Zoek je een lekker roerbakgerecht met paksoi en champignons? Deze eiermie met paksoi, kastanje champignons en cashewnoten is makkelijk te maken en staat zo op tafel. Een lekker hartig gerecht voor als je weinig tijd hebt.
Gebruik je wel eens paksoi in de keuken? Het is een lekkere, van oorsprong Aziatische koolsoort. Paksoi is perfect om in een roerbakgerecht zoals dit te gebruiken. De stengels zijn makkelijk schoon te maken en te snijden, dus makkelijk in het gebruik. Kastanjechampignons zijn al even simpel en geven ook altijd een lekkere hartige smaak aan je eten. Umami heet dat tegenwoordig 🤓.
Dit bestaande recept vond ik al weer jaren geleden op duizenden1dag.nl. Sindsdien heb de hoeveelheden een beetje veranderd naar eigen smaak, maar heel veel wijkt het nog niet af. Het was ook het eerste recept waar ik verse gember in gebruikte. Sindsdien ben ik gember echt gaan waarderen en gebruiken. Het is makkelijk en geeft veel smaak aan het eten.
Ingrediënten
Eiermie met paksoi voor 4 personen:
- 250 gram eiermie
- 3 teentjes knoflook
- 2 centimeter verse gember
- 250 gram kastanje champignons
- 1 struik paksoi
- 3 eetlepels ketjap manis
- 2 eetlepels witte wijnazijn
- 1 eetlepel sweet chilisaus
- 3 eetlepels arachideolie (of olijfolie)
- vers gemalen peper
- 50 gram cashewnoten
Eiermie met paksoi en kastanje champignons
In deze film zie je hoe makkelijk dit hoofdgerecht maakt. In de paragraaf na de film lees je het recept stap voor stap.
Eiermie met paksoi en champignons maken
Benodigde tijd: 30 minuten.
Zo maak je eiermie met paksoi en paddestoelen:
- Water koken
Zet alvast een flinke pan (warm) water op het vuur om straks de eiermie in te koken.
- Gember en knoflook fijnsnijden
Snij 2 centimeter verse gember af. Pak een theelepel en schraap daarmee de schil er vanaf. Snij de gember daarna in kleine stukjes. Snij ook 3 teentjes knoflook in kleine stukjes. Zet de gember en de knoflook even samen in een bakje apart.
- Champignons snijden
Maak 250 gram kastanje champignons schoon met een borsteltje (liever niet wassen). Snij de champignons in niet al te kleine stukken.
- Paksoi snijden
Was 1 struik paksoi. Snij eerst de witte stelen in repen. Snij daarna de groen bladeren in repen. Bewaar de stelen en bladeren apart, want ze gaan niet tegelijk de pan in.
- Sausje maken
Meng in een kommetje een sausje van 3 eetlepels ketjap, 2 eetlepels witte wijnazijn en 1 eetlepel sweet chilisaus.
- Mie koken
Bereid 250 gram eiermie volgens de instructies op de verpakking.
- Gember en knoflook bakken
Doe 3 eetlepels arachideolie in een wok of hapjespan. Bak de gember en de knoflook 1 minuut op hoog vuur.
- Champignons en wit van de paksoi toevoegen
Voeg dan de champignons en de witte stukken van de paksoi toe. Roerbak het geheel ongeveer 5 minuten, tot de paksoi wat zachter begint te worden.
- Groen van de paksoi, peper en sausje toevoegen
Doe er dan de groene paksoi reepjes, verse peper naar smaak en het sausje bij. Schep het even door elkaar.
- Mie en cashewnoten erdoor
Voeg dan ook de uitgelekte mie en 50 gram cashewnoten toe. Schep het geheel goed door. Roerbakken tot het weer heet is.

Meer recepten
Vind je de eiermie met paksoi, kastanje champignons en cashewnoten lekker? Zoek je nog meer recepten? Kijk dan eens op de pagina met vegetarische hoofdgerechten. Of verzin zelf een vegetarisch recept. Bijvoorbeeld met een van de tips voor lekker vegetarisch koken.
Je had helemaal gelijk over de gember; heerlijk gerecht dit. Ik ga dit zeker vaker eten.
heerlijk en dankjewel voor de tip hoe de gember schoon te maken
Dank je wel, fijn dat je er blij mee bent.