Heb je zin in heerlijke warme met kaas en paddenstoelen belegde cibattina’s en een frisse salade erbij? Dan moet je zeker deze paddenstoelengratin met eikenbladsla een keer maken!

Het recept hiervoor heb ik van mijn vriendin gekregen en kwam van allerhande.nl. Dat is alweer een tijdje terug en sindsdien is het een beetje veranderd. Vooral omdat elke keer dat je in de winkel komt en er wel iets is dat ontbreek. Geen probleem, dat is juist het leuke van koken. Gewoon af en toe een beetje improviseren met wat er wel is.

Ik koos bijvoorbeeld voor shiitake en kastanjechampignons. Het maakt niet heel veel uit. Kies bij paddenstoelen vooral voor wat vers is en wat je lekker lijkt. Hoe exotischer de paddenstoel, hoe minder vers lijkt het soms wel. Let ook op dat je ze bij het koken niet met water schoonwast. Dan worden ze veel te vochtig en kan je ze minder goed bakken.

Het recept is een hoofdgerecht voor 4 personen, maar voor grote eters wellicht net wat weinig. Zorg dan voor een lekker dessert of maak wat meer salade.

Ingrediënten

Paddenstoelengratin voor 4 personen:

  • 100 gram shiitake paddenstoelen
  • 250 gram kastanjechampignons
  • 4 ciabattina’s
  • 250 gram cherrytomaten
  • 50 gram gepelde walnoten
  • 200 gram eikenbladsla melange
  • 200 gram gesneden jong belegen geitenkaas
  • 1 rode ui
  • 2 eetlepels vloeibare honing
  • 4 theelepels mosterd
  • 3 eetlepels witte wijnazijn
  • 7 eetlepels olijfolie (4 voor de dressing, 3 om te bakken)
  • 2 theelepels tijm
  • vers gemalen peper

Ook nodig:

  • 1 vel bakpapier

Paddenstoelengratin met eikenbladsla recept

In deze video zie je hoe je dit broodje maakt. Daarna lees je het recept nog even stap voor stap na.

Paddenstoelengratin met eikenbladsla maken

Benodigde tijd: 30 minuten.

Zo maak je de paddenstoelengratin met salade:

  1. Paddenstoelen snijden

    Boen de paddenstoelen schoon, snij ze in vier stukken.

  2. Paddenstoelen bakken

    Verhit drie eetlepels olijfolie in een pan en bak de paddenstoelen in 5 minuten op hoog vuur goudbruin. Haal de pan dan van het vuur.

  3. Oven voorverwarmen

    Verwarm de oven voor naar 200 graden.

  4. Ciabattina’s snijden

    Leg een vel bakpapier op een bakplaat. Snij de ciabattina’s overlangs. Leg ze dan met de snijkant naar boven op het bakpapier.

  5. Broodjes beleggen

    Snij de plakken geitenkaas in repen. Gebruik driekwart van de repen om de broodjes mee te beleggen. Verdeel de paddenstoelen daar weer overheen. Snij de rest van de kaas nog wat kleiner. Verdeel die rest over de paddestoelen.

  6. Dressing maken

    Pak een grote kom voor de salade. Doe daarin vier eetlepels olijfolie, de honing, de azijn, de mosterd, de tijm en wat vers gemalen zwarte peper. Meng dit goed door elkaar.

  7. Sla erbij

    Doe de eikenbladsla in de schaal met dressing en schep alles voorzichtig door elkaar.

  8. Overige ingrediënten erbij

    Snij de rode ui in kwart ringen en voeg die aan de schaal toe. Snij de walnoten in grove stukken en doe ook die bij de sla. Tenslotte snij je de cherrytomaten in tweeën. Doe ook die in de schaal. Schep het geheel dan door elkaar.

  9. Ciabattina’s bakken

    Bak de ciabattina’s 9 minuten in de oven.

Verdeel de salade en de ciabattina’s over de borden.

Paddestoelengratin met eikenbladsla recept nov 2020 vierkant

Meer lekkere gerechten

Vind je de Paddenstoelengratin met eikenbladsla lekker? Zoek je nog meer lekkere recepten? Je vind ze op de pagina met vegetarische hoofdgerechten. Of verzin zelf een vegetarisch recept. Bijvoorbeeld met een van de tips voor lekker vegetarisch koken.

Over de auteur

Joost

Hou jij van koken? Ik wel! Maar ook van foto's maken en verhalen schrijven. Eetman.nl staat vol met lekkere vegetarische recepten. Het is mijn uit de hand gelopen receptenboek met vegetarisch eten dat echt lekker is. Voor iedereen die soms, zoals ik, of altijd vegetarisch wil koken.

Toon alle artikelen