Een flinke ovenschaal vol lekkere pasta, met heel veel groenten en kaas. Daar houdt iedereen wel van! Deze ovenpasta met paprika, courgette en spinazie is gelukkig ook nog eens makkelijk om te maken.
Als ik ga koken dan wil ik vooral dat het een lekkere maaltijd wordt. Maar het is natuurlijk ook fijn als er veel gezonde groenten in zitten. Gelukkig is deze ovenpasta zowel gezond als lekker. Met uien, paprika’s, tomatenblokjes, courgette en zelfs spinazie zit het met de groenten wel goed. Voor de lekkere smaak voegde ik ook champignons en lekker veel kaas toe.
Veel werk is het niet om deze ovenschotel te maken. Terwijl de pasta kookt kan je het snijwerk doen. Dan alles even bakken, in de ovenschaal en kaas erover. In vijfentwintig minuten kan het al de oven in. Kleine moeite, groot plezier.
Gebruik wel een grote hapjespan en een grote ovenschaal. Zoals je in de video ziet past het bij mij maar net. Het is een flinke maaltijd, maar daar hoorde ik hier in huis niemand over klagen 😋.
Ingrediënten
Voor 4 personen:
- 360 gram farfalle pasta
- 2 uien
- 250 gram champignons
- 2 rode paprika’s
- 1 courgette
- 200 gram belegen kaas
- 3 eetlepels olijfolie
- 3 teentjes knoflook
- 2 theelepels paprikapoeder
- 2 theelepels gedroogde basilicum
- zout naar smaak
- peper naar smaak
- 2x 400 gram blik tomatenblokjes
- 125 milliliter slagroom
- 100 gram spinazie
Ook nodig:
- grote ovenschaal
Ovenpasta met paprika, courgette en spinazie recept
Voor wie geen zin heeft om te lezen staat hier een filmpje van 4 minuten met de korte uitleg. Daarna volgt de volledige beschrijving in tekst.
Ovenpasta met paprika, courgette en spinazie maken
Benodigde tijd: 50 minuten.
Zo maak je deze vegetarische ovenpasta:
- Farfalle koken
Kook 360 gram farfalle in ongeveer 11 minuten ‘al dente’ dus relatief kort. Giet de pasta dan af. Volg voor exacte tijden de aanwijzingen op de verpakking.
- Uien en champignons snijden
Snij tijdens het koken 2 uien in halve ringen. Snij 250 gram champignons in plakjes. Zet ze samen apart.
- Paprika’s en courgette snijden
Haal dan de zaden uit 2 rode paprika’s en snij ze in grove stukken. Snij 1 courgette in blokjes. Zet ook deze samen apart.
- Kaas raspen
Rasp 200 gram belegen kaas met de grove rasp.
- Oven voorverwarmen
Verwarm de oven voor naar 175 graden.
- Uien en champignons bakken
Verhit 3 eetlepels olijfolie in een hapjespan op middelhoog vuur. Bak dan de uien en de champignons tot ze zacht zijn.
- Paprika, courgette, knoflook en kruiden toevoegen
Voeg de paprika en courgette toe. Pers 3 teentjes knoflook uit en voeg die toe. Voeg dan ook 2 theelepels paprikapoeder, 2 theelepels gedroogde basilicum en naar smaak zout en peper toe. Bak het 3 minuten mee.
- Tomatenblokjes en room toevoegen
Voeg twee 400 gram blikken tomatenblokjes en 125 milliliter slagroom toe. Schep het geheel door elkaar en breng het aan de kook.
- Spinazie snijden
Snij intussen 100 gram spinazie grof.
- Spinazie, pasta en kaas toevoegen
Haal de pan dan van het vuur. Schep dan de spinazie, de gekookte pasta en de helft van de geraspte kaas erdoor.
- Ovenschaal vullen en bakken
Schep de vulling dan in een grote ovenschaal. Verdeel de rest van de geraspte kaas erover. Bak de ovenschotel dan ongeveer 25 minuten op 175 graden.

Meer recepten
Vind je deze ovenpasta met courgette, spinazie en paprika lekker? Dan ben je vast ook benieuwd naar de andere pastagerechten op Eetman. Kijk daarvoor ook eens op de pagina met alle hoofdgerechten.
Dag Joost, het smaakte prima echter was het gerecht wel erg nat. Ik had al 1 blikje tomaten gebruikt ipv 2 die in je recept staan maar zelfs dan toch te nat. Ook heb ik 200 gr pasta gebruikt ipv 375 gram. Bij elkaar meer dan genoeg voor 4 personen.
Hoi Mary, bedankt voor je reactie. Vreemd dat je het met 1 blik minder al erg nat vond. Ik denk dat het persoonlijke smaak is. De pasta neemt ook nog wel vocht op in de oven, dus wellicht was dat ook een oorzaak.