Is het herfst en zijn de pompoenen weer in de aanbieding? Dan is dit het perfecte moment om deze pompoen risotto met Parmezaanse kaas te maken. Risotto is sowieso een heerlijk herfstgerecht. Het is lekker warm comfort food, waar je als het weer wat kouder wordt zeker van zal genieten.
Voor het koken van deze risotto met pompoen moet je even de tijd nemen. Toch is het een makkelijk recept. Volg gewoon de stappen hieronder en het komt goed. De pompoen schillen en in de oven zetten. Intussen maak je op je gemak de risotto en rasp je de Parmezaanse kaas. Even de pompoen pureren. Alles mengen en klaar. Lekker relaxed koken vind ik dat!
Ik gebruik trouwens flespompoen omdat ik het makkelijker vind om daar het vruchtvlees uit te halen. Maar ik heb deze risotto ook wel met de bekende oranje pompoen gemaakt. In beide gevallen was het resultaat een heerlijke risotto. Kortom, koop gewoon wat je lekker vindt of wat in de aanbieding is.
Ingrediënten
Pompoen risotto voor 4 personen:
- 1 kleine flespompoen (ongeveer 1 kilo) voor 500 gram vruchtvlees
- 80 gram Parmezaanse kaas
- 5 eetlepels olijfolie
- 250 gram risotto rijst
- 1 kleine ui
- 1,5 groentebouillonblokje
- 0,5 theelepel kerriepoeder
- zout naar smaak
- peper naar smaak
Ook nodig:
- staafmixer – hier vind je er een
Pompoen risotto met Parmezaanse kaas recept
In deze video zie je hoe makkelijk je risotto met pompoen en Parmezaanse kaas maakt. In de paragraaf hierna lees je het recept nog even stap voor stap na.
Pompoen risotto met Parmezaanse kaas maken
Benodigde tijd: 45 minuten
Zo maak je pompoen risotto
- Oven voorverwarmen
Verwarm de oven voor naar 200 graden.
- Pompoen snijden
Schil 1 kleine flespompoen met een dunschiller. Verwijder de zaden. Snij het vruchtvlees in blokjes van 1,5 centimeter. Doe 500 gram van het vruchtvlees in een ovenschaal. De rest heb je niet nodig.
- Olijfolie en zout erover
Sprenkel 2 eetlepels olijfolie over de pompoen. Strooi er ook wat zout over. Schep het door elkaar.
- 30 minuten bakken
Zet de ovenschaal in de oven en laat het 30 minuten op 200 graden bakken.
- Bouillon en ui klaarzetten
Breng intussen 750 milliliter water aan de kook. Versnipper 1 kleine ui. Los 1,5 groentebouillonblokje in het kokende water op.
- Ui bakken
Wacht tot de pompoen 10 minuten in de oven staat. Pak dan een pan voor de risotto. Verhit daarin 1 eetlepel olijfolie op middelhoge warmte. Fruit daarin de ui tot hij lichtbruin wordt.
- Rijst meebakken
Voeg 250 gram risotto aan de ui toe. Bak die 1 minuut mee tot de olie goed verdeeld is over de rijstkorrels.
- Bouillon aan de rijst toevoegen
Zet de temperatuur van de pan wat lager. Doe er een scheut bouillon bij. Breng die onder af en toe roeren aan de kook. Elke keer, als de voorgaande bouillon opgenomen is, voeg je weer een beetje bouillon toe. Herhaal dat tot alle bouillon opgenomen is. Dit duurt ongeveer 18 minuten.
- Parmezaanse kaas raspen
Terwijl je de risotto maakt rasp je 80 gram Parmezaanse kaas.
- Pompoen, olijfolie en kerrie pureren
Doe de pompoen, 2 eetlepels olijfolie en 0,5 theelepel kerrie in een pan. Pureer het met een staafmixer. Als het te dik is voeg je nog een beetje olijfolie toe.
- Pompoen, risotto en kaas mengen
Meng de gepureerde pompoen door derisotto. Voeg beetje bij beetje de parmezaanse kaas toe. Voeg naar smaak ook wat peper toe.

Optioneel: champignons bij de risotto
Je kan de risotto los eten, maar ik vind het lekker om er wat gebakken champignons bij te serveren. Snij daarvoor 400 gram champignons in plakjes. Snij ze van tevoren. Bak ze tijdens het maken van de risotto in 2 eetlepels olijfolie. Meng er 0,5 theelepel tijm en wat zout en peper door.
Tip voor de overgebleven pompoen
Hou je pompoen over? Ik maak met de rest mijn favoriete pompoensoep. Daar moeten dan natuurlijk naar verhouding wel wat meer wortels in. Eigenlijk is het resultaat dus meer een wortelsoep, maar die is nog steeds heerlijk.
Meer hoofdgerechten
Vind je de risotto met pompoen lekker? Dan ben je vast benieuwd naar de andere recepten voor hoofdgerechten op Eetman.nl. Bijvoorbeeld deze risotto met paddenstoelenragout, die is ook heerlijk.