram suiker
 • 1 theelepel kaneel
 • Ongeveer 1 liter heet water

Ook nodig:

Stoofperen uit de slowcooker recept

In deze film zie je hoe in de slowcooker stoofperen met bessensap (of port) maakt. In de paragraaf na de film lees je het recept stap voor stap.

Stoofperen uit de slowcooker maken

Benodigde tijd: 5 uren en 30 minuten

Zo maak je stoofperen in de slowcooker:

 1. Peren schillen en snijden

  Schil de stoofperen. Verwijder het kroontje maar laat het steeltje zitten. Doe de stoofperen dan in de slowcooker.

 2. Slowcooker in de lage stand

  Zet de slow cooker op de lage stand van ongeveer 85 graden, zodat het vocht niet gaat koken.

 3. Bessensap (of Port), suiker en kaneel erbij

  Doe de bessensap (of de port), de suiker, en het kaneel in de slowcooker. Meng het met een lepel even door elkaar.

 4. Stoofperen en heet water erbij

  Doe dan de peren in de slowcooker. Giet er dan heet water bij. Gebruik net zoveel water dat de peren helemaal bedekt zijn. Doe dan de deksel op de slowcooker.

 5. 5-6 uur in de slowcooker

  Laat het geheel ongeveer 5 tot 6 uur aan staan. Draai peren die bovenop liggen tussendoor twee keer om, zodat ze gelijkmatig kleuren. Laat verder de deksel erop. Prik aan het einde met een vork in één van de peren om te kijken of hij goed zacht is geworden.

 6. Kookvocht inkoken

  Na vijf uur haal je de stoofperen uit de slowcooker. Giet 8 soeplepels van het sap in een flinke pan. Zet het vuur hoog en laat het sap in ongeveer 15 minuten indikken tot er ongeveer 2 soeplepels van over zijn.

Doe de peren in een schaal en giet er het ingedikte kookvocht overheen.

Stoofperen uit de slowcooker recept dec 2021 vierkant
Stoofperen uit de slowcooker recept

Meer recepten

Vind je de Stoofperen uit de slow cooker lekker? Dan zoek je vast wel meer lekkere recepten. Kijk dan bijvoorbeeld eens naar het recept voor Zuurkool met paprika en ananas uit de slowcooker of een van de andere vegetarische bijgerechten op Eetman.

Over de auteur

Joost

Hou jij van koken? Ik wel! Maar ook van foto's maken en verhalen schrijven. Eetman.nl staat vol met lekkere vegetarische recepten. Het is mijn uit de hand gelopen receptenboek met vegetarisch eten dat echt lekker is. Voor iedereen die soms, zoals ik, of altijd vegetarisch wil koken.

Toon alle artikelen