Home » Recepten » Hoofdgerechten » Spinazie champignon quiche

Dit is het recept voor mijn favoriete spinazie champignon quiche. Hij is extra lekker omdat er van die heerlijke pijnboompitten op zitten. Met dit recept maak je hem eenvoudig zelf.

Mijn oudste zoon is dol op spinazie. Toen ik hem pas vroeg wat voor soort quiche hij wilde eten zei hij: een quiche met spinazie. Geen probleem, want deze spinazie champignon quiche vind ik zelf ook heel lekker.

Dit recept vond ik toen ik zocht naar een quiche met spinazie en champignon. Het komt van Küchenzuckerschecke.de, waar het mij opviel omdat er zulke lekkere pijnboompitten op zitten. De champignons, de spinazie en de pijnboompitten zijn een hele lekkere combinatie. De paragraaf heb ik door verse bladspinazie vervangen. Dat is veel lekkerder als je het mij vraagt.

Spinazie

Met spinazie heb ik een beetje een haat-liefde verhouding. Eigenlijk heeft spinazie een lekkere en herkenbare smaak, dus dat is prima. Ook word je er razend sterk van. Tenminste, dat dacht ik vroeger als ik naar Popeye keek.

Helaas maakte mijn moeder vroeger net wat te vaak ‘spinazie a la crème’ uit een diepvriespakje. Op een gegeven moment was dat mijn minst favoriete gerecht geworden. Gelukkig kwam dat later weer goed. Dat is maar beter ook, want spinazie is een superfood avant-la-lettre en supergezond.

Ingrediënten

Quiche voor ongeveer 4 personen:

  • 250 gram bloem
  • 130 gram roomboter
  • 400 gram bladspinazie
  • 300 gram champignons
  • 1 ui
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 250 milliliter slagroom
  • 5 eieren
  • 130 gram belegen kaas
  • 2 eetlepels peterselie
  • 1 theelepel zout
  • 0,5 theelepel peper
  • 2 eetlepels pijnboompitten
  • 0,5 theelepel nootmuskaat

Ook nodig:

Spinazie champignon quiche recept

In deze film zie je hoe makkelijk je deze quiche maakt. In de paragraaf na de film lees je het recept stap voor stap.

Spinazie champignon quiche maken

Benodigde tijd: 1 uur en 30 minuten

Zo maak je deze quiche:

  1. Vet de vorm in

    Vet de quichevorm in met een beetje olijfolie of roomboter.

  2. Maak het deeg

    Kneed 250 gram bloem, 1 ei, 0,5 theelepel zout en 130 gram roomboter tot een deegbal.

  3. Rol het deeg uit

    Strooi dan wat bloem op het aanrecht. Rol daarna het deeg uit tot een dunne ronde plak, die groter is dan je vorm. Strooi tussendoor ook af en toe wat bloem op de deegplak en je deegroller. Zo voorkom je dat het deeg aan je roller blijft plakken.

  4. Bedek de vorm met deeg

    Als het deeg klaar is, bedek je de bodem en de rand van een quiche vorm er mee. Zet de vorm dan in de koelkast.

  5. Champignons snijden

    Borstel de eventuele aarde van de champignons af en snij ze in plakjes. Zet ze even apart.

  6. Spinazie snijden

    Snij de spinaziebladeren grof, zodat het geheel wat compacter wordt. Zet ook deze apart.

  7. Snij de ui

    Snij de ui in kwart ringen.

  8. Bak de ui

    Verhit dan de olijfolie in een hapjespan en bak daarin de ui 3 minuten op middelhoog vuur.

  9. Doe de champignons erbij

    Voeg dan de champignons toe en bak die mee, tot ze zacht zijn en het vocht uit de champignons verdampt is.

  10. Doe de spinazie erbij

    Voeg dan de spinazie toe en bak die ongeveer 5 minuten mee, tot de spinazie zacht en ingeklonken is. Haal de pan dan van het vuur en laat de vulling een beetje afkoelen.

  11. Peterselie snijden en kaas raspen

    Snij de peterselie fijn en rasp de kaas.

  12. Oven voorverwarmen

    Verwarm de oven voor naar 175 graden. Ga intussen verder met de volgende stap.

  13. De vulling maken

    Doe 250 milliliter slagroom en 4 eieren in een kom en meng ze met een garde goed door elkaar. Voeg dan de geraspte kaas, 0,5 theelepel zout, 0,5 theelepel peper, 0,5 theelepel nootmuskaat en de peterselie toe. Meng dit geheel ook weer goed door elkaar. Voeg tot slot de groenten uit de pan toe en meng ook die er goed doorheen.

  14. Pijnboompitten roosteren

    Bak de pijnboompitten in een pannetje zonder boter. Schud de pan regelmatig. Als er bruine plekjes op beginnen te komen, dan haal je de pan snel van het vuur.

  15. Vul de vorm

    Haal de vorm met het deeg uit de koelkast. Doe de groentevulling er in en strijk de bovenkant glad. Strooi dan de geroosterde pijnboompitten er overheen. Als de deegrand wat te hoog is, dan duw je hem een beetje naar beneden. Tot hij net zo hoog als de vulling is.

  16. 40 minuten bakken

    Zet de spinazie champignon quiche in circa 40 minuten. Of korter, als je denkt dat hij al eerder klaar is.

Spinazie champignon quiche recept mrt 2021 vierkant
Spinazie champignon quiche

Meer recepten

Vind je het spinazie champignon quiche recept leuk? Kijk dan op de pagina met vegetarische hoofdgerechten voor nog meer lekkere quiche recepten. Of verzin zelf een vegetarisch recept. Bijvoorbeeld met een van de tips voor lekker vegetarisch koken.

Over de auteur

Joost

Hou jij van koken? Ik wel! Maar ook van foto's maken en verhalen schrijven. Eetman.nl staat vol met lekkere vegetarische recepten. Het is mijn uit de hand gelopen receptenboek met vegetarisch eten dat echt lekker is. Voor iedereen die soms, zoals ik, of altijd vegetarisch wil koken.

Toon alle artikelen