Home » Recepten » Hoofdgerechten » Bulgur met groenten en bonen

Ken je bulgur? Bulgur lijkt een beetje op couscous, maar wordt net iets anders gemaakt. Je kan het snel koken en dan heb je een soort rijstvervanger met een beetje noot achtige smaak. In deze bulgur met groenten en bonen meng je de bulgur met gegrilde tomaten, courgette en kikkererwten. Maar ook met zwarte bonen, linzen, mais en feta. Voor iedereen zit er dus wel wat lekkers in!

Dit recept met bulgur is gebaseerd op een lekker recept voor parelcouscous met krokante kikkererwten, geroosterde groenten en Griekse feta dat ik op HelloFresh.nl tegen kwam. Ik maakte er een mooie variatie op, met daarin onder andere bulgur, in plaats van de parelcouscous. Het resultaat is een lekker warm hoofdgerecht, vol met gezonde ingrediënten.

Ik gebruikte fijne bulgur, met een wat kleinere korrel. Die hoeft maar kort te koken. Gebruik je normale bulgur, dan moet je die een minuut of tien koken. Verder is het recept voor 8 personen. Dat is best veel, maar je kan het prima een dag later opwarmen. Gewoon een klein scheutje water erbij en langzaam opwarmen.

Ingrediënten

Bulgur met groenten voor 8 personen:

  • 310 gram blik kikkererwten (uitlekgewicht 265 gram)
  • 2 theelepels paprikapoeder
  • 2 courgettes
  • 250 gram cherrytomaten
  • 2 theelepels tijm
  • 500 milliliter water
  • 1 groentebouillonblokje
  • 300 gram fijne bulgur
  • 6 salade uien
  • 200 gram blikje zwarte bonen (uitlekgewicht 130 gram)
  • 160 gram blikje linzen (uitlekgewicht 130 gram)
  • 150 gram blikje mais (uitlekgewicht 140 gram)
  • 2 tenen knoflook
  • 200 gram fèta
  • 7 eetlepels olijfolie extra vergine
  • peper naar smaak
  • zout naar smaak

Bulgur met groenten en bonen recept

Wil je snel weten hoe je dit gerecht maakt. Kijk dan maar in deze video. Onder de video lees je ook stap voor stap het recept.

Bulgur met groenten maken

Benodigde tijd: 45 minuten

Zo maak je bulgur met groenten en bonen:

  1. Spoel de kikkererwten schoon. Dep ze dan droog met een keukenrol of theedoek.

  2. Leg een vel bakpapier op de bakplaat. Verdeel de kikkererwten over 1/3van de bakplaat. Bestrooi de kikkererwten met het paprikapoeder, besprenkel met ongeveer 3 eetlepels olijfolie. Breng op smaak met zout en peper en schep om.

  3. Verwarm de oven voor op 200 graden.

  4. Snij de courgette in de lengte doormidden en snij hem vervolgens in plakken. Snij de cherrytomaten in tweeën.

  5. Verdeel de courgette en de cherrytomaten over de rest van de bakplaat. Strooi de tijm er overheen. Besprenkel met ongeveer 3 eetlepels van de olijfolie. Breng op smaak met zout en peper. Schep ook deze groenten een beetje om.

  6. Bak de groenten en de kikkererwten 20 minuten in de oven, of tot ze krokant en goudbruin kleuren. Schep halverwege om.

  7. Kook intussen 500 milliliter water en meng het groentebouillonblokje er doorheen. Voeg de bulgur aan de pan toe. Breng het geheel aan de kook en laat de bulgur voor ongeveer 10 minuten zachtjes koken met de deksel op de pan.

  8. Na ongeveer 7 minuten is het water opgenomen door de bulgur. Je ziet dan een soort van kuiltjes in de bulgur. Haal de pan van het vuur. Maak de bulgur even los met een lepel en zet hem dan met de deksel op de pan weg.

  9. Laat de zwarte bonen, linzen en mais uitlekken en zet ze dan samen apart.

  10. Snijd de salade ui in fijne ringen en bewaar het witte en groene gedeelte apart van elkaar. Snij de knoflook fijn.

  11. Verhit 1 eetlepel olijfolie in een hapjespan. Bak de knoflook en het witte gedeelte van de bosui 2 minuten op middelhoog vuur.

  12. Voeg dan de zwarte bonen, linzen en mais toe schep het geheel om, tot het warm is. Schep dan ook de bulgur er doorheen. Voeg dan ook de gegrilde groenten toe en schep die erdoor.

  13. Snij de fèta in blokjes en schep de helft ervan door de inhoud van de pan.

Serveer de bulgur dan in een kom of diep bord. Garneer met de kikkererwten, het groene deel van de salade ui en de overige fèta.

Bulgur met groenten en bonen recept vierkant

Meer hoofdgerechten?

Vind je deze bulgur met groenten en bonen lekker? Dan ben je vast ook wel benieuwd naar de andere hoofdgerechten op Eetman.nl. Je vindt ze op de pagina met alle vegetarische hoofdgerechten. Of kijk eens naar deze bulgur salade met yoghurt dressing.

Over de auteur

Joost

Hou jij van koken? Ik wel! Maar ook van foto's maken en verhalen schrijven. Eetman.nl staat vol met lekkere vegetarische recepten. Het is mijn uit de hand gelopen receptenboek met vegetarisch eten dat echt lekker is. Voor iedereen die soms, zoals ik, of altijd vegetarisch wil koken.

Toon alle artikelen