De teriyaki roerbak heeft naast de Japanse teryiaki saus heel veel smakelijke en gezonde ingrediënten: shiitake paddestoelen, peentjes, bosui en sperziebonen. Samen met de geurige basmati rijst en het geroosterde sesamzaad is dit een heerlijk hoofdgerecht.
Toen ik deze roerbakschotel voor het eerst kookte was ik vooral op zoek naar een gerecht met tofu. Tofu is zo’n typisch vegetarisch ingrediënt, dat ik voor 2017 nog nooit in een recept gebruikt had. Dat kan natuurlijk niet op een vegetarisch blog. Zeker niet omdat tofu een goede bron van eiwit is.
Dit recept van Lassie.nl werd dus ‘my first tofu’. Voor het bakken van de tofu kwam ik nog wat tips tegen op Vegatopia.nl. Ik heb ze meteen maar in het recept verwerkt. Het is erg lekker geworden naar mijn mening.
Ik gebruik geroosterd sesamzaad. Maar als je dat niet kunt vinden, of gewoon graag alles zelf wilt doen, dan kan dat ook. Doe het sesamzaad dan in een warme koekenpan (zonder boter) en schud het regelmatig om. Als het goudbruin wordt is het klaar.
Ingrediënten
Roerbakschotel voor 4 personen:
- 250 gram basmatirijst
- 3 eetlepels arachideolie
- 300 gram naturel tofu
- 200 gram shiitake paddenstoelen
- 175 milliliter teriyaki woksaus
- 4 peentjes
- 200 gram sperziebonen
- 1 ei
- 3 bosuitjes
- 4 eetlepels geroosterd sesamzaad
Teriyaki roerbak met tofu, shiitake en groenten recept
In deze film zie je hoe roerbakschotel met teriyakisaus maakt. In de paragraaf na de film lees je het recept stap voor stap.
Teriyaki roerbak met tofu, shiitake en groenten maken
Benodigde tijd: 1 uur
Zo maak je deze Teriyaki roerbak:
- Tofu uit laten lekken
Laat 300 gram tofu uitlekken. Leg het dan tussen wat keukenpapiertjes. Doe daar bovenop een snijplank en iets zwaars. Wacht 20 minuten zodat het overtollige vocht er uit is.
- Blokjes tofu snijden
Snij blokjes van de tofu. Laat die nog even aan de lucht drogen terwijl je de rest van de ingrediënten snijdt.
- Sperziebonen, peentjes, shiitake en bosui snijden
Dop en halveer 200 gram sperziebonen. Snij 4 peentjes in plakjes. Snij 200 gram shiitake in plakjes. Tenslotte snij je 3 bosuien in ringetjes.
- Ei loskloppen
Klop 1 ei los.
- Rijst koken
Kook 250 gram basmatirijst 8 minuten (volg de aanwijzingen op de verpakking).
- Tofu bakken
Doe 3 eetlepels arachideolie in een wok of braadpan. Bak daarin als de pan heet is de tofu-blokjes 10 minuten tot ze lichtbruin worden.
- Paddestoelen meebakken
Voeg dan de paddenstoelen toe en bak die 5 minuten mee.
- Saus, water, peentjes en sperziebonen toevoegen
Voeg dan 175 milliliter teriyaki woksaus, 50 milliliter water, de peentjes en de sperziebonen. Dek de pan af en stoof het gerecht op wat lager vuur 10 minuten. of tot het vocht bijna is verdampt.
- Ei erdoor
Schep op het laatst het losgeklopte ei en de bosuitjes erdoor en verwarm al omscheppend nog 1 minuut.
- Sesamzaad erbij
Schep tot slot 4 eetlepels geroosterd sesamzaad door de droge rijst. Verdeel de rijst over 4 kommen, schep het groentemengsel erop.

Meer roerbak recepten
Vind je de Teriyaki roerbak met shiitake lekker? Dan denk ik dat je deze recepten van Eetman.nl ook lekker zal vinden:
Of verzin zelf een recept. Bijvoorbeeld met een van de tips voor lekker vegetarisch koken.
Heerlijk recept! Ben sowieso dol op tofu.
Dank je wel, dat is leuk om te horen!