Home » Recepten » Soeprecepten » Hollandse groentesoep met champignons

Hou je van groentesoep? Deze goed gevulde Hollandse groentesoep met champignons is lekker, gezond en ook nog eens helemaal vegan. Het groentesoep recept zoals oma hem maakte, maar dan net een beetje anders.

Op Eetman staan voor mijn gevoel al oneindig veel soeprecepten. Allemaal zijn ze vegetarisch. Tot mijn verbazing ontdekte ik dat de klassieke Hollandse groentesoep nog ontbrak. Dat zal wel zijn omdat die vaak met runderbouillon en gehaktballetjes wordt gemaakt. Tijd dus om er een vegetarische variant van te koken. Met extra lekkere groentebouillon en champignons om er wat ‘hartige’ smaak aan toe te voegen. Het resultaat is gelukkig ook ouderwets lekker.

De groentebouillon in dit recept maak je zelf. Het kost wat meer tijd maar heeft ook grote voordelen. De belangrijkste is natuurlijk dat het daardoor een heerlijke bouillon is die perfect bij de soep past. Ook handig is, dat je anders veel teveel groenten over houdt. Wie heeft er nou een halve overgebleven bloemkool nodig? Wat het extra lekker maakt is de heerlijke lucht die zich tijdens het uur dat de bouillon kookt al door je huis verspreidt. Een uur waarin ik lekker in de zon op de bank ben gaan liggen lezen.

Vitaminen en mineralen

Deze Hollandse groentesoep geeft je vitamines natuurlijk een boost. Best belangrijk, want als je regelmatig vegetarisch eet moet je opletten dat je alle voedingsstoffen in voldoende mate binnen krijgt. Overigens geldt dat voor elk dieet. Eet je veel vlees of pasta, dan zou je zomaar te weinig groenten binnen kunnen krijgen. Kortom, altijd opletten dus.

Hou jij ervan om alles wat je eet helemaal uit te puzzelen op voedingsstoffen? Ik in ieder geval niet. Gelukkig dient het gemak de mens en kan je anderen het werk laten doen. Vitaily bijvoorbeeld maakt supplementen met extra vitaminen, waarbij ze uitgaan van een plantaardig voedingspatroon. Perfect dus als je weinig of geen dierlijke producten eet. Ben je er benieuwd naar? Je leest alle ervaringen met Vitaily in dit artikel.

Ingrediënten

Groentesoep voor 8 personen:

 • 1 flinke wortel (200 gram)
 • 1 prei
 • 2 stengels selderij
 • 1 kleine bloemkool
 • 250 gram champignons
 • 4 tenen knoflook
 • 1 ui
 • 10 gram peterselie
 • 10 gram bieslook
 • 2 laurierblaadjes
 • 50 gram vermicelli
 • 6 eetlepels olijfolie
 • zout
 • peper
 • Maggi

Hollandse groentesoep met champignons recept

In deze film zie je hoe je deze variatie op de ouderwetse Hollandse groentesoep maakt. In de paragraaf na de film lees je het hele recept stap voor stap.

Hollandse groentesoep met champignons maken

Benodigde tijd: 2 uren

Zo maak je deze groentesoep met champignons:

 1. Snij de helft van de groenten voor de bouillon

  Was de groenten en vooral de prei goed. Snij 100 gram wortel, 0,5 prei, 0,5 bloemkool, 1 stengel selderij en de 125 gram champignons in dunne plakjes en kleine stukjes. Bewaar de rest van de groenten en champignons voor later.

 2. Snij de ui en de knoflook

  Versnipper 1 ui en snij 4 teentjes knoflook fijn. Zet ze samen apart.

 3. Bak de groenten voor de bouillon

  Doe 4 eetlepels olijfolie in een flinke pan. Bak de gesneden wortel, prei, bloemkool, selderij en champignons 5 minuten.

 4. Ui en knoflook meebakken

  Voeg de ui en de knoflook toe en bak ze 5 minuten mee.

 5. Heet water erbij

  Voeg 2 liter heet water toe en breng het geheel aan de kook.

 6. Kruiden toevoegen

  Snij 8 gram peterselie en 8 gram bieslook klein. Voeg ze toe aan het kokende water. Doe er ook 2 laurierblaadjes bij. Voeg ook alvast wat zout en peper toe. Zet het vuur lager en doe de deksel op de pan. Laat de bouillon op 1 uur lang langzaam koken.

 7. Haal de groenten uit de bouillon

  Verwijder eerst met een vergiet de groenten en kruiden uit de bouillon. Filter daarna de bouillon nog een keer door een fijne zeef. Giet de bouillon dan terug in de soeppan.

 8. Groenten voor de soep snijden

  Snij nu de resterende 100 gram wortel, 0,5 prei, 0,5 bloemkool en stengel selderij in niet al te kleine stukken.

 9. Champignons bakken

  Snij de resterende 125 gram champignons in plakjes. Doe 2 eetlepels olijfolie in een koekenpan. Bak de champignons tot ze zacht zijn. Haal de pan dan van het vuur.

 10. Peterselie en bieslook fijnsnijden

  De resterende 2 gram peterselie en 2 gram bieslook snij je fijn.

 11. Groentesoep koken

  Breng de bouillon weer aan de kook. Voeg dan de nog ongekookte groenten toe. Doe er 50 gram vermicelli bij. Voeg ook de peterselie, de bieslook en de gebakken champignons toe. Laat de groentesoep 10 minuten koken.

 12. Op smaak maken

  Proef de soep en maak hem dan op smaak met voldoende zout, peper en maggi.

Serveer de soep met de zout, peper en maggi op tafel.

Hollandse groentesoep met champignons jan 2022 vierkant
Hollandse groentesoep met champignons

Meer recepten

Ben je net zo’n soep fan als ik en vind je deze Hollandse groentesoep met champignons lekker? Dan zoek je vast nog meer recepten. Je vindt er nog veel meer op de pagina met vegetarische soeprecepten.

Dit artikel is in samenwerking tot stand gekomen.

Over de auteur

Joost

Hou jij van koken? Ik wel! Maar ook van foto's maken en verhalen schrijven. Eetman.nl staat vol met lekkere vegetarische recepten. Het is mijn uit de hand gelopen receptenboek met vegetarisch eten dat echt lekker is. Voor iedereen die soms, zoals ik, of altijd vegetarisch wil koken.

Toon alle artikelen