Verse patat zelf maken

Verse patat recept in frituur

Iedereen houdt van verse patat. Dus ik heb goed nieuws voor je: patat is heel makkelijk zelf te maken. Heb je net als wij af en toe gewoon veel teveel aardappels in huis? Dan los je dat gewoon even op met dit recept.

Inmiddels kookt bijna niemand meer elke dag de traditionele Hollandse recepten met “aardappelen, groente en vlees”. Gelukkig maar, verandering van spijs doet eten. Helaas koop je daardoor af en toe zo’n grote zak met aardappels en ineens heb je daar dan geen zin meer in. Dat hoeft dus helemaal geen probleem meer te zijn. Begin je eigen friet-tent! Ben je zo van die aardappelen af.

Verse patat kan iedereen makkelijk zelf maken. De aardappelen schillen is zo ongeveer het moeilijkste deel. In principe moet je het wel even van tevoren maken, want de gesneden aardappelen moeten een paar uur in zout water staan. Maar als je haast hebt, dan sla je dat gewoon over. Ik denk dat niemand het gaat merken, het wordt toch wel lekker.

Bak niet teveel patat tegelijk. Dan blijft het frituurvet goed warm en worden de frietjes krokanter. Beter twee keer een beetje dan één keer teveel zei mijn vader al.

Tip: mis geen recept meer en volg nu eetman.nl op Instagram 👍🏻

Ingrediënten

  • Aardappelen (ongeveer 300 gram per persoon)

Verse patat maken

Voorbereiding

Schil de aardappelen en snij er patat van. Vul een flinke kom met water en vrij veel zout. Zet de aardappelen er een paar uur in, zodat het vocht een beetje uit de aardappelen trekt (als je haast hebt sla je dit dus over).

Voorbakken

Haal de patat uit het water, laat de aardappels uitlekken en dep ze daarna droog met een theedoek.

Verwarm dan de frituur voor naar 160 graden. Bak de patat er daarna 5 minuten in. Laat ze daarna weer afkoelen en zet ze apart totdat je wilt gaan eten.

Friet afbakken

Als je wilt gaan eten, dan verwarm je de frituur naar 190 graden. Bak de verse patat in 5 minuten.

Verse patat recept op bord

Patat met wat?

Zelf eet ik het liefste patat met mayonaise, of met een beetje gewone mayonaise gemengd met kerry mayonaise. Je dat bestaat, in van die tubes. Wat ik altijd grappig vind zijn de leuke namen van de patatjes met. Ik ga er even wat noemen als inspiratie voor jouw thuis snackbar.

  • Mayonaise – die kent iedereen!
  • Frietsaus – lijkt op mayonaise maar is wat minder vet.
  • Met – nu wordt het twijfelachtig. Je snackbaas gaat nu vragen of je mayonaise of frietsaus bedoelde
  • Pindasaus – ook al zo lekker
  • Oorlog – rare naam, maar bij mij in de buurt krijg je dan pindasaus en mayonaise
  • Speciaal – een patat met mayonaise, ketchup of currysaus en uien. Dus dat word meteen de vraag: wilt u ketchup of curry meneer?
  • Kapsalon – te leuk om niet te noemen, eigenlijk geen patat meer, want die mag je zoeken tussen de shoarma, kaas, komkommer, tomaat en ga maar zo door.

En dat zijn er dan nog maar een paar. Als jij zelf friet kan bakken, dan kan je zelf ook wel een lekkere saus bedenken. Ken je nog een leuke variant? Zet hem dan even in de reacties.

Meer recepten

Vond je de verse patat lekker? In dat geval lust je vast ook wel een van de andere lekkere vegetarische bijgerechten van eetman.nl. Bijvoorbeeld een van mijn grote favorieten: de Portobello hamburgers.

Comments (5)

Joost die patat smaakte geweldig !!!!

Frituren bij een temperatuur van 180 graden of hoger is, i.v.m. het ontstaan van acryliden (kankerverwekkend) af te raden. Ik frituur nooit heter dan 170 graden. Kan prima. In nieuwe frituurwanden in restaurants kan al niet meer boven de 170 graden verhit worden. Pas recepten aan op deze nieuwe inzichten.!!!!

Bedankt voor je reactie. Ik vond er ook iets over bij Voedingscentrum.nl (https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/acrylamide.aspx). Daar raden geven ze ook aan dat al vanaf 120 graden een probleem kan zijn. Ik denk dat wie echt gezond wil eten beter gewoon niet teveel patat kan eten.

Leave a comment