Mijn oudste zoon is dol op spinazie. Toen ik hem pas vroeg wat voor soort quiche hij wilde eten zei hij: een quiche met spinazie. Geen probleem, want deze spinazie champignon quiche vind ik zelf ook heel lekker.

Met spinazie heb ik een beetje een haat-liefde verhouding. Eigenlijk heeft spinazie een lekkere en herkenbare smaak, dus dat is prima. Ook word je er razend sterk van. Tenminste, dat dacht ik vroeger als ik naar Popeye keek. Maar tegelijk maakte mijn moeder vroeger net wat te vaak ‘spinazie a la crème’ uit een diepvriespakje. Op een gegeven moment was dat mijn minst favoriete gerecht geworden. Gelukkig kwam dat later weer goed. Dat is maar beter ook, want spinazie is een superfood avant-la-lettre en supergezond.

Dit recept vond ik toen ik zocht naar een quiche met spinazie en champignon. Het komt van de web site Küchenzuckerschecke.de, waar het mij opviel omdat er zulke lekkere pijnboompitten op zitten. De champignons, de spinazie en de pijnboompitten vormen een hele lekkere combinatie. Als je de paragraaf hiervoor gelezen hebt, dan snap je dat ik de diepvriesspinazie snel door verse bladspinazie vervangen heb. Dat is veel lekkerder als je het mij vraagt.

Ingrediënten

Voor een quichevorm van 28 centimeter; ongeveer 4 personen:

Voor het deeg:

  • 250 gram bloem
  • 1 ei
  • 0,5 theelepel zout
  • 130 gram roomboter

Voor de vulling:

  • 400 gram bladspinazie
  • 300 gram champignons
  • 1 ui
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 250 gram slagroom
  • 4 eieren
  • 130 gram belgen kaas
  • 2 eetlepels peterselie
  • 0,5 theelepel zout
  • 0,5 theelepel peper
  • 2 eetlepels pijnboompitten
  • 0,5 theelepel nootmuskaat

Spinazie champignon quiche

Het deeg maken

Beboter eerst de quichevorm.

Kneed de bloem, het ei, het zout en de roomboter tot een deegbal.

Strooi dan wat bloem op het aanrecht. Rol daarna het deeg uit tot een dunne ronde plak, die groter is dan je quichevorm. Strooi tussendoor ook af en toe wat bloem op de deegplak en je deegroller. Zo voorkom je dat het deeg aan je roller blijft plakken.

Als het deeg klaar is, bedek je de bodem en de rand van een quiche vorm er mee. Zet de vorm dan in de koelkast.

De spinazie champignon quiche maken

Borstel de eventuele aarde van de champignons af en snij ze in plakjes. Snij de ui in kwart ringen. Snij de spinaziebladeren grof, zodat het geheel wat compacter wordt.

Verhit dan de olijfolie in een hapjespan en bak daarin de ui 3 minuten op middelhoog vuur.

Voeg dan de champignons toe en bak die mee, tot het vocht uit de champignons verdampt is.

Voeg dan de spinazie toe en bak die ongeveer 5 minuten mee, tot de spinazie zacht en ingeklonken is. Haal de pan dan van het vuur en laat de vulling een beetje afkoelen.

Snij de peterselie fijn en rasp de kaas.

Verhit intussen de oven voor op 175 graden.

Doe de slagroom en de eieren in een kom en meng ze met een garde goed door elkaar. Voeg dan de geraspte kaas, de peterselie, de zout, de peper en de nootmuskaat toe. Meng dit geheel ook weer goed door elkaar. Voeg tot slot de groenten uit de pan toe en meng ook die er goed doorheen.

Bak de pijnboompitten in een pannetje zonder boter. Schud de pan regelmatig. Als er bruine plekjes op beginnen te komen, dan haal je de pan snel van het vuur.

Bakken:

Haal de vorm met het deeg uit de koelkast. Doe de groentevulling er in en strijk de bovenkant glad. Strooi dan de geroosterde pijnboompitten er overheen. Als de deegrand wat te hoog is, dan duw je hem een beetje naar beneden. Tot hij net zo hoog als de vulling is.

Zet de spinazie champignon quiche in circa 40 minuten. Of korter, als je denkt dat hij al eerder klaar is.

Spinazie champignon quiche recept boven

Meer recepten

Vond je het spinazie champignon quiche recept leuk? Kijk dan op de pagina met vegetarische hoofdgerechten voor nog meer lekkere quiche recepten. Of verzin zelf een recept. Bijvoorbeeld met een van de tips voor lekkere vegetarische recepten. *** link terug

(Visited 223 times, 6 visits today)