Vegetarische paella met cashewnoten en zwarte olijven

Paella is natuurlijk een typisch Spaanse klassieker. Maar ik kwam in Frankrijk op het idee om deze vegetarische paella met cashewnoten te maken, toen ik op de markt in mijn vakantiedorpje liep. Daar stond een marktkraam met zo’n metersgrote zwarte paella-pan. Het zag er zo lekker uit, dat ik me meteen had voorgenomen om dat ook een keer te maken.

Als basis gebruikte ik een recept van 24 kitchen. Helaas was dat niet vegetarisch, dus ben ik op zoek gegaan naar wat alternatieven voor de kip, chorizo, garnalen, mosselen, enzo. Die zie je traditioneel in heel veel paella recepten.

De saffraan die er in gaat is trouwens best een bijzonder ingrediënt. Het zijn de stampers van een speciaal soort krokus bloem, die gedroogd en licht geroosterd worden. Voor 1 kilo safraan zijn meer dan 100.000 bloemen nodig. Voor het lullige beetje van 0,5 gram dat ik gebruikte, waren dus meer dan 50 bloemen nodig! Dan lijkt het ineens zo duur niet meer.

Voor er bij had ik lekker donkerbruin stokbrood met roomboter gekocht. Een prima combinatie, hoewel de paella van zichzelf al meer dan genoeg eten was.

Vegetarische paella met cashewnoten en zwarte olijven recept

Ingrediënten voor 4 personen

  • 1 groentebouillonblokje
  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook
  • 2 tomaten
  • 2 rode paprika’s
  • 2 rode pepers
  • 200 gr haricots verts
  • zonnebloemolie
  • 400 gr paellarijst
  • 0,5 gr saffraandraadjes
  • 1 theelpel kurkuma
  • 70 gr tomatenpuree
  • 200 ml witte wijn
  • 400 ml water
  • blikje 200 gr doperwten
  • 100 g zwarte olijven
  • 75 g ongezouten cashewnoten
  • zout
  • versgemalen peper
  • 0.5 bosje bieslook

De vegetarische paella met cashewnoten en zwarte olijven bereiden

Voorbereiding:

Pel en snipper de ui. Pel en snij de knoflook fijn. Snij de tomaten in blokjes.
Verwijder de uiteindes van de haricots verts en snij ze in stukken van ongeveer 5 cm.
Verwijder de zaadlijsten uit de paprika’s en snij ze in reepjes. Verwijder de zaadlijsten uit de rode pepers en snij ze in dunne reepjes.

Bereiden:

Verhit de olie in een grote hapjespan en fruit de ui, knoflook, rijst, rode peper, paprika, saffraan, kurkuma en tomatenpuree in circa 3 minuten.

Schenk de wijn in de pan. Voeg het water, het bouillonblokje, de tomaten en haricots verts toe. Breng aan de kook en leg de deksel op de pan. Zet het vuur laag en gaar de rijst in circa 20 minuten, tot het vocht opgenomen is door de rijst.

Voeg circa 3 minuten voor het einde van de kooktijd de doperwten toe.

Breng de paella op smaak met zout en peper.

Halveer de olijven en snijd de bieslook fijn. Schep de olijven, bieslook en cashewnoten door de paella.

Meer recepten

Vond je de Vegetarische paella met cashewnoten en zwarte olijven lekker? Zoek je nog meer lekkere vegetarische recepten? Je vind ze op de pagina met vegetarische hoofdgerechten.

About Joost

Lekker koken, lekker eten, foto’s maken, schrijven. Mijn hobby’s komen samen in deze web site met vegetarische recepten. Recepten waar niet gewoon het vlees is weggelaten, maar gerechten die je ook je vleesetende vrienden voor kan zetten!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*