0.0 van 0 stem
Home » Recepten » Bijgerechten » Zoete aardappel friet maken

Wil je zelf verse zoete aardappel friet maken? Dat is helemaal niet moeilijk. Hier vind je hoe je zelf zoete aardappels in de frituur of in de oven kan bakken.

Naar het recept

Ben jij ook een fan van patat van zoete aardappel? Ik vind ze een hele lekkere afwisseling op normale frietjes van aardappelen, en daarom vind je hier twee manieren om zelf zoete aardappel friet te maken. Wat voor soort zoete aardappels je koopt maakt volgens mij niet zo veel uit. Sterker nog: het is juist leuk om wat soorten en kleuren door elkaar te gebruiken. Dat ziet er extra leuk uit.

Nerd fact 🤓. Wist je dat zoete aardappels eigenlijk helemaal geen aardappels zijn? Het is een heel andere soort planten dan de aardappelen die we in Nederland normaal gesproken eten. Soms lees je dat ze gezonder zijn, maar wij gaan ze natuurlijk gewoon frituren. En dan lekkere sausjes er bij doen. Kortom: we gaan gewoon voor het lekker zoete aardappels bakken.

Uit de frituur of de oven?

Als je patat van zoete aardappels wil maken dan kan dat op meerdere manieren. Welke je kiest is een beetje afhankelijk van je voorkeuren.

 • Als je de frietjes in de oven maakt dan worden ze minder krokant, maar je proeft wel lekker de kruiden die je er op gedaan hebt. Wil je dat, dan vind je het recept via deze link.
 • Ga je de zoete aardappels in de frituur maken, dan zijn de frietjes wat krokanter, maar ook wel wat vetter natuurlijk. De kruiden moet je er dan dus ook achteraf pas op strooien. Dat recept staat meteen hieronder.

Zoete aardappel friet uit de frituur

0.0 van 0 stem
Course: Bijgerechten, Recepten
Aantal

4

personen
Total time

45

minuten

Patat van zoete aardappels maak je makkelijk in je frituurpan. Een makkelijk klusje met dit recept.

Ingrediënten

Recept

 • Schillen en snijden
  Afhankelijk van je eigen voorkeur kan je de zoete aardappelen wel of niet schillen. Snij daarna de zoete aardappelen in frietjes van ongeveer één centimeter dik.
 • Voorbakken
  Bak de zoete aardappelen in de frituurpan op 160 graden 5 minuten voor. Laat ze daarna uitlekken en afkoelen in een vergiet. Dit kan je een paar uur van tevoren doen.
 • Afbakken
  Bak de zoete aardappels 5 minuten op 180 graden. Laat ze daarna kort uitlekken.
 • Kruiden
  Strooi er wat zout of kruiden overheen, bijvoorbeeld paprikapoeder, of patatkruiden.

Recept video

Zoete aardappel friet uit de oven

Ingrediënten voor 4 personen:

 • 800 gram zoete aardappelen
 • 2 eetlepels arachideolie
 • 1 teen knoflook
 • 1 theelepel paprika poeder
 • 0,5 theelepel zout
 • 0,25 theelepel zwarte peper

Zo maak je friet in de oven

Benodigde tijd: 40 minuten

Zo maak je patat van zoete aardappels in de oven:

 1. Meng olie, zout, paprikapoeder, peper en knoflook

  Doe de arachideolie in een kom samen met het zout, het paprika poeder en de zwarte peper. Pers dan de knoflook uit en doe die er bij. Roer het een beetje door elkaar, zodat het en egaal geheel is.

 2. Optioneel: schillen

  Schil dan de zoete aardappelen, of niet want je kan ze ook met schil bakken.

 3. Oven voorverwarmen

  Zet de oven aan en laat hem voorverwarmen naar 225 graden.

 4. Friet snijden en kruiden

  Snij nu frietjes van ongeveer 1 centimeter dik van de zoete aardappels. Doe die frietjes in de bak waarin je eerder de olie en de kruiden gedaan hebt. Hussel alles goed elkaar zodat de kruiden en de olie goed over de zoete aardappel frietjes heen verdeeld zijn.

 5. 1e keer bakken

  Leg een vel bakpapier over de bakplaat en spreid de frietjes daar over uit. Bak de zoete aardappelen dan 15 minuten.

 6. 2e keer bakken

  Haal de patatjes dan even uit de oven en hussel ze snel om. Doe ze dan weer terug in de oven en bak ze nogmaals een minuut of 15, tot ze krokant zijn.

Zoete aardappel friet maken oven 950x500
Zoete aardappel friet uit de oven

Sausjes voor je frietjes

Bij de zoete aardappels passen een lekker gekruide sausjes beter dan de standaard frietsaus. Ik vind bijvoorbeeld lekker:

 • Een sausje van mayonaise met daar doorheen wat patatkruiden en kerrie gemengd.
 • Kant en klare kerrie ananas saus.

Patat van aardappelen

Wil je toch maar liever patat van ‘gewone aardappels’ maken? Geen probleem. Hoe je dat aanpakt vind je op de pagina met het recept voor verse patat. Of maak een van de vele andere vegetarische bijgerechten op eetman.nl

Zoete aardappel friet maken frituur 800x800
Zoete aardappel friet uit de frituur

Over de auteur

Joost

Hou jij van koken? Ik wel! Maar ook van foto's maken en verhalen schrijven. Eetman.nl staat vol met lekkere vegetarische recepten. Het is mijn uit de hand gelopen receptenboek met vegetarisch eten dat echt lekker is. Voor iedereen die soms, zoals ik, of altijd vegetarisch wil koken.

Toon alle artikelen