Typisch Portugees, maar daar ken ik ze niet van. Pasteis de nata zijn van die lekkere Portugese taartjes met custard.

Ze zijn een van de favoriete hapjes van mijn zus. Als er mensen bij haar komen eten, bestelt ze die graag bij een van onze lokale cateraars. Gelukkig ben ik vaak een van die mensen!

Voor het origineel moet je naar Portugal, maar het leek mij wel leuks om ze ook zelf te kunnen maken. Hoewel het originele recept voor de Pasteis de nata blijkbaar geheim is, zijn er gelukkig genoeg lekkere recepten van op Internet te vinden.

Het recept van smulweb.nl dat ik als basis gebruikte, was in ieder geval niet heel ingewikkeld. Hieronder staat het in een licht aangepaste vorm.

Ingredi├źnten voor 6 stuks

Voor de bakjes:

  • 4 plakjes bladerdeeg
  • vloeibare boter om in te vetten
  • 2 eetlepels bloem

Voor de custard:

  • 2,5 deciliter slagroom
  • 80 gram suiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • geraspte schil van 1/2 citroen
  • 3 eidooiers
  • 1 eetlepels bloem
  • snufje zout
  • 0,5 theelepel kaneel

Optioneel:

  • Poedersuiker om er overheen te strooien

Pasteis de nata maken

Vet eerst de muffin vorm in. Strooi dan in elk gat een theelepeltje bloem en schud de vorm heen en weer. De bedoeling is dat de vormpjes goed met boter en bloem bedekt zijn. Als dat gelukt is, dan klop je de overtollige bloem er uit.

Laat de plakjes bladerdeeg een beetje ontdooien. Leg ze dan op elkaar en rol ze op. Snij die rol daarna in de lengte, in 6 gelijke stukken.

Strooi wat bloem op het werkblad. Rol daarop de 6 stukjes bladerdeeg uit tot 6 cirkels van ongeveer 10 centimeter diameter. Zo groot dat ze in een muffin vorm passen.

Doe de plakjes in de muffinvorm. Als er wat randen van de plakjes te groot zijn, dan vouw je die terug in de vorm. Prik daarna met een vork een paar gaatjes in de bodem. Zet de muffinvorm dan even in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 225 graden.

Nu ga je de custard maken.

Verwarm de slagroom met alle suiker, vanillesuiker, citroenrasp, eierdooiers, bloem, kaneel en wat zout. Laat dit mengsel op laag vuur rustig binden tot een dikke vla. Roer er intussen af en toe met een garde doorheen.

Laat de custard dan iets afkoelen.

Verdeel de custard over de deegbakjes. Bak ze dan in ongeveer 20-25 minuten, in het midden van de oven goudbruin en knapperig. Haal vrij snel na het bakken de Pasteis de nata uit de vorm en laat ze buiten de vorm verder afkoelen tot ze lauwwarm zijn.

Strooi er eventueel wat poedersuiker overheen voor je ze opeet.

Pasteis de nata recept 3 stuks

Meer recepten

Vond je de Pasteis de nata lekker? Dan zoek je vast nog meer leuke dingen om te bakken? Kijk dan ook eens op de pagina met alle snacks en gebak van Eetman.

(Visited 180 times, 1 visits today)