Home » Recepten » Bijgerechten » Gerookte courgette rolletjes

Heb jij een rookoven? Ik zal er niet omheen draaien. Mijn rookoven staat vaker in de schuur, dan dat hij echt gebruikt wordt. Maar deze gerookte courgette rolletjes zijn een bijgerecht, dat je waarschijnlijk nog nooit gegeten hebt.

Ik heb een hele simpele rookoven. Met de twee spiritusbranders en wat rookmot (een mooi woord voor zaagsel) kan je zogenaamd ‘warm roken’. Heel moeilijk is het niet. Je moet wel een beetje zuinig zijn met de hoeveelheid rookmot. Doe je dat niet dan krijg je een hele scherpe smaak. Zet de rookoven bij voorkeur buiten, of in de schuur. Anders geniet je nog dagen van die heerlijke geur in huis 😂.

Voor dit recept heb ik de courgette in dunne plakjes voorgebakken. Zo zijn ze in principe al klaar als ze de rookoven in gaan. Het roken kan daarna heel kort duren en geeft alleen een beetje extra smaak er aan. Het resultaat is een heel origineel bijgerecht.

Ingrediënten

Voor 4 spiesen:

 • 1 courgette
 • 1 kleine ui
 • 4 eetlepels olijfolie
 • verse zwarte peper
 • 2 theelepels tijm

Ook nodig:

 • rookoven
 • 1 eetlepel houtmot
 • aluminiumfolie

Gerookte courgette rolletjes recept

In deze video zie je hoe je de gerookte courgette maakt. Daarna lees je het recept nog even stap voor stap na.

Gerookte courgette rolletjes maken

Benodigde tijd: 40 minuten

Zo maak je de gerookte courgette rolletjes:

 1. Bak de ui

  Versnipper de ui tot de stukje heel erg klein zijn. Bak de ui dan een paar minuten in 4 eetlepels olijfolie, tot de ui glazig begint te worden. Haal de pan dan van het vuur.

 2. Tijm en peper toevoegen

  Voeg dan de tijm en wat verse zwarte peper toe. Niet te veel peper, want ook het roken geeft een beetje een scherpe smaak. Meng alles door elkaar.

 3. Plakken courgette maken

  Was de courgette en snij de uiteinden er vanaf. Snij er dan in de lengte met een kaasschaaf lange plakken vanaf. De eerste en de laatste plak gooi je weg, want die bestaat vooral uit schil.

 4. Haal de plakken door het olijfolie-mengsel

  Haal nu de plakken courgette door het mengsel van olijfolie, ui en kruiden. De bedoeling is dat ze genoeg olijfolie over zich heen hebben om zometeen te kunnen bakken.

 5. Courgette kort bakken

  Bak dan in een grote bakpan, op middelhoog vuur, telkens 4 plakken courgette tegelijk. Bak elke kant van de plakken ongeveer 1,5 minuut.

 6. Rolletjes maken

  Als alle plakken gebakken zijn, maak je van elke plak een rolletje, dat je aan een spies rijgt.

 7. Courgetterolletjes roken

  Verwarm nu de rookoven met wat houtmot. Leg op het rooster een vel aluminium folie. Als de oven gaat roken, dan leg je de spiesen op het aluminiumfolie. Laat ze dan vijf minuten in de rookoven om een rokerige smaak te krijgen.

Serveer de spiesen als ze nog warm zijn.

Meer bijgerechten

Vind je de gerookte courgette rolletjes lekker. Zoek je nog meer recepten? Je vindt ze op de pagina met vegetarische bijgerechten.

Over de auteur

Joost

Hou jij van koken? Ik wel! Maar ook van foto's maken en verhalen schrijven. Eetman.nl staat vol met lekkere vegetarische recepten. Het is mijn uit de hand gelopen receptenboek met vegetarisch eten dat echt lekker is. Voor iedereen die soms, zoals ik, of altijd vegetarisch wil koken.

Toon alle artikelen