Paddestoelengratin met eikenbladsalade en notenrijst

Koken is ook een beetje improviseren. Eenmaal in de winkel ontbreekt altijd wel een of ander ingrediënt. Zo ging dat dus ook met deze Paddestoelengratin met eikenbladsalade en notenrijst. Maar geen nood, met een beetje geluk is het resultaat toch weer lekker.

Het recept had ik van mijn vriendin gekregen en kwam van allerhande.nl. Natuurlijk wilde ik haar graag een plezier doen en het helemaal volgens het boekje maken. Eenmaal in de winkel (sorry Albert, ik was bij een concurrent) ontbrak er van alles. Wat doe je dan? Niet naar een andere winkel natuurlijk. Ik improviseer liever met wat alternatieven, waarvan ik denk dat ze ook goed bij elkaar passen. Het resultaat is gewoon weer een net wat ander recept. Geen probleem, het recept is niet heilig.

Ik koos bijvoorbeeld voor cantharellen en kastanje champignons. Kies bij paddestoelen vooral wat vers is en wat je lekker lijkt. Let op dat je ze niet met water schoonwast. Dan worden ze veel te vochtig en kan je ze minder goed bakken.

Paddestoelengratin met eikenbladsalade en notenrijst recept

Ingrediënten voor 4 personen

  • 1 pak notenrijst (275 gram)
  • 100 gram cantharellen
  • 250 gram kastanje champignons
  • 250 gram cherrytomaten
  • 50 gram gepelde walnoten
  • 200 gram eikenbladsla melange
  • 4 eetlepels olijfolie om in te bakken
  • 300 gram Hollandse jong belegen 50+ geitenkaas
  • 1 rode ui
  • 4 eetlepels vloeibare honing
  • 6 theelepels mosterd
  • 4 eetlepels witte wijn azijn
  • 6 eetlepels olijfolie voor in de dressing
  • 1 afgestreken eetlepel tijm
  • vers gemalen peper

Paddestoelengratin met eikenbladsalade en notenrijst bereiden

Maak in een grote schaal de dressing door 4 eetlepels honing, de mosterd, azijn, olijfolie, tijm en wat vers gemalen peper te mengen.

Was indien nodig de sla. Doe hem dan in de schaal met dressing. Snij de cherrytomaten in tweeën. Doe ook die in de schaal. Snij de walnoten in grove stukken en doe ook die bij de sla. Schep de dressing, de sla en de walnoten en de tomaten dan goed door elkaar.

Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking.

Veeg de paddestoelen schoon met een borsteltje en snij de uiteinden van de pootjes af. Snij de ui in halve ringen.

Zet de grill aan om voor te verwarmen.

Verhit wat olijfolie in een koekenpan. Bak daarin de paddestoelen en de rode ui voor ongeveer 4 minuten bakken. Breng het op smaak met een beetje zout en lekker veel versgemalen zwarte peper.

Knip een vel bakpapier in vier stukken en leg doe op een bakplaat.

Snij de kaas in 8 plakken. Leg op elk stuk bakpapier een plak kaas. Verdeel daarover het paddestoel met ui mengsel. Leg daar dan weer een plak kaas op. Zet de bakplaat ion de grill tot de kaas smelt.

Schuif de paddestoelengratin van het bakpapier op de borden. Dit doe je het makkelijkst met zijn tweeën. Eén persoon houdt het papier strak. De ander schuift de paddestoelengratin er vanaf.

Verdeel dan ook de salade en de notenrijst over de borden.

Meer lekkere gerechten

Vond je de Paddestoelengratin met eikenbladsalade en notenrijst lekker? Zoek je nog meer lekkere recepten? Je vind ze op de pagina met vegetarische hoofdgerechten.

About Joost

Lekker koken, lekker eten, foto’s maken, schrijven. Mijn hobby’s komen samen in deze web site met vegetarische recepten. Recepten waar niet gewoon het vlees is weggelaten, maar gerechten die je ook je vleesetende vrienden voor kan zetten!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*