Home » Recepten » Hoofdgerechten » Zuurkool met paprika en ananas uit de slowcooker

Deze zuurkool met paprika en ananas uit de slowcooker laat je 8 uur lang stoven zodat de smaak een stuk minder zuur wordt. Sterker nog, de ananas en rozijnen maken hem een beetje zoet.

Mijn oudste zoon houdt niet van zuurkool: “dat is veel te zuur”. Minder zuur maak je zuurkool door het lang te laten stoven. Dat bracht me op een idee: de slowcooker is het ultieme lange stoven. Het resultaat is deze vegetarische zuurkool met paprika en ananas.

Een slowcooker verhit het eten tot een graad of 90. Daardoor hoef je verder niets meer aan te doen, eten er in, wachten en klaar. Mijn slowcooker moest wel even worden afgestoft. In het verleden werden daarin de taaiste stukken vlees mals gemaakt. Nu stond hij dus alweer een hele tijd een schaars stukje keukenkast te vullen.

Als basis nam ik een bestaand recept. De rookworst daarin was niet vegetarisch, dus die liet ik weg. Om het gerecht extra smaak mee te geven, voegde ik er wat lekkere vervangende ingrediënten aan toe. Kijk maar eens naar de foto hieronder. Dat ziet er toch al veel beter uit dan de gemiddelde stamppot.

Ingrediënten

Zuurkool voor 4 personen:

  • 1 kilo aardappels (iets kruimig)
  • 500 gram zuurkool (1 pakje)
  • 2 eetlepels zonnebloemolie
  • 1 rode paprika
  • 1 flinke ui
  • 250 milliliter kookroom
  • 1 klein blikje ananasblokjes
  • 30 gram rozijnen
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 theelepels paprikapoeder
  • zout
  • peper

Ook nodig:

  • slowcooker

Zuurkool met paprika en ananas uit de slowcooker

In deze video zie je hoe je deze zuurkool in de slowcooker maakt. Daarna lees je het recept nog even stap voor stap na.

Zuurkool met paprika en ananas uit de slowcooker maken

Benodigde tijd: 8 uren en 25 minuten.

Zo maak je de zuurkool met paprika en ananas:

  1. Slowcooker voorverwarmen

    De slowcooker moet je waarschijnlijk een tijdje op de hoge stand voorverwarmen. Dus zet hem nu alvast aan.

  2. Paprika, ui en knoflook snijden

    Verwijder de zaadlijsten van de paprika en snij hem in kwart ringen. Snij ook de ui in kwart ringen. Snij de knoflook fijn of pers hem uit.

  3. Paprika, ui en knoflook bakken

    Doe de olie in een pan en zet die op middelhoog vuur. Bak daarin de paprika, ui, en de knoflook in een minuut of vijf. Het is klaar als de paprika zacht begint te worden en de uit een beetje bruin wordt.

  4. Kookroom en kruiden toevoegen

    Haal de pan van het vuur en voeg daar dan de kookroom, het paprikapoeder en zout en versgemalen peper naar smaak aan toe. Meng het geheel even door elkaar.

  5. Aardappels snijden

    Schil de aardappels en snij ze in plakjes van ongeveer een halve centimeter dik.

  6. Slowcooker vullen

    Vul nu de slow cooker in lagen:
    – Eerst de aardappelplakjes. Doe daar nog een halve theelepel zout bij en roer die er doorheen.
    – Daar overheen leg je de zuurkool, inclusief het sap.
    – Daar bovenop leg je het ui, room, paprikamengsel.
    – Dan de ananasblokjes, inclusief het sap.
    – Tenslotte verdeel je de rozijnen er overheen.

  7. 8 uur op lage stand

    Zet de slowcooker nu op de lage stand (waarbij hij niet kookt). Doe de deksel erop en laat de zuurkool 8 uur stoven. Haal de deksel tussendoor niet van de pan.

  8. Mengen

    Schep tenslotte de inhoud nog even goed door elkaar, voor je hem opdient.

Zet wat zout en peper op tafel, voor de liefhebbers.

Zuurkool met paprika en ananas uit de slowcooker vierkant

Meer hoofdgerechten

Vind je de Zuurkool met paprika en ananas uit de slowcooker lekker? Op zoek naar nog meer recepten? Je vindt ze op de pagina met vegetarische hoofdgerechten. Of verzin zelf een recept. Bijvoorbeeld met een van de tips voor lekker vegetarisch koken.

Over de auteur

Joost

Hou jij van koken? Ik wel! Maar ook van foto's maken en verhalen schrijven. Eetman.nl staat vol met lekkere vegetarische recepten. Het is mijn uit de hand gelopen receptenboek met vegetarisch eten dat echt lekker is. Voor iedereen die soms, zoals ik, of altijd vegetarisch wil koken.

Toon alle artikelen