Zuurkool met paprika en ananas uit de slowcooker

Mijn oudste zoon houdt niet van zuurkool: “dat is veel te zuur”. Minder zuur maak je zuurkool door het lang te laten stoven . Dat bracht me op een idee: zuurkool uit de slowcooker. Het resultaat is deze vegetarische zuurkool met paprika en ananas uit de slowcooker.

Een slowcooker verhit het eten tot een graad of 90. Daar hoef je verder niets meer aan te doen, eten er in, wachten en klaar. Mijn slowcooker moest even worden afgestoft. Die werd in het verleden gebruikt om de taaiste stukken vlees mals te maken. Nu stond hij alweer een hele tijd een schaars stukje keukenkast te vullen.

Als basis nam ik een recept van kiwienzo.nl. Om het vegetarisch te maken en ook wat extra smaak mee te geven als vervanging van de rookworst, voegde ik er wat extra lekkere ingrediënten aan toe. Kijk maar eens naar de foto hier onder. Dat ziet er toch al veel beter uit dan de gemiddelde stamppot.

Zuurkool met paprika en ananas uit de slowcooker recept

Ingrediënten voor 4 personen

  • 1 kg aardappels
  • 1 pakje zuurkool van 500 gram
  • 1 rode paprika
  • 1 flinke ui
  • 250 ml kookroom
  • 1 klein blikje ananasblokjes
  • 20 gram rozijnen
  • 1 teentje knoflook
  • 2 theelepels paprikapoeder
  • 2 eetlepels zonnebloemolie
  • Zout en peper naar smaak

Zuurkool met paprika en ananas uit de slowcooker bereiden

Verwijder de zaadlijsten van de paprika en snij hem in repen. Snij de ui in kwart ringen. Snij de knoflook fijn of pers hem uit.

Doe de olie in een pan en zet die op middelhoog vuur. Bak daarin de paprika, ui, en de knoflook in een minuut of vijf. Het is klaar als de paprika zacht begint te worden en de uit een beetje bruin wordt.

Haal de pan van het vuur en voeg daar dan de kookroom, het paprikapoeder en zout en versgemalen peper naar smaak aan toe. Meng het geheel even door elkaar.

De slowcooker moet je waarschijnlijk 5 minuten op de hoge stand voorverwarmen. Dus zet hem nu ongeveer aan.

Schil de aardappels en snij ze in blokjes van ongeveer een centimeter.

Vul nu de slow cooker in lagen:

  • Eerst de aardappel blokjes. Doe daar nog een halve theelepel zout op en roer die er doorheen.
  • Daar overheen leg je de zuurkool, inclusief het sap.
  • Daar bovenop leg je het ui, room, paprikamengsel.
  • Ten slotte leg je er de ananasblokjes, inclusief het sap op en verdeel je de rozijnen overheen.

Zet de slowcooker vervolgens 8 uur op de lage stand (waarbij hij niet kookt) met de deksel er op. Daarna schep je de inhoud nog even goed door elkaar.

Zet wat zout en peper op tafel, voor de liefhebbers.

Meer hoofdgerechten

Vond je de Zuurkool met paprika en ananas uit de slowcooker lekker? Op zoek naar nog meer recepten? Je vind ze op de pagina met vegetarische hoofdgerechten.

About Joost

Lekker koken, lekker eten, foto’s maken, schrijven. Mijn hobby’s komen samen in deze web site met vegetarische recepten. Recepten waar niet gewoon het vlees is weggelaten, maar gerechten die je ook je vleesetende vrienden voor kan zetten!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*