Toen ik dit brood van pitten en noten voor het eerst zag wist ik al meteen dat ik het een keer wilde gaan bakken. Een lekker compact en super gezond brood, niet op basis van meel maar op basis van zaden, pitten, noten en eieren.
Naar het receptWat ook fijn is aan dit pitten en notenbrood: het is heel makkelijk te maken. Je maakt het beslag in 10 minuten, het hoeft niet te rijzen en daarna hoeft het minder dan een uur in de oven. Even de eieren, pitten en noten mengen en het kan de oven in. Foolproof dus. Klinkt goed he!
Het recept komt uit “Pioppi hét kookboek” van onder andere Nora French. Ik kreeg het cadeau bij het Little Italy event. Nu heb ik het boek eindelijk eens goed bekeken. Het is een prachtig boek vol lekkere recepten volgens het Pioppi dieet. Des te leuker dus dat ik het recept voor het brood van pitten en noten hieronder mocht neerzetten.
Pioppi dieet
Eerst even iets meer over het Pippi dieet. Dit dieet is geïnspireerd op de inwoners van het Italiaanse dorp Pioppi. De inwoners van dat dorp leven opmerkelijk lang en gezond. Het dieet omvat meer dan alleen voorschriften over eten. Het gaat ook over een bepaalde levensstijl met bewegen, genoeg rust, hoe je met stress omgaat, tijdelijk vasten. In het begin van het kookboek wordt daar meer over geschreven en ook dat deel vond ik erg interessant.
Voor wat betreft het eten werd ik ook prettig verrast. Het is een van die fijne diëten waar je niet minder moet eten, maar waar je mag eten tot je voldaan bent. In dit dieet zijn er vooral bepaalde soorten ingrediënten die je moet vermijden. Bijvoorbeeld toegevoegde suikers, koolhydraten en oliën uit zaden. Andere ingrediënten worden juist aangeraden. Denk dan aan noten, vezelrijke groenten, suikerarm fruit en olijfolie.
In het Pioppi dieet ga je vervolgens lekker koken met al die ingrediënten die juist wel aangeraden worden. Daarmee zijn er natuurlijk heel veel gerechten mogelijk die kan maken. En daarvan mag je dan gewoon eten tot je voldaan bent. Kortom niet een dieet waar je streng voor jezelf moet zijn, door een beetje honger te hebben, of extreem te sporten. Het is meer een levensstijl die je gewoon de rest van je leven met plezier vol kan houden.
Het Pioppi dieet is overigens niet vegetarisch, maar ook voor vegetariërs is er meer dan genoeg lekkers in “Pioppi hét kookboek” te vinden.
Pitten- en notenbrood maken
Dit recept komt bijna letterlijk uit Pioppi – hét kookboek. Wat ik veranderde is dat ik de gemengde noten even wat kleiner maak in de vijzel. Ook de de temperatuur en tijden heb ik een klein beetje aangepast.
Meer recepten
Normaal gesproken zou ik je nu wijzen op de vele lekkere vegetarische recepten op eetman.nl. Maar in dit geval lijkt me beter dat je eens goed kijkt op de pagina van Nora French.
Lekker zeg! Ik houd van dit soort brood! Heb je wel eens Osawacake gemaakt. Dat vind jij vast ook heel lekker! Groet Nicolet
Ik kende de Osawacake niet, maar heb het nu eens gegoogled. Dat ziet er inderdaad ook lekker uit.
Lijkt mij een lekker recept, goed alternatief voor brood!
Ik vroeg me al af of de noten gemalen moesten worden, dus even googelen en zie dat je de noten fijnmaakt!
Bedankt voor het delen
Hoi Ans, ik heb de noten een beetje kleiner gemaakt in een vijzel, maar zeker niet fijngemalen. Succes met het bakken van het notenbrood.
Hoi Joost, bak je in een conventionele oven (boven- en onderwarmte)? Of in een heteluchtoven? Dat is nogal een verschil met temperatuur begrijp ik. Ps: in je recept stap 3 staan de noten niet in 😉 Dank voor je reactie Groeten Karin
Hoi Karin, bedankt voor je reactie. Ik heb een heteluchtoven. Bedankt voor de tip. De noten moet je ook iets kleiner maken. Ik heb het recept aangepast zodat het beide wat duidelijker is.