5.0 van 1 stem
Home » Recepten » Bijgerechten » Verse patat zelf maken

Iedereen houdt van verse patat. Dus ik heb goed nieuws voor je: patat is heel makkelijk zelf te maken. Heb je net als wij af en toe gewoon veel teveel aardappels in huis? Dan los je dat gewoon even op met dit recept.

Naar het recept

Inmiddels kookt bijna niemand meer elke dag de traditionele Hollandse recepten met “aardappelen, groente en vlees”. Gelukkig maar, verandering van spijs doet eten. Helaas koop je daardoor af en toe zo’n grote zak met aardappels en ineens heb je daar dan geen zin meer in. Dat hoeft dus helemaal geen probleem meer te zijn. Begin je eigen friet-tent! Ben je zo van die aardappelen af.

Verse patat kan iedereen makkelijk zelf maken. De aardappelen schillen is zo ongeveer het moeilijkste deel. In principe moet je wel ruim voordat je gaat eten beginnen, want de gesneden aardappelen moeten een paar uur in zout water staan. Maar als je haast hebt, dan sla je dat gewoon over. Ik denk dat niemand het gaat merken, het wordt toch wel lekker.

Bak niet teveel patat tegelijk. Dan blijft het frituurvet goed warm en worden de frietjes krokanter. Beter twee keer een beetje dan één keer teveel zei mijn vader al. Dat klopt dus ook al voor patat.

Patat met wat?

Zelf eet ik het liefste patat met mayonaise, of met een beetje gewone mayonaise gemengd met kerry mayonaise. Je dat bestaat, in van die tubes.

Wat ik altijd grappig vind zijn de leuke namen van de patatjes met. Ik ga er even wat noemen als inspiratie voor jouw thuis snackbar.

 • Mayonaise – deze kent iedereen. Ik doe er vaak een klein beetje kerrie doorheen. Heerlijk!
 • Frietsaus – lijkt op mayonaise maar is wat minder vet.
 • Met” – nu wordt het twijfelachtig. Je snackbaas gaat nu vragen of je mayonaise of frietsaus bedoelde
 • Pindasaus – ook al zo lekker
 • Oorlog – rare naam, maar bij mij in de buurt krijg je dan pindasaus en mayonaise
 • Speciaal – een patat met mayonaise, ketchup of currysaus en uien. Dus dat wordt meteen de vraag: wilt u ketchup of curry meneer?
 • Kapsalon – te leuk om niet te noemen, eigenlijk geen patat meer, want die mag je zoeken tussen de shoarma, kaas, komkommer, tomaat en ga maar zo door.

En dat zijn er dan nog maar een paar. Als jij zelf friet kan bakken, dan kan je zelf ook wel een lekkere saus bedenken. Ken je nog een leuke variant? Zet hem dan even in de reacties.

Zoete aardappels bakken?

Zoek je een beetje extra afwisseling? Dan kan je ook een keer zoete aardappels bakken. Hoe je dat doet vind je op de pagina met het recept om zoete aardappel friet te maken.

Verse patat zelf maken

5.0 van 1 stem
Course: Bijgerechten, Recepten
Porties

1

porties
Totale tijd

3

uren 

Heb je al eens zelf verse patat gemaakt? Iedereen houdt er van en het is makkelijk om zelf patat te maken. Zo kan je de snackbar overslaan!

Ingrediënten

 • 300 gram iets kruimige grote aardappelen (per persoon)

 • Ook nodig
 • zout

 • frituurvet

Recept

 • Aardappels schillen en snijden
  Schil de aardappelen en snij er patat van.

  Geen zin om te schillen? Als je nieuwe aardappels met een mooie schil hebt, dan kan je de schil ook goed wassen en de aardappels ongeschild snijden. Sommige mensen vinden dat zelfs lekkerder!
 • In zout water zetten
  Vul een flinke kom met water en ongeveer 1 eetlepel zout. Zet de aardappelen er een paar uur in, zodat het vocht een beetje uit de aardappelen trekt. Als je haast hebt sla je deze hele stap over.
 • Schoonspoelen
  Spoel de aardappelen goed schoon met veel water, zodat ook het zout er goed af is.
 • Goed droogmaken
  Haal de patat dan uit het water, laat de aardappels uitlekken en dep ze daarna droog met een theedoek.

  TIP: je kan de aardappels ook eerst even grotendeels met een slacentrifuge droogmaken, dan worden ze nog sneller droog.
 • Friet voorbakken op 150 graden
  Verwarm dan de frituur voor naar 150 graden. Bak de patat er daarna 5 minuten in. Laat ze daarna weer afkoelen en zet ze apart totdat je wilt gaan eten.
 • Friet afbakken op 180 graden
  Als je wilt gaan eten, dan verwarm je de frituur naar 180 graden. Bak de verse patat in 5 minuten.

Benodigdheden

Recept video

Opmerkingen

 • Strooi wat zout of patatkruiden over je patatjes en je bent klaar!

Meer recepten

Vind je de verse patat lekker? In dat geval lust je vast ook wel een van de andere lekkere vegetarische bijgerechten van eetman.nl. Bijvoorbeeld een van mijn grote favorieten: de Portobello hamburgers.

Verse patat zelf maken 800x800
Verse patat

Over de auteur

Joost

Hou jij van koken? Ik wel! Maar ook van foto's maken en verhalen schrijven. Eetman.nl staat vol met lekkere vegetarische recepten. Het is mijn uit de hand gelopen receptenboek met vegetarisch eten dat echt lekker is. Voor iedereen die soms, zoals ik, of altijd vegetarisch wil koken.

Toon alle artikelen