Home » Nieuws » Camera, lenzen, lampen. Alles voor je food foto!

Ben jij een echte fotografie fan? Voor een mooie food foto moet je vooral creatief zijn. Maar een goede camera, lampen en lenzen maken ook het verschil. Daarom lees je hier over al die spullen die je foto echt helemaal perfect maken.

Maak jij ook weleens foto’s van je eten? Of van dat lekkere drankje dat op tafel staat? Je bent niet de enige. Via whatsapp krijg ik tegenwoordig bijna live fotoverslagen van de etentjes van mijn familieleden 😀.

Voor Eetman maak ik natuurlijk heel veel food foto’s. Steeds probeer ik ze weer een beetje beter te maken. Ongemerkt komt er daardoor ook steeds meer fotoapparatuur in huis. Geen probleem want fotografie is een van mijn oudste hobby’s. Sterker nog het was één van de redenen om met dit blog te beginnen.

Foto de Vakman

Voor dit blog werkte ik samen met Foto de Vakman. Voor mij een ‘snoepwinkel’ waar al mijn favoriete fotoapparatuur online, maar ook in een winkel te vinden is. Zo spaar ik bijvoorbeeld nog voor een echte full frame Canon systeemcamera. Daarmee ben ik straks wat minder afhankelijk van het daglicht voor een goede foto. Zo blijft er bij fotografie altijd wat om van te dromen.

Camera, lenzen, lampen, planken, servies

Voor een goede foto zijn veel meer dingen nodig dan alleen een camera. Mijn huis staat er inmiddels vol mee. Gelukkig krijg ik niet veel klachten over de rommel. Het lekkere eten is denk mijn tegenprestatie. Maar wat heb je nu allemaal nodig voor de fotografie bij een food blog?

Fototoestel

Deze ligt erg voor de hand. Hoewel je met een goede telefoon ook heel ver komt, pak ik thuis toch het liefste mijn spiegelreflexcamera. Het aantal pixels boeit me niet zoveel. Uiteindelijk komt op internet toch maar een kleine versie. De omvang van de sensor vind ik dan weer wel interessant. Een grote sensor vangt meer licht en dat betekent dat ik langer met daglicht kan fotograferen.

Camera, lenzen, lampen - camera Uitgelicht

Lenzen

Eigenlijk maakt de lens volgens mij het grootste verschil in kwaliteit. Een goede lens laat meer licht door, wat ik dus erg belangrijk vind. Ik gebruik altijd een zoomlens in de macro stand. Die stand geeft een mooie onscherpte, aan alles dat buiten het onderwerp van de foto ligt. Koop je zo’n lens, bestel er dan meteen even een UV filter bij. Dat kost weinig en beschermt meteen je mooie lens tegen krassen.

Camera, lenzen, lampen - lens Uitgelicht

Fotolampen

Als er één ding lelijk is voor je food foto, dan is het wel een flitser die recht op het eten schijnt. Ik gebruik liever een echte fotolamp. Een fotolamp geeft veel meer natuurlijk licht dan een normale lamp. Het eten krijgt er een stuk mooiere kleur door. Zet de lamp een beetje naast het eten, want de schaduw maakt het resultaat ook mooier. Nog beter is het om je foto’s te maken bij daglicht. Helaas is dat zeker in de winter vaak geen optie.

Camera, lenzen, lampen - fotolamp Uitgelicht

Planken en tafelkleden

Natuurlijk wil je een beetje afwisseling hebben in de ‘tafels’ en de achtergronden waarop je het eten fotografeert. Ik timmerde daarom een aantal verschillende planken van 50×80 centimeter. Ik gebruik ze als achter- en ondergrond. Als ‘tafelkleed’ koop ik gewoon stukjes gordijnstof van 1 meter.

Camera, lenzen, lampen - plank 1

Servies en bestek

Afhankelijk van het eten kies ik verschillende borden, glazen en bestek uit. Overal heb ik er maar één van nodig. De kringloopwinkel is daarvoor super handig. Voor heel weinig geld kocht ik er inmiddels een hele collectie. Ik kies meestal servies met een effen kleur. Zo gaat de aandacht meer naar het eten.

Camera, lenzen, lampen - borden Uitgelicht

Vraag eens om hulp

Geen spullen maar mensen maken soms het verschil. Ja kan vaak je compositie een stuk beter krijgen door even hulp te vragen. Iemand die de saus over het eten schept, het bord beethoudt, iets van het bord pakt. Probeer het maar eens uit.

Camera, lenzen, lampen - hulp Uitgelicht

Meer fototips

Ik eindig waar ik mee begon. Voor een mooie foto heb je vooral creativiteit nodig. Wissel eens van bestek, plek, lens, achtergrond. Het meeste leer je van experimenteren.

Wil je nog meer weten over het maken van food foto’s. Ik schrijf er wel vaker over. Ook in dit artikel lees je meer tips voor het maken van een goede foto.

Camera, lenzen, lampen - hoofdfoto 800x800

Over de auteur

Joost

Hou jij van koken? Ik wel! Maar ook van foto's maken en verhalen schrijven. Eetman.nl staat vol met lekkere vegetarische recepten. Het is mijn uit de hand gelopen receptenboek met vegetarisch eten dat echt lekker is. Voor iedereen die soms, zoals ik, of altijd vegetarisch wil koken.

Toon alle artikelen