Ben je ook zo’n fan van een lekker hartige quiche? Als je deze quiche met groene asperges en champignons op tafel zet, dan krijg je meteen trek. Het goede nieuws is: hij is ook makkelijk te maken zonder veel snijwerk. Het resultaat is gewoon perfect: een mooie, lekkere, luchtige quiche waar je zeker van gaat genieten.
Een quiche met groene asperges en champignons maken, stond al een tijd op mijn todo list. Nu ik er eindelijk eens goed de tijd voor heb genomen ben ik ook erg tevreden met het resultaat. Samen met de ui zijn het allemaal ingrediënten die goed bij elkaar passen.
Ik heb altijd het idee dat we in Nederland vooral witte asperges eten. Die zijn natuurlijk hartstikke lekker, maar ik zelf eet in ieder geval ook graag groene. Groene en witte asperges zijn eigenlijk min of meer hetzelfde. Het verschil is dat de groene asperges boven de grond groeien. Boven de grond krijgen ze hun kleur en ook nog eens extra smaak. Een heerlijk ingredient voor deze quiche.
Kastanje champignons
Sinds ik vaker vegetarisch eet gebruik ik ook steeds vaker champignons in mijn gerechten. Voor deze quiche met groene asperges gebruikte ik kastanje champignons. Ik vind ze net wat meer smaak hebben dan witte. Verder zien ze er mooier uit. Is dat een goede reden? Ik vind van wel 😂!
Groene asperges het hele jaar door
Het zou natuurlijk jammer zijn als je alleen in het aspergeseizoen deze lekkere quiche kon maken. Daar hoef je jezelf gelukkig geen zorgen om te maken. Speciaal daarvoor gebruik ik groene asperges uit het diepvriesvak. Ze hebben de perfecte smaak voor in een quiche en zijn het hele jaar door te koop.
Gebruik je liever verse groene asperges? Dat is geen probleem. Snij dan wel de onderste 3 centimeter van de asperge af voor je ze gaat koken. Verder volg je gewoon het recept hieronder.
Vers bladerdeeg
Voor de bodem maakte ik het mezelf makkelijk met een rol vers bladerdeeg uit het koelvak. Lekker en ook makkelijk. Hoewel het bedekken van een ronde vorm met een rechthoekig deeg altijd wel even wat knip en plakwerk is.
Ingrediënten
Quiche voor ongeveer 4 personen:
- 24×40 centimeter rol vers bladerdeeg (in het koelvak)
- 3 eieren
- 300 milliliter slagroom
- 150 gram belegen kaas
- 0,5 theelepel zout
- peper naar smaak
- 1 theelepel tijm
- 200 gram diepvries groene asperges
- 1 grote ui
- 250 gram kastanje champignons
- 2 tenen knoflook
- 3,5 eetlepels olijfolie
Ook nodig:
- quichevorm van 28 centimeter – hier vind je een mooie
Quiche met groene asperges en champignons recept
In deze film zie je hoe makkelijk je deze asperge-champignon-quiche maakt. In de paragraaf na de film lees je het recept stap voor stap.
Quiche met groene asperges en champignons maken
Benodigde tijd: 1 uur en 10 minuten
Zo maak je deze quiche:
- Kook de asperges
Breng een pan water aan de kook. Leg 200 gram bevroren asperges in het kokende water. Breng het water weer aan de kook. Laat de asperges 5 minuten koken. Giet de asperges dan af in een vergiet.
- Snij de ui en de champignons
Terwijl de asperges koken snij je 1 grote ui in kwart ringen. Borstel 250 gram kastanje champignons schoon. Snij ze dan in plakjes.
- Bak de ui, champignons en knoflook
Doe 3 eetlepels olijfolie in een pan. Bak daarin op middelhoog vuur de ui en de champignons tot ze zacht zijn en verkleuren. Pers op het laatst nog 2 tenen knoflook uit. Bak die 1 minuut mee. Haal de pan dan van het vuur. Haal 12 mooie plakjes champignon uit de pan om straks als garnering te gebruiken.
- Meng eieren, slagroom en kaas, tijm, zout en peper
Doe 3 eieren in een kom. Klop ze los met een garde. Voeg 300 milliliter slagroom toe. Rasp 100 gram belegen kaas en voeg ook die toe. Voeg 1 theelepel tijm, 0,5 theelepel zout en wat peper toe. Klop ook dit geheel door elkaar.
- Doe deeg in de vorm
Vet de quichevorm in met 0,5 eetlepel olijfolie. Bedek de vorm met het 24×40 centimeter vel bladerdeeg.
- Oven voorverwarmen
Verwarm de oven voor naar 175 graden.
- Asperges snijden
Snij van 8 asperges een bovenkant van 8 centimeter af. Bewaar die om straks bovenop de quiche te leggen. Snij de rest en alle andere asperges in stukken van 2 centimeter.
- Vul de vorm
Doe de gesneden asperges in de pan met de champignons en schep ze door elkaar. Verdeel dan het geheel gelijkmatig over de deegbodem. Schenk het ei-mengsel over de vulling. Als de deegrand wat te hoog is, dan duw je hem terug tot de hoogte van de vulling.
- Kaas, de hele asperges en champignons erop
Rasp de resterende 50 gram belegen kaas over de quiche heen. Leg de niet gesneden asperges on een mooi patroon bovenop en duw ze half in de vulling. Doe hetzelfde met de bewaarde champignons.
- Bak de quiche
Zet de quiche midden in de oven en bak hem in ongeveer 35 minuten op 175 graden.
Eet smakelijk, maar pas op dat je je mond niet brandt, want de quiche blijft lang heet 🔥.

Meer recepten
Vind je de quiche met champignons en asperges lekker? Dan zoek je vast nog meer lekkere recepten zoals de spinazie champignon quiche. Je vindt ze op de pagina met vegetarische hoofdgerechten.