Ik zal er niet omheen draaien. Mijn rookoven staat vaker in de schuur, dan dat hij echt gebruikt wordt. Maar deze gerookte courgette rolletjes zijn echt een bijzonder bijgerecht, dat je gasten waarschijnlijk nog nooit gegeten hebben.

Ik heb een hele simpele rookoven. Met de twee spiritusbranders en wat rookmot (een mooi woord voor zaagsel) kan je zogenaamd ‘warm roken’. Heel moeilijk is het niet. Je moet wel een beetje zuinig zijn met de hoeveelheid rookmot. Doe je dat niet dan krijg je een hele scherpe smaak.

In dit geval dacht ik dat het wel leuk zou zijn om de courgette in dunne plakjes voor te bakken. Het roken kan daarna heel kort duren en geeft alleen een beetje extra smaak er aan.

Het schaven kan snel met een kaasschaaf. Het bakken moet een beetje voorzichtig, want het zijn maar dunne plakjes. Die rol je voorzichtig op dus het is een beetje bewerkelijk. Maar wel leuk en het resultaat is een heel origineel bijgerecht.

Ingrediënten

Voor 4 spiesen:

  • 1 courgette
  • 1 uitje
  • 4 eetlepels olijfolie
  • verse zwarte peper
  • 2 theelepels tijm

Gerookte courgette rolletjes maken

Versnipper de ui tot de stukje heel erg klein zijn. Bak de ui dan een paar minuten in een eetlepel olijfolie tot de ui glazig begint te worden.

Meng daarna in een kom de gebakken ui met 3 eetlepels olijfolie en de tijm. Maal er ook wat verse zwarte peper er doorheen. Niet te veel, want ook het roken geeft een beetje een scherpe smaak.

Was de courgette en snij de uiteinden er vanaf. Snij er dan in de lengte met een kaasschaaf lange plakken vanaf. De eerste en de laatste plak gooi je weg, want die bestaat vooral uit schil.

Haal nu de plakken courgette door het mengsel van olijfolie, ui en kruiden. De bedoeling is dat ze genoeg olijfolie over zich heen hebben om zometeen te kunnen bakken.

Bak dan in een grote bakpan, op middelhoog vuur, telkens 4 plakken courgette tegelijk. Bak elke kant van de plakken ongeveer 1,5 minuut.

Als alle plakken gebakken zijn, maak je van elke plak een rolletje, dat je aan een spies rijgt.

Verwarm nu de rookoven met wat houtmot. Leg op het rooster een vel aluminium folie.

Als de oven gaat roken, dan leg je de spiesen op het aluminiumfolie. Laat ze dan vijf minuten in de rookoven om een rokerige smaak te krijgen.

Serveer de spiesen als ze nog warm zijn.

Gerookte courgette rolletjes

Meer bijgerechten

Vond je de Gerookte courgette rolletjes lekker. Zoek je nog meer recepten? Je vindt ze op de pagina met vegetarische bijgerechten.

Over de auteur

Joost

Hou jij van koken? Ik wel! Maar ook van foto's maken en verhalen schrijven. Eetman.nl staat vol met lekkere vegetarische recepten. Het is mijn uit de hand gelopen receptenboek met vegetarisch eten dat echt lekker is. Voor iedereen die soms, zoals ik, of altijd vegetarisch wil koken.

Toon alle artikelen