Ben je fan van venkel? Dan moet je deze gesmoorde venkel in witte wijn zeker eens maken. Een mooi en lekker bijgerecht, dat je met weinig moeite kan koken.
Eén van de meest bijzondere groenten in de winkel vind ik venkel. In de supermarkt vind je meestal de witte knollen, met nog een klein beetje van het groene loof eraan. De plant heeft een beetje een anijs geur en smaak. Je houdt er van of je vindt het helemaal niks. Tenminste dat is mijn ervaring. Dat geldt dus ook voor dit recept. Mijn zus en ik zijn fan, dus vinden het erg lekker. Mijn vriendin laat alle venkel staan. Geen probleem, des te meer blijft er voor mij over 😋.
Venkel smoren
In dit recept smoor ik de witte venkelknol in witte wijn en kruiden. Dat is een hele makkelijke manier van bereiden. Even de knol wassen en snijden. Een beetje witte wijn met kruiden aan de kook brengen. Venkel en wat olijfolie erbij, deksel op de pan en dan gewoon wachten. De bol wordt er lekker zacht van, de wijn dampt een beetje in en wordt wat zoeter. Een lekkere en makkelijke manier om venkel te eten!

Ingrediënten
Gesmoorde venkel voor 4 personen:
- 2 knollen venkel
- 120 milliliter witte wijn (of eventueel water)
- 1 laurierblad
- 0,5 theelepel tijm
- 0,5 theelepel gemalen korianderzaad
- 0,5 citroen voor 1 eetlepel citroensap
- zout naar smaak
- peper naar smaak
- 2 eetlepels olijfolie
Gesmoorde venkel in witte wijn recept
In deze video zie je hoe makkelijk je venkel smoort in witte wijn met kruiden. In de pagina na de video lees je alles stap voor stap. Zo gaat het zeker lukken!
Gesmoorde venkel maken
Benodigde tijd: 40 minuten
Zo maak je gesmoorde venkel:
- Venkel snijden
Verwijder de groene stelen van 2 knollen venkel. Bewaar wat kleine groene blaadjes als garnering. Snij een dun plakje van de onderkant. Verwijder ook bruine plekken van de schil. Snij de venkelknol in de lengte doormidden. De twee helften snij je in de lengte in weer in zes stukken.
- Wijn met kruiden laten koken
Doe 120 milliliter witte wijn (of water), 0,5 theelepel gemalen korianderzaad, 0,5 theelepel tijm en 1 laurierblad in een pan. Breng het aan de kook.
- Venkel, peper, zout en olijfolie toevoegen
Zet het vuur lager. Leg de venkelstukjes voorzichtig in de pan. Maal er naar smaak wat peper en zout over. Besprenkel met ongeveer 2 eetlepels olijfolie.
- 35 minuten zachtjes koken
Doe een deksel op de en laat het gerecht 35 minuten zachtjes koken, tot de groente zacht is. Als het vocht op raakt voeg je een klein beetje water toe, maar waarschijnlijk is dit niet nodig.
- Serveren
Pers 0,5 citroen uit. Schep voor het serveren een paar eetlepels kookvocht en 1 eetlepel citroensap over de venkel. Eventueel garneer je de venkel met wat bewaarde groene blaadjes.

Meer bijgerechten
Vind je deze in witte wijn gesmoorde venkel lekker? Kijk dan ook eens op de pagina met alle bijgerechten op Eetman.nl. Bijvoorbeeld deze gebakken spruitjes met walnoten en rozijnen.