Iedereen houdt van verse patat. Dus ik heb goed nieuws voor je: patat is heel makkelijk zelf te maken. Heb je net als wij af en toe gewoon veel teveel aardappels in huis? Dan los je dat gewoon even op met dit recept.
Naar het receptInmiddels kookt bijna niemand meer elke dag de traditionele Hollandse recepten met “aardappelen, groente en vlees”. Gelukkig maar, verandering van spijs doet eten. Helaas koop je daardoor af en toe zo’n grote zak met aardappels en ineens heb je daar dan geen zin meer in. Dat hoeft dus helemaal geen probleem meer te zijn. Begin je eigen friet-tent! Ben je zo van die aardappelen af.
Zelf patat maken is makkelijk
Verse patat kan iedereen makkelijk zelf maken. De aardappelen schillen is zo ongeveer het moeilijkste deel. In principe moet je wel ruim voordat je gaat eten beginnen, want de gesneden aardappelen moeten een paar uur in zout water staan. Maar als je haast hebt, dan sla je dat gewoon over. Ik denk dat niemand het gaat merken, het wordt toch wel lekker.
Bak niet teveel patat tegelijk. Dan blijft het frituurvet goed warm en worden de frietjes krokanter. Beter twee keer een beetje dan één keer teveel zei mijn vader al. Dat klopt dus ook al voor patat.
Patat met wat?
Zelf eet ik het liefste frietjes met mayonaise, of met een beetje gewone mayonaise gemengd met kerry mayonaise. Je dat bestaat, in van die tubes.
Wat ik altijd grappig vind zijn de leuke namen van de patatjes met. Ik ga er even wat noemen als inspiratie voor jouw thuis snackbar.
- Mayonaise – deze kent iedereen. Ik doe er vaak een klein beetje kerrie doorheen. Heerlijk!
- Frietsaus – lijkt op mayonaise maar is wat minder vet.
- “Met” – nu wordt het twijfelachtig. Je snackbaas gaat nu vragen of je mayonaise of frietsaus bedoelde
- Pindasaus – ook al zo lekker
- Oorlog – rare naam, maar bij mij in de buurt krijg je dan pindasaus en mayonaise
- Speciaal – een patat met mayonaise, ketchup of currysaus en uien. Dus dat wordt meteen de vraag: wilt u ketchup of curry meneer?
- Kapsalon – te leuk om niet te noemen, eigenlijk geen patat meer, want die mag je zoeken tussen de shoarma, kaas, komkommer, tomaat en ga maar zo door.
En dat zijn er dan nog maar een paar. Als jij zelf friet kan bakken, dan kan je zelf ook wel een lekkere saus bedenken. Ken je nog een leuke variant? Zet hem dan even in de reacties.
Zoete aardappels bakken?
Zoek je een beetje extra afwisseling? Dan kan je ook een keer zoete aardappels bakken. Hoe je dat doet vind je op de pagina met het recept om zoete aardappel friet te maken.
Meer recepten
Vind je de verse patat lekker? In dat geval lust je vast ook wel een van de andere lekkere vegetarische bijgerechten van eetman.nl. Bijvoorbeeld een van mijn grote favorieten: de Portobello hamburgers.
Joost die patat smaakte geweldig !!!!
Dank je, leuk om te horen.
Frituren bij een temperatuur van 180 graden of hoger is, i.v.m. het ontstaan van acryliden (kankerverwekkend) af te raden. Ik frituur nooit heter dan 170 graden. Kan prima. In nieuwe frituurwanden in restaurants kan al niet meer boven de 170 graden verhit worden. Pas recepten aan op deze nieuwe inzichten.!!!!
Bedankt voor je reactie. Ik vond er ook iets over bij Voedingscentrum.nl (https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/acrylamide.aspx). Daar raden geven ze ook aan dat al vanaf 120 graden een probleem kan zijn. Ik denk dat wie echt gezond wil eten beter gewoon niet teveel patat kan eten.
Bij een patatje oorlog hoort wat mij betreft ook ui, maar dat schijnt per regio te verschillen.
Hoe dan ook. Ik ben ooit in Delft, vlak bij het station, een patatje 06-11 (zal inmiddels 112 heten vermoed ik, alhoewel…) tegengekomen, met ketchup en sambal.
Nooit geprobeerd omdat ik het een lichtelijk saaie combinatie vond, maar de naam was leuk.
Daar hadden ze ook een Patatje Vrede: Knoflooksaus/Pindasaus en Ui. Heerlijk en ik bestel het tegenwoordig nog steeds wel eens. Jammergenoeg is de naam nooit ergens anders aangeslagen lijkt het. Misschien tijd voor een hernieuwde poging 😉
En ik zou het bijna vergeten: Bedankt voor de tips ! Ik heb een airfryer gebruikt ipv een frituur, waardoor ik de tijden en temperatuur een beetje heb moeten aanpassen. Maar de uitleg over de voorbereiding was ook voor de airfryer de sleutel om daar eindelijk eens fatsoenlijke zelfgemaakte patat mee te kunnen maken.
Leuk Leendert, kan je me de tijden en tips voor de airfryer noemen? Dan zet is die er ook even bij.
Lastig te zeggen. Voor een airfryer is het volgens mij essentieel dat de aardappelen zo droog mogelijk zijn.
Ik heb 8 kleine aardappels gebruikt (voor 3 personen ongeveer) en de gesneden delen 1,5 uur in zout water laten liggen en daarna uit laten lekken in theedoek en vergiet. 20 minuten op 150 graden voor laten garen in 2 sessies/lichtingen. Daarna uitgespreid op een theedoek om te laten drogen en afkoelen. De eerste en dus koudste lichting vervolgens op 200 graden 15 minuten af laten bakken (2 keer tussentijds schudden), maar toen waren ze van binnen nog steeds een beetje taai, maar wel krokant aan de buitenkant. Stand teruggedraaid naar 160 en nog 10 minuten (na) laten garen.
De tweede lichting had die laatste ingreep niet nodig.
Sorry, geen kant en klare richtlijnen dus, maar als mensen al bereid zijn om hun eigen patat te gaan maken en niet bang zijn om overal enge ziektes van te krijgen, dan vinden ze hun weg ook wel in deze ietwat vage omschrijving 😉
Bedankt voor je uitgebreide toelichting Leendert. Hij is nog best heel duidelijk. Ik denk dat het zeker genoeg inspiratie is voor iedereen die een airfryer heeft!
Kruiden Mayonaise:
HOEVEELHEID INGREDIËNTEN NAAR EIGEN SMAAK TOEVOEGEN.
Mayonaise. 250 ml.
Een derde Tomaten ketchup.
Een gesnipperde ui. Hoeveelheid naar smaak.
Zeer fijn gehakte augurk. Hoeveelheid naar smaak.
Sambal badjak. Niet teveel.
Verse knoflook . Hoeveelheid naar smaak .
Kerry poeder. Niet teveel.
Paprika poeder. Niet teveel
Alles goed door elkaar mengen.
————————————————————————————————————-
Lekker bij verse frieten, borrelhapjes, gebakken vis, etc.
Als sla dressing: Wat kruiden mayonaise, met een scheutje olie,en een scheutje vocht van de augurk
Bedankt voor de tip Zacharias!
Mijn recept; roze saus:
30-40% mayonaise
60-70% ketchup
beetje knoflookpoeder (of verse knoflook)
beetje peper
klein scheutje ketjap manis
Lekker bij patat, varkenshaas, BBQ, komkommer, wortel, als dip voor stokbrood… Tja, bij wat niet eigenlijk.
Klinkt goed Annette. En lekker makkelijk te maken!