Brood van pitten en noten

Brood van pitten en noten bakken recept 1

Toen ik dit brood van pitten en noten voor het eerst zag wist ik al meteen dat ik het een keer wilde gaan bakken. Een lekker compact en super gezond brood, niet op basis van meel maar op basis van zaden, pitten, noten en eieren.

Wat ook wel fijn is aan dit pitten en notenbrood. Je maakt het beslag in 10 minuten, het hoeft niet te rijzen en daarna hoeft het minder dan een uur in de oven. Even de eieren, pitten en noten mengen en het kan de oven in. Foolproof dus. Klinkt goed he!

Het recept komt uit “Pioppi hét kookboek” van onder andere Nora French. Ik kreeg het cadeau bij het Little Italy event. Nu heb ik het boek eindelijk eens goed bekeken. Het is een prachtig boek vol lekkere recepten volgens het Pioppi dieet. Des te leuker dus dat ik het recept voor het brood van pitten en noten hieronder mocht neerzetten.

Tip: mis geen recept meer en volg nu eetman.nl op Instagram 👍🏻

Pioppi dieet

Eerst even iets meer over het Pippi dieet. Dit dieet is geïnspireerd op de inwoners van het Italiaanse dorp Pioppi. De inwoners van dat dorp leven opmerkelijk lang en gezond. Het dieet omvat meer dan alleen voorschriften over eten. Het gaat ook over een bepaalde levensstijl met bewegen, genoeg rust, hoe je met stress omgaat, tijdelijk vasten. In het begin van het kookboek wordt daar meer over geschreven en ook dat deel vond ik erg interessant.

Voor wat betreft het eten werd ik ook prettig verrast. Het is een van die fijne diëten waar je niet minder moet eten, maar waar je mag eten tot je voldaan bent. In dit dieet zijn er vooral bepaalde soorten ingrediënten die je moet vermijden. Bijvoorbeeld toegevoegde suikers, koolhydraten en oliën uit zaden. Andere ingrediënten worden juist aangeraden. Denk dan aan noten, vezelrijke groenten, suikerarm fruit en olijfolie.

In het Pioppi dieet ga je vervolgens lekker koken met al die ingrediënten die juist wel aangeraden worden. Daarmee zijn er natuurlijk heel veel gerechten mogelijk die kan maken. En daarvan mag je dan gewoon eten tot je voldaan bent. Kortom niet een dieet waar je streng voor jezelf moet zijn, door een beetje honger te hebben, of extreem te sporten. Het is meer een levensstijl die je gewoon de rest van je leven met plezier vol kan houden.

Het Pioppi dieet is overigens niet vegetarisch, maar ook voor vegetariërs is er meer dan genoeg lekkers in “Pioppi hét kookboek” te vinden.

Ingrediënten

Voor 1 brood van pitten en noten:

  • 5 eieren
  • 1 theelepel zout
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 100 gram lijnzaad
  • 150 gram zonnebloempitten
  • 150 gram pompoenpitten
  • 250 gram gemengde noten (amandelen, hazelnoten en walnoten)

Brood van pitten en noten recept

Dit recept komt bijna letterlijk uit Pioppi – hét kookboek. Het enige dat ik er zelf aan veranderd heb is dat ik de gemengde noten even wat kleiner heb gemaakt in de vijzel. En mijn simpele Ikea oven kent helaas geen 160 graden stand, dus moest ik de temperatuur en tijden een klein beetje aanpassen.

Verwarm de oven voor op 175 graden.

Bekleed een cakeblik met bakpapier. Zorg dat er aan de zijkanten wat papier over de rand hangt. Zo til je het brood er na het bakken makkelijk uit.

Klop in een kom de eieren los met een vork. Voeg zout en olijfolie toe en meng goed. Voeg alle overige ingrediënten toe en meng alles door elkaar.

Schenk het beslag in het cakeblik en bak het gedurende 45 minuten. Til het brood uit het cakeblik en laat het afkoelen op een rooster.

Tip: Dit brood bewaar je in de koelkast. Snijd het brood in plakjes en bewaar ze maximaal vier dagen in de koelkast of twee maanden in de vriezer. Haal een paar sneetjes uit de koelkast of de vriezer en verwarm die in het broodrooster.

Brood van pitten en noten bakken recept 2

Meer recepten

Normaal gesproken zou ik je nu wijzen op de vele lekkere vegetarische recepten op eetman.nl. Maar in dit geval lijkt me beter dat je eens goed kijkt op de pagina van Nora French.

Comments (2)

Lekker zeg! Ik houd van dit soort brood! Heb je wel eens Osawacake gemaakt. Dat vind jij vast ook heel lekker! Groet Nicolet

Ik kende de Osawacake niet, maar heb het nu eens gegoogled. Dat ziet er inderdaad ook lekker uit.

Leave a comment