Home » Recepten » Bijgerechten » Aardappelpuree maken

Wil je zelf aardappelpuree maken? In dit basisrecept voor aardappelpuree lees je precies hoe dat moet. Zo maak je dit lekkere bijgerecht in no time.

Net als veel mensen in Nederland waren we hier in huis de liefde voor de aardappels een beetje kwijt. Daar hadden we er in onze jeugd denk net wat teveel van gegeten. Maar jaren van pasta’s, rijst eten later begin ik de aardappel weer steeds meer te waarderen.

Gelukkig kan je met aardappels veel meer mee dan alleen koken. Bijvoorbeeld: aardappelpuree maken! En dat is heerlijk bijvoorbeeld bij oer Hollandse groenten zoals gekookte wortels of rode kool. Probeer het maar eens!

Aardappelpuree

Aardappelpuree maken is een van de makkelijkste recepten. Toch zijn er denk ik dat veel mensen niet weten hoe dat moet. Of die de exacte verhoudingen niet weten. Daarom heb ik toch maar eens het recept voor aardappelpuree opgeschreven. Eigenlijk is dat ook wel makkelijk voor mezelf, want zoek de details ook af en toe op.

Ingrediënten

Voor 4 personen:

 • 800 gram kruimige aardappels
 • ongeveer 1 deciliter melk
 • 20 gram roomboter
 • zout
 • versgemalen zwarte peper
 • nootmuskaat

Aardappelpuree maken

In deze video zie je hoe je dit aardappelgerecht maakt. Daarna lees je het recept nog even stap voor stap na.

Aardappelpuree recept

Benodigde tijd: 25 minuten.

Zo maak je aardappelpuree:

 1. Aardappels schillen

  Schil de aardappels. Verwijder lelijke plekjes en snij ze in stukken. Spoel ze schoon met koud water.

 2. Koken

  Doe de aardappelen in een pan met koud water. Voeg een mespuntje zout toe. Breng het water aan de kook. Zet het vuur wat later, maar let op dat het wel blijft koken. Kook de aardappels dan nog 17 minuten.

 3. Fijnstampen

  Giet de aardappelen dan af en maak ze dan fijn met een stamper.

 4. Boter en melk erbij

  Doe de boter erbij en een deel van de melk. Meng alles goed door elkaar. Blijf melk erdoor mengen tot de puree de gewenste dikte heeft.

 5. Op smaak maken

  Voeg naar smaak wat zout, peper en nootmuskaat toe.

Aardappelpuree maken vierkant
Aardappelpuree

Tips

Nog even wat tips bij dit recept:

 • Twijfel je of je aardappels al goed gekookt zijn? Bijvoorbeeld als je er halverwege achter komt dat je het vuur net wat te laag gezet had. Prik met een vork in de aardappels. Als de vork er makkelijk in prikt, dan kunnen ze van het vuur.
 • Het je geen aardappelstamper? Gebruik dan een keukenmixer of, als laatste redmiddel een vork. Dat gaat ook zeker lukken.
 • Maak ook eens een lekkere stamppot of ovenschotel met aardappelpuree. Bijvoorbeeld Hete bliksem, een stamppot met appels of peren en uien.

Meer recepten

Blij met dit aardappelrecept? Zoek je nog meer lekkere bijgerechten? Kijk dan eens op de pagina met alle vegetarische bijgerechten. Bijvoorbeeld verse patat, of rösti met kaas.

Over de auteur

Joost

Hou jij van koken? Ik wel! Maar ook van foto's maken en verhalen schrijven. Eetman.nl staat vol met lekkere vegetarische recepten. Het is mijn uit de hand gelopen receptenboek met vegetarisch eten dat echt lekker is. Voor iedereen die soms, zoals ik, of altijd vegetarisch wil koken.

Toon alle artikelen