Vegetarische Vietnamese hot pot – Oosterse bouillon fondue

Als er gerechten op mijn ‘bucket list’ zouden staan, dan was hot pot er zeker één van. Deze Vegetarische Vietnamese hot pot was dus niet alleen goed voor een gezellige maaltijd, maar ook meteen een vinkje op mijn todo lijstje.

Hot pot is eigenlijk een soort Oosterse bouillon fondue. Midden op tafel wordt een grote pan bouillon op een brander neergezet. Er omheen staan ingrediënten om er in te doen en te koken. Na een minuut of 3 tot 6 zijn die gekookt en kan iedereen zijn deel er uit scheppen. Met chopsticks als je daar handig mee bent. Met een schuimspaan als je een Hollander bent.

Idealiter heb je een speciale pan uit twee helften. Dan kan je aan beide kanten een andere soort bouillon doen. Helaas heb ik er niet zo’n gave hot pot pan, dus ik moet het met een gewone grote pan doen. De wok leek me wel toepasselijk, dus die werd het.

Dit Vegetarische Vietnamese hot pot recept kwam van Vegetariantimes.com. Het bevat ook wat ingrediënten voor als je na afloop de resterende bouillon nog een keer als soep wilt gebruiken. Dat kan heel goed want er tegen die tijd immers enorm veel lekkere groente in getrokken.

Vegetarische vietnamese hot pot recept

Ingrediënten voor 4 personen

Voor de bouillon

  • 1 liter groentebouillion
  • 2 theelepels gedroogde citroengras
  • 20 gram verse koriander
  • 2 cm gember
  • 4 teentjes knoflook
  • 2 rode pepers
  • 2oo ml sojasaus
  • 2 theelepels bruine suiker
  • 1 eetlepel rijstazijn

Om er in te dopen

  • 0,5 kilo broccoli
  • 2 uien
  • 250 gram kastanje champignons
  • 1 paksoi
  • 0,5 kilo sperziebonen of kouseband
  • 250 gram tauge
  • Kant en klaar Chinese barbecuesaus en hoi sin saus

Om na afloop noedelsoep te maken

  • 150 gram rijst noedels
  • Alle overgebleven groente

De Vegetarische Vietnamese hot pot bereiden

Voorbereiding

Snij de koriander klein. Snij de gember in dunne plakjes. Pel de knoflook en snij hem in dunne plakjes. Verwijder de zaadlijsten uit de rode pepers en snij ze in stukjes.

Breng de 1 liter groentebouillon samen met 1,2 liter water aan de kook. Voeg alle ingrediënten voor de bouillon toe. Breng het geheel weer aan de kook. Zet het vuur dan lager en laat het 30 minuten zachtjes koken.

Terwijl de bouillon kookt snij je de groenten die je er in gaat dopen in niet al te kleine stukken:

Borstel de champignons schoon en snij ze in tweeën. Snij de broccoli in stukken. Snij de uien in kwarten. Was de paksoi en snij hem in repen van een paar centimeter. Verwijder de uiteinden van de sperziebonen of de kouseband en snij ze wat kleiner.

Zet alle dips samen met de dipsausen op tafel.

Verwijder na de 30 minuten met een zeef of schuimspaan alle ingrediënten. uit de bouillon. Zet de pan dan op een kookplaatje op tafel zodat iedereen er groenten in kan koken.

Aan tafel

Elke ronde doet iemand voor iedereen eerst groenten die wat langer moet koken in de pan (in dit recept de bonen). Na drie minuten kunnen ook de andere groenten in de pan. Weer drie minuten later vist iedereen uit de pan wat hij of zij lekker vindt.

Om na afloop soep te maken

Meteen na afloop, of voor een volgende dag kan je groentensoep maken met de resterende bouillon. Doe overgebleven groenten in de bouillon, doe rijstnoedels er bij, even laten koken en klaar!

Meer hoofdgerechten

Fond je dit een lekker recept? Hou je van oosterse gerechten of fonduen? Kijk dan voor meer recepten op de pagina met vegetarische hoofdgerechten.

About Joost

Lekker koken, lekker eten, foto’s maken, schrijven. Mijn hobby’s komen samen in deze web site met vegetarische recepten. Recepten waar niet gewoon het vlees is weggelaten, maar gerechten die je ook je vleesetende vrienden voor kan zetten!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*