Zoete aardappel friet maken

Zoete aardappel friet maken frituur 1

Wil je zelf verse zoete aardappel friet maken? Dat is helemaal niet moeilijk. Hier vind je hoe je zelf zoete aardappels in de frituur of in de oven kan bakken.

Ben jij ook een fan van patat van zoete aardappel? Ik vind ze een hele lekkere afwisseling op normale frietjes van aardappelen, en daarom vind je hier twee manieren om zelf zoete aardappel friet te maken. Wat voor soort zoete aardappels je koopt maakt volgens mij niet zo veel uit. Sterker nog: het is juist leuk om wat soorten en kleuren door elkaar te gebruiken. Dat ziet er extra leuk uit.

Nerdfact đŸ€“. Wist je dat zoete aardappels eigenlijk helemaal geen aardappels zijn? Het is een heel andere soort planten dan de aardappelen die we in Nederland normaal gesproken eten. Soms lees je dat ze gezonder zijn, maar wij gaan ze natuurlijk gewoon frituren. En dan lekkere sausjes er bij doen. Kortom: we gaan gewoon voor het lekker zoete aardappels bakken.

Tip: volg Eetman.nl ook op Instagram en YouTubeÂ đŸ‘đŸ»

zoete aardappel friet maken

Als je patat van zoete aardappels wilt maken dan kan dat op meerdere manieren. Welke je kiest is een beetje afhankelijk van je voorkeuren. Als je de frietjes in de oven maakt dan worden ze minder krokant, maar je proeft wel lekker de kruiden die je er op gedaan hebt. Ga je de zoete aardappels in de frituur maken, dan zijn de frietjes wat krokanter, maar ook wel wat vetter natuurlijk. De kruiden moet je er dan dus ook achteraf pas op strooien.

Zoete aardappels frituren

Ingrediënten:

  • 200 gram zoete aardappelen (circa 2 stuks)
Voorbereiden

Afhankelijk van je eigen voorkeur kan je de zoete aardappelen wel of niet schillen. Snij daarna de zoete aardappelen in frietjes van ongeveer Ă©Ă©n centimeter dik.

Bak de zoete aardappelen in de frituurpan op 160 graden 5 minuten voor. Laat ze daarna uitlekken en afkoelen in een vergiet. Dit kan je een paar uur van tevoren doen.

Afbakken

Bak de zoete aardappels 5 minuten op 180 graden. Laat ze daarna kort uitlekken en strooi er wat zout of kruiden overheen, bijvoorbeeld paprikapoeder, of patatkruiden.

Zoete aardappel friet uit de oven

Ingrediënten voor 4 personen:

  • 800 gram zoete aardappelen
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 teen knoflook
  • 1 theelepel paprika poeder
  • 0,5 theelepel zout
  • 0,25 theelepel zwarte peper
Bakken

Doe de olijfolie in een kom samen met het zout, het paprika poeder en de zwarte peper. Pers dan de knoflook uit en doe die er bij. Roer het een beetje door elkaar, zodat het en egaal geheel is.

Schil dan de zoete aardappelen, of niet want je kan ze ook met schil bakken.

Zet de oven aan en laat hem voorverwarmen naar 200 graden.

Snij nu frietjes van ongeveer 1 centimeter dik van de zoete aardappels. Doe die frietjes in de bak waarin je eerder de olijfolie en de kruiden gedaan hebt. Hussel alles goed elkaar zodat de kruiden en de olie goed over de zoete aardappel frietjes heen verdeeld zijn.

Leg een vel bakpapier over de bakplaat en spreid de frietjes daar over uit. Bak de zoete aardappelen dan 15 minuten.

Haal de patatjes dan even uit de oven en hussel ze snel om. Doe ze dan weer terug in de oven en bak ze nogmaals een minuut of 15, tot ze krokant zijn.

Zoete aardappel friet maken oven 2

Sausjes voor je frietjes

Bij de zoete aardappels passen een lekker gekruide sausjes beter dan de standaard frietsaus. Ik vind bijvoorbeeld lekker:

  • Een sausje van mayonaise met daar doorheen wat patatkruiden en kerrie gemengd.
  • Kant en klare kerrie ananas saus.

Patat van aardappelen

Wil je toch maar liever patat van ‘gewone aardappels’ maken? Geen probleem. Hoe je dat aanpakt vind je op de pagina met het recept voor verse patat. Of maak een van de vele andere vegetarische bijgerechten op eetman.nl

Leave a comment