Home » Recepten » Soeprecepten » Mosterdsoep met champignons en prei

Makkelijk te maken en toch heel lekker. Deze mosterdsoep met champignons en prei is klaar in 30 minuten en zit boordevol met smaak. Ben je fan van mosterdsoep, dan moet je ook dit recept zeker proberen!

Als kind vond ik mosterdsoep niet echt lekker. Maar zoals met veel smaken begon ik dit soort soep steeds lekkerder te vinden. Tijd dus voor een mosterdsoep recept dat helemaal naar mijn smaak is: met prei en champignons. Twee van mijn favoriete ingrediënten.

Het geheim van goede mosterdsoep is gelukkig heel simpel: een lekkere soep, met daarbij een paar eetlepels van je favoriete mosterd. Ik gebruikte de een beetje scherpe Dijon mosterd, maar gebruik gerust andere mosterd als je die lekkerder vind.

Ingrediënten

Voor 8 borden soep:

  • 400 gram kastanje champignons
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 2 sjalotten
  • 1 prei
  • 2 tenen knoflook
  • 70 gram tomatenpuree
  • 2 paddenstoelen bouillonblokjes.
  • 200 milliliter slagroom
  • zout naar smaak
  • peper naar smaak
  • 3 eetlepels Dijon mosterd
  • 1 theelepel tijm

Ook nodig:

Mosterdsoep met champignons en prei recept

In dit filmpje zie je in hoe je deze soep met champignons, prei en mosterd moet maken. Onder het filmpje vind je daarna de volledige beschrijving in tekst.

Mosterdsoep met champignons en prei maken

Benodigde tijd: 30 minuten

Zo maak je deze mosterdsoep:

  1. Champignons snijden

    Maak 400 gram kastanje champignons schoon en snij ze in plakjes.

  2. Sjalotten, prei en knoflook snijden

    Snij 2 sjalotten in halve ringen. Snij 1 prei in de lengte doormidden en was het zand eruit. Snij hem dan in halve ringen. Snij 2 tenen knoflook fijn.

  3. Sjalotten, prei en knoflook bakken

    Verhit 3 eetlepels olijfolie in een grote pan op middelhoog vuur. Doe de sjalotten, de prei en de knoflook in de pan. Bak het 3 minuten, tot de prei zacht wordt.

  4. Champignons meebakken

    Voeg de champignons toe. Bak ze 4 minuten, tot ze zacht zijn en een beetje verkleuren.

  5. Water en bouillonblokjes erbij

    Voeg 1 liter heet water en 2 paddenstoelen bouillonblokjes toe.

  6. Slagroom, tomatenpuree en tijm toevoegen

    Voeg ook 200 milliliter slagroom, 70 gram tomatenpuree en 1 theelepel tijm toe. Breng het aan de kook. Laat het dan 5 minuten zachtjes koken.

  7. 1/5 van de champignon en prei bewaren

    Zet het vuur uit. Verwijder met een schuimspaan ongeveer eenvijfde deel van het champignon-prei mengsel. Zet het in een bakje om later weer toe te voegen.

  8. Mosterd toevoegen en fijnmalen

    Voeg 3 eetlepels Dijon mosterd toe. Maal de soep met een staafmixer fijn.

  9. Champignon en prei weer toevoegen en op smaak maken

    Voeg de bewaarde champignons en prei weer toe. Breng de soep op smaak met zout en peper.

Mosterdsoep met champignons en prei 800x800
Mosterdsoep met champignons en prei

Meer soeprecepten

Vind je deze mosterdsoep met champignons en prei lekker? Kijk dan ook eens naar de andere vegetarische soeprecepten op eetman.nl. Bijvoorbeeld deze heldere champignonsoep met knoflook en tijm.

Over de auteur

Joost

Hou jij van koken? Ik wel! Maar ook van foto's maken en verhalen schrijven. Eetman.nl staat vol met lekkere vegetarische recepten. Het is mijn uit de hand gelopen receptenboek met vegetarisch eten dat echt lekker is. Voor iedereen die soms, zoals ik, of altijd vegetarisch wil koken.

Toon alle artikelen