Paella is natuurlijk een typisch Spaanse klassieker. Toch kwam ik in Frankrijk op het idee om deze vegetarische paella met cashewnoten te maken, toen ik op de markt in mijn vakantiedorpje liep. Daar stond een marktkraam met zo’n metersgrote zwarte paella-pan. Het zag er zo lekker uit, dat ik meteen besloot om dat zelf ook een keer te maken.
Als basis gebruikte ik een recept van 24 kitchen. Helaas was dat niet vegetarisch, dus ben ik op zoek gegaan naar wat alternatieven voor de traditionele kip, chorizo, garnalen, mosselen, enzo. Het eindresultaat is zelfs helemaal vegan.
De saffraan is trouwens een bijzonder ingrediënt. Het zijn de stampers van een speciaal soort krokus bloem, die gedroogd en licht geroosterd worden. Voor 1 kilo safraan zijn meer dan 100.000 bloemen nodig. Voor het lullige beetje van 0,05 gram dat ik gebruikte, waren dus 5 bloemen nodig! Dan lijkt € 1,40 ineens zo duur niet meer.
Voor erbij kocht ik lekker donkerbruin stokbrood met roomboter. Een prima combinatie, hoewel de paella van zichzelf al meer dan genoeg eten was.
Ingrediënten
Paella voor 4 personen:
- 1 groentebouillonblokje
- 1 ui
- 1 teentje knoflook
- 2 tomaten
- 2 rode paprika’s
- 2 rode pepers
- 200 gram haricots verts
- 2 eetlepels zonnebloemolie
- 400 gram paellarijst
- 0,05 gram saffraan
- 1 theelepel kurkuma
- 70 gram tomatenpuree
- 200 milliliter witte wijn
- blikje 200 gram doperwten
- 100 gram (uitlekgewicht) zwarte olijven
- 75 gram ongezouten cashewnoten
- zout
- versgemalen peper
- 10 gram bieslook
Vegetarische paella met cashewnoten en zwarte olijven
In deze video zie je hoe je de vegan paella maakt. Onder de video staat daarna alles ook stap voor stap beschreven.
Paella met cashewnoten maken
Benodigde tijd: 45 minuten.
Zo maak je de vegetarische paella:
- Snij de ui, knoflook en tomaten
Pel en snipper 1 ui. Pel en snij 1 teen knoflook fijn. Snij 2 tomaten in blokjes.
- Snij de haricots verts
Verwijder de uiteindes van 200 gram haricots verts en snij ze in stukken van ongeveer 5 cm.
- Snij de paprika’s en rode pepers
Verwijder de zaadlijsten uit 2 paprika’s en snij ze in reepjes. Verwijder de zaadlijsten uit 2 rode pepers en snij ze in dunne halve ringen.
- Bak de ui, knoflook, rijst, rode peper, paprika, saffraan, kurkuma en tomatenpuree
Verhit 2 eetlepels zonnebloemolie in een grote hapjespan en fruit de ui, knoflook, 400 gram paellarijst, rode peper, paprika, 0,05 gram saffraan, 1 theelepel kurkuma en 70 gram tomatenpuree in circa 3 minuten.
- Voeg wijn, water, tomaten, haricots verts en een bouillonblokje toe
Schenk 200 milliliter witte wijn in de pan. Voeg ook 400 milliliter water, 1 bouillonblokje, de tomaten en haricots verts toe. Breng aan de kook en leg de deksel op de pan. Zet het vuur laag en gaar de rijst in circa 20 minuten, tot het vocht opgenomen is door de rijst.
- Snij olijven en bieslook
Tijdens het koken halveer je 100 gram zwarte olijven en snij je 10 gram bieslook fijn. Zet ze samen even apart voor later.
- Doperwten toevoegen
Laat 200 gram doperwten uitlekken. Voeg ze circa 3 minuten voor het einde van de kooktijd aan de rijst toe.
- Op smaak maken met zout en peper
Breng de paella op smaak met zout en peper.
- Schep er olijven, bieslook en cashewnoten door
Schep de olijven, bieslook en 75 gram cashewnoten door de paella.
De paella is nu klaar. Serveer hem met een lekker glaasje van de overgebleven fles witte wijn, als je die tenminste tijdens het koken nog niet op had 😀.

Meer recepten
Vind je de Vegetarische paella met cashewnoten en zwarte olijven lekker? Dan zoek je vast nog wel meer lekkere vegetarische recepten? Je vind ze op de pagina met vegetarische hoofdgerechten. Of verzin zelf eens een vegetarisch recept. Bijvoorbeeld met de tips voor lekker vegetarisch koken.