Pasteis de nata zijn van die lekkere Portugese taartjes met custard. Voor het origineel moet je naar Portugal, maar dat kan natuurlijk niet zo vaak. Des te leuker dat je met dit recept ze ook zelf kan bakken.
Ik ben ook wel in Portugal geweest, maar daar ken ik deze lekkere snack niet van. Deze pasteis zijn een van de favoriete hapjes van mijn zus. Als er mensen bij haar komen, dan bestelt ze die graag bij een van de Delftse cateraars. Gelukkig ben ik vaak een van die geluksvogels!
Pasteis de nata, Pastéis de Belém, Pastel de Belém, de juiste naam van deze Portugese pasteitjes met room is al net zo vaag als het recept. Het originele recept is blijkbaar geheim. Gelukkig zijn er genoeg lekkere recepten op Internet te vinden.
Het recept van smulweb.nl dat ik als basis gebruikte, was in ieder geval niet heel ingewikkeld. Hieronder staat het in een licht aangepaste vorm.
Ingrediënten
Voor 6 pasteis de nata:
De bakjes:
- 4 plakjes bladerdeeg
- vloeibare boter om in te vetten
- 2 eetlepels bloem
De custard:
- 2,5 deciliter slagroom
- 80 gram suiker
- 1 zakje vanillesuiker
- geraspte schil van 1/2 citroen
- 3 eidooiers
- 1 eetlepel bloem
- snufje zout
- 0,5 theelepel kaneel
Optioneel:
- poedersuiker om er overheen te strooien
Pasteis de nata recept
In deze film zie je hoe makkelijk je Pastel de Belém maakt. In de paragraaf na de film lees je het recept stap voor stap.
Pasteis de nata bakken
Benodigde tijd: 1 uur
Zo bak je Pasteis de nata:
- Bladerdeeg ontdooien
Haal eerst het bladerdeeg uit de vriezer, zodat het kan ontdooien.
- Boter en bloem in de vorm
Vet dan de muffin vorm in. Strooi in elk gat een theelepeltje bloem. Schud de vorm heen en weer, tot de vormpjes goed met boter en bloem bedekt zijn. Als dat gelukt is, dan klop je de overtollige bloem eruit.
- Stukjes bladerdeeg maken
Leg de plakjes bladerdeeg op elkaar en rol ze op. Snij die rol daarna in de lengte, in 6 gelijke stukken.
- Deeg uitrollen
Doe wat bloem op het werkblad en de deegroller. Rol daarop de 6 stukjes bladerdeeg uit tot 6 cirkels van ongeveer 10 centimeter diameter. Zo groot dat ze in een muffinvorm passen.
- Doe het deeg in de vorm
Leg de plakjes in de muffinvorm. Als er wat randen van de plakjes te groot zijn, dan vouw je die terug in de vorm. Prik daarna met een vork een paar gaatjes in de bodem. Zet de vorm dan even in de koelkast.
- Eigeel en citroenrasp
Scheid 3 eieren, je hebt 3 eigelen nodig. Rasp de helft van een citroen.
- Oven voorverwarmen
Verwarm de oven voor op 225 graden.
- Custard maken
Verwarm 2,5 deciliter slagroom met 80 gram suiker, 1 zakje vanillesuiker, het citroenrasp, de 3 eierdooiers, 1 eetlepel bloem, 0,5 theelepel kaneel en wat zout. Laat dit mengsel op laag vuur rustig binden tot een dikke vla. Roer er intussen af en toe met een garde doorheen.
- Afkoelen
Laat de custard dan iets afkoelen.
- Vullen en bakken
Verdeel de custard over de deegbakjes. Bak ze dan in ongeveer 20-25 minuten, in het midden van de oven goudbruin en knapperig. Haal vrij snel na het bakken de Pasteis de nata uit de vorm en laat ze buiten de vorm verder afkoelen tot ze lauwwarm zijn.
- Poedersuiker
Strooi er dan eventueel wat poedersuiker overheen voor je ze opeet.

Meer recepten
Vind je de Pasteis de nata lekker? Dan zoek je vast nog meer leuke dingen om te bakken? Kijk daarom ook eens op de pagina met alle snacks en gebak van Eetman.