0.0 van 0 stem
Home » Recepten » Hoofdgerechten » Vegetarische Vietnamese hot pot

Deze Vegetarische Vietnamese Hot Pot is niet alleen lekker. Hij is ook goed voor een gezellige fondue-maaltijd om samen te koken en te eten. Op je gemak bereid je de bouillon en de groenten-dips voor. Samen kook en eet je die vervolgens aan tafel. Hartstikke gezellig en ook lekker.

Naar het recept

Wat is een hot pot?

Hot pot is eigenlijk een soort Oosterse bouillon fondue. Midden op tafel wordt een grote pan bouillon op een brander neergezet. Er omheen staan ingrediënten om er in te doen en te koken. Na een minuut of 3 tot 6 zijn die gekookt en kan iedereen zijn deel er uit scheppen. Met chopsticks als je daar handig mee bent. Met een schuimspaan als je een Hollander bent.

Idealiter heb je een speciale pan uit twee helften. Dan kan je aan beide kanten een andere soort bouillon doen. Helaas heb ik er niet zo’n gave hot pot pan, dus ik moet het met een gewone grote pan doen. De wok leek me wel toepasselijk, dus die werd het.

Dit Vegetarische Vietnamese hot pot recept kwam van Vegetariantimes.com. Het bevat ook wat ingrediënten voor als je na afloop de resterende bouillon nog een keer als soep wilt gebruiken. Dat smaakt heel goed, want er tegen die tijd heb je er immers enorm veel lekkere groenten in gekookt.

Vegetarische Vietnamese hot pot

0.0 van 0 stem
Course: Hoofdgerechten, Recepten
Porties

4

porties
Totale tijd

40

minuten

Deze Vegetarische Vietnamese hot pot is niet alleen lekker. Een hot pot is ook een gezellige fondue-maaltijd om samen te koken en te eten.

Ingrediënten

  • Voor de bouillon
  • 1 liter groentebouillon

  • 2 stengels citroengras

  • 10 gram verse koriander

  • 2 centimeter gember

  • 4 teentjes knoflook

  • 2 rode pepers

  • 4 eetlepels sojasaus

  • 2 eetlepels rietsuiker

  • 1 eetlepel rijstazijn

  • Voor de dips
  • 0,5 kilo broccoli

  • 2 uien

  • 200 gram kastanje champignons

  • 1 paksoi

  • 200 gram sugarsnaps

  • 200 gram kleine vastkokende aardappels

  • 200 gram tauge

  • kant en klaar: Hoi sin saus, Sweet Chilli saus, Sojasaus

  • Ook nodig
  • kookplaatje voor op tafel

Recept

  • Groenten voor de bouillon snijden
    Snij 10 gram koriander klein. Rasp de schil van 2 centimeter gember en snij hem in dunne plakjes. Pel 4 tenen knoflook en snij ze in dunne plakjes. Verwijder de zaadlijsten uit 2 rode pepers en snij ze in halve ringen. Snij wat kerven in 2 stengels citroengras en snij ze in stukken.
  • Bouillon en groenten koken
    Maak 1 liter groentebouillon. Voeg daar 1,5 liter heet water extra aan toe. Breng het in een wok aan de kook. Voeg de koriander, gember, knoflook, rode peper en het citroengras toe. Voeg ook 2 eetlepels rietsuiker, 4 eetlepels sojasaus en 1 eetlepel rijstazijn toe. Breng het geheel weer aan de kook. Zet het vuur dan lager en laat het 30 minuten zachtjes koken.
  • Groenten dips snijden
    Terwijl de bouillon kookt snij je de groenten die je er aan tafel in gaat koken. Borstel 200 gram kastanje champignons schoon en snij ze in tweeën. Snij 0,5 kilo broccoli in stukken. Snij 2 uien uien in zes stukken. Was 1 paksoi en snij hem in repen van een paar centimeter. Verwijder de uiteinden van 200 gram sugarsnaps. Was 200 gram kleine aardappels en snij ze in schijfjes.
  • Groenten en sausjes op tafel zetten
    Zet de gesneden groenten en de taugé samen met de Hoi sin saus, Sweet Chilli saus en sojasaus op tafel.
  • Bouillon zeven
    Verwijder na de 30 minuten met een zeef of schuimspaan de ingrediënten. uit de bouillon. Zet de pan bouillon dan op een kookplaatje op tafel zodat iedereen er straks groenten in kan koken.
  • Aan tafel de dips koken
    Kook de groenten in een aantal rondes. Elke ronde doe je eerst wat groenten die langer moet koken in de pan (in dit recept de sugarsnaps en de aardappels). Na drie minuten kunnen ook de andere groenten in de pan. Weer drie minuten later vist iedereen uit de pan wat hij of zij lekker vindt. Gebruik daarvoor stokjes, of gewoon de schuimspaan.

Recept video

Tip: na afloop soep maken

Meteen na afloop, of voor een volgende dag kan je groentesoep maken met de resterende bouillon. Koop van tevoren wat mihoen. Doe overgebleven groenten in de bouillon, doe de mihoen erbij. Maak het wat dunner met wat extra kokend water. Laat het even koken en klaar!

Vegetarische Vietnamese hot pot feb 2022 800x800
Vegetarische Vietnamese hot pot

Meer hoofdgerechten

Vind je dit een lekker recept? Hou je van oosterse gerechten of fonduen? Kijk dan voor meer recepten op de pagina met vegetarische hoofdgerechten. Of verzin zelf een vegetarisch recept. Bijvoorbeeld met een van de tips voor lekker vegetarisch koken.

Vegetarische Vietnamese hot pot - dips feb 2022 1
Dips voor bij de hot pot

Over de auteur

Joost

Hou jij van koken? Ik wel! Maar ook van foto's maken en verhalen schrijven. Eetman.nl staat vol met lekkere vegetarische recepten. Het is mijn uit de hand gelopen receptenboek met vegetarisch eten dat echt lekker is. Voor iedereen die soms, zoals ik, of altijd vegetarisch wil koken.

Toon alle artikelen