Hou je van spruiten? Spruitjes bakken met walnoten en rozijnen maakt ze nog lekkerder. Rasp wat Parmezaanse kaas erover en smullen maar!
Met spruitjes heb je eigenlijk twee groepen mensen. Je houdt ervan of je haat ze. Ik hoor bij de grote groep liefhebbers van deze groente. Wil je spruiten nog lekkerder maken? Maak dan eens gebakken spruitjes. Op die manier kan je er allerlei lekkere dingen doorheen mengen om er extra smaak aan te geven.
Spruitjes bakken met iets zoets
Spruiten zijn van oktober tot en met maart verkrijgbaar. Een heerlijke maar een beetje bittere groente. Als tegenhanger voor het bittere gebruik ik in dit recept ook uitjes, knoflook, rozijnen en een klein beetje honing. Ze geven een wat zoetere smaak aan het gerecht. Walnoten en Parmezaanse kaas maken het geheel nog lekkerder.
Koekenpannen
Een goede koekenpan is één van de belangrijkste dingen in de keuken. Wil je weten waar ik op let als ik in de winkel sta?
- Is hij geschikt voor mijn kookplaat. Ik heb een inductiekookplaat, dus dan is dit eigenlijk het belangrijkste criterium. Voor andere warmtebronnen maakt dit niet zoveel uit.
- Heeft hij een stevige bodem. Een dikke bodem verspreidt de warmte goed, zodat de hele bodem goed warm wordt. Ook is de kans groter dat hij niet krom wordt. Een wiebelende pan is super irritant. Wil je de koekenpan mooi houden: laat hem dan goed afkoelen voor je hem afwast. Doop je hem te snel in het water, dan trekt de bodem krom.
- Een goede anti-aanbaklaag maakt het bakken veel makkelijker. Mijn ervaring is dat een wat duurdere pan vaak ook langer een mooie anti-aanbaklaag heeft. Gebruik trouwens geen schuursponsjes, zo hou je de anti aanbaklaag mooi.
Zoek je een goede koekenpan? Een Sola koekenpan is een goede keuze. Ze hebben dikke bodems en er is genoeg keuze voor alle warmtebronnen. Ook zijn er pannen met én zonder anti-aanbaklaag, want niet iedereen heeft dezelfde voorkeur als ik.
Ingrediënten
Gebakken spruitjes voor 4 personen:
- 40 gram rozijnen (handje)
- 750 gram spruitjes
- 1 rode ui
- 100 gram walnoten
- zout
- 4 eetlepels olijfolie
- 3 teentjes knoflook
- 0,5 theelepel tijm
- peper
- 1 eetlepel honing
- 40 gram Parmezaanse kaas (optioneel)
Spruitjes bakken met walnoten en rozijnen
In deze film zie je hoe makkelijk je dit recept met gebakken spruitjes, noten, rozijnen en Parmezaanse kaas maakt. In de paragraaf na de film lees je het recept stap voor stap.
Gebakken spruitjes met walnoten en rozijnen
Benodigde tijd: 40 minuten
Zo bak je spruitjes met walnoten en rozijnen:
- 2 uur eerder: rozijnen weken
Zet twee uur voor je gaat koken 40 gram rozijnen in heet water om te weken.
- Spruitjes schoonmaken en halveren
Snij een dun plakje van de stammetjes van 750 gram spruitjes af. Verwijder lelijke blaadjes. Spoel ze af onder stromend koud water. Halveer ze tenslotte.
- Rode ui en walnoten snijden
Snij 1 rode ui in kwart ringen. Snij 100 gram walnoten wat kleiner.
- Spruitjes blancheren
Breng water met een beetje zout aan de kook. Voeg de spruitjes toe als het water kookt. Laat ze 4 minuten koken. Doe de spruiten dan in een vergiet en spoel ze af met koud water.
- Rode ui en knoflook bakken
Zet een grote koekenpan van 28 centimeter op laag vuur. Doe 2 eetlepels olijfolie in de pan. Bak de rode ui tot hij zacht wordt. Pers dan 3 teentjes knoflook uit en bak die 1 minuut mee. Doe de inhoud van de pan dan even in een bakje.
- Spruitjes bakken
Zet de pan naar middelhoog vuur. Doe nog 2 eetlepels olijfolie in de koekenpan. Bak de spruitjes dan 4 minuten.
- Tijm, zout, peper, rozijnen, walnoten en ui erbij
Voeg 0,5 theelepel tijm toe. Voeg naar smaak zout en peper toe. Giet de rozijnen af en voeg ze dan toe. Voeg de walnoten toe. Voeg de ui toe. Bak het geheel nog 2 minuten.
- Honing erdoor
Haal de koekenpan van het vuur. Schep dan 1 eetlepel honing door de spruiten.
- Parmezaanse kaas erover
Rasp tenslotte nog 40 gram Parmezaanse kaas over de spruitjes.
Serveer de gebakken spruitjes met bijvoorbeeld aardappelpuree of gebakken krielaardappelen.

Meer recepten
Vind je de gebakken spruitjes met walnoten en rozijnen lekker? Dan ben je vast ook benieuwd naar de andere recepten op Eetman.nl. Je vindt ze op de pagina met alle vegetarische bijgerechten.
Dit artikel is in samenwerking tot stand gekomen.