Wil je zelf verse zoete aardappel friet maken? Dat is helemaal niet moeilijk. Hier vind je hoe je zelf zoete aardappels in de frituur of in de oven kan bakken.
Naar het receptBen jij ook een fan van patat van zoete aardappel? Ik vind ze een hele lekkere afwisseling op normale frietjes van aardappelen, en daarom vind je hier twee manieren om zelf zoete aardappel friet te maken. Wat voor soort zoete aardappels je koopt maakt volgens mij niet zo veel uit. Sterker nog: het is juist leuk om wat soorten en kleuren door elkaar te gebruiken. Dat ziet er extra leuk uit.
Nerd fact 🤓. Wist je dat zoete aardappels eigenlijk helemaal geen aardappels zijn? Het is een heel andere soort planten dan de aardappelen die we in Nederland normaal gesproken eten. Soms lees je dat ze gezonder zijn, maar wij gaan ze natuurlijk gewoon frituren. En dan lekkere sausjes er bij doen. Kortom: we gaan gewoon voor het lekker zoete aardappels bakken.
Uit de frituur of de oven?
Als je patat van zoete aardappels wil maken dan kan dat op meerdere manieren. Welke je kiest is een beetje afhankelijk van je voorkeuren.
- Als je de frietjes in de oven maakt dan worden ze minder krokant, maar je proeft wel lekker de kruiden die je er op gedaan hebt. Wil je dat, dan vind je het recept via deze link.
- Ga je de zoete aardappels in de frituur maken, dan zijn de frietjes wat krokanter, maar ook wel wat vetter natuurlijk. De kruiden moet je er dan dus ook achteraf pas op strooien. Dat recept staat meteen hieronder.
Zoete aardappel friet uit de oven
Ingrediënten voor 4 personen:
- 800 gram zoete aardappelen
- 2 eetlepels arachideolie
- 1 teen knoflook
- 1 theelepel paprika poeder
- 0,5 theelepel zout
- 0,25 theelepel zwarte peper
Zo maak je friet in de oven
Benodigde tijd: 40 minuten
Zo maak je patat van zoete aardappels in de oven:
- Meng olie, zout, paprikapoeder, peper en knoflook
Doe de arachideolie in een kom samen met het zout, het paprika poeder en de zwarte peper. Pers dan de knoflook uit en doe die er bij. Roer het een beetje door elkaar, zodat het en egaal geheel is.
- Optioneel: schillen
Schil dan de zoete aardappelen, of niet want je kan ze ook met schil bakken.
- Oven voorverwarmen
Zet de oven aan en laat hem voorverwarmen naar 225 graden.
- Friet snijden en kruiden
Snij nu frietjes van ongeveer 1 centimeter dik van de zoete aardappels. Doe die frietjes in de bak waarin je eerder de olie en de kruiden gedaan hebt. Hussel alles goed elkaar zodat de kruiden en de olie goed over de zoete aardappel frietjes heen verdeeld zijn.
- 1e keer bakken
Leg een vel bakpapier over de bakplaat en spreid de frietjes daar over uit. Bak de zoete aardappelen dan 15 minuten.
- 2e keer bakken
Haal de patatjes dan even uit de oven en hussel ze snel om. Doe ze dan weer terug in de oven en bak ze nogmaals een minuut of 15, tot ze krokant zijn.
Sausjes voor je frietjes
Bij de zoete aardappels passen een lekker gekruide sausjes beter dan de standaard frietsaus. Ik vind bijvoorbeeld lekker:
- Een sausje van mayonaise met daar doorheen wat patatkruiden en kerrie gemengd.
- Kant en klare kerrie ananas saus.
Patat van aardappelen
Wil je toch maar liever patat van ‘gewone aardappels’ maken? Geen probleem. Hoe je dat aanpakt vind je op de pagina met het recept voor verse patat. Of maak een van de vele andere vegetarische bijgerechten op eetman.nl