Home » Recepten » Hoofdgerechten » Portobello met roomkaas, haricots verts en risotto

Met dit recept, maak je een bijzonder lekker hoofdgerecht: portobello met roomkaas, haricots verts en risotto. En het ziet er ook nog eens mooi uit. Wat wil je nog meer!

Je kent vast wel portobello’s, van die uit de kluiten gewassen mega-champignons. Ze zijn een hele goede start voor een vegetarische maaltijd. De biefstuk onder de champignons las ik ooit ergens. Later las ik datzelfde over oesterzwammen. Wat moet je nu nog geloven? In ieder geval zijn ze lekker en vooral makkelijk te vullen met lekkere dingen voor extra smaak.

Haricots verts

Haricots verts zijn een soort chique versie van de sperzieboon. Vroeger geoogst en daardoor dunner. Ook zijn ze iets zoeter en minder knapperig. Je raadt het al: je kunt er dus ook voor de afwisseling sperziebonen bij doen. Ook dat heb ik weleens geprobeerd. Je mag zelf kiezen.

Ingrediënten

Hoofdgerecht voor 4 personen:

 • 4 portobello champignons
 • 4 eetlepels basilicum olijfolie
 • 120 gram roomkaas kruiden
 • 40 gram pijnboompitten
 • 350 gram haricots verts
 • 250 gram risotto rijst
 • 1 kleine ui
 • 1,5 paddenstoelenbouillon-blokje
 • 20 gram roomboter
 • zout en versgemalen peper naar smaak

Portobello met roomkaas, haricots verts en risotto

In deze film zie je hoe je dit lekkere gerecht met portobello’s maakt. In de paragraaf na de film lees je het recept stap voor stap.

Portobello met roomkaas, haricots verts en risotto maken

Benodigde tijd: 45 minuten

Zo maak je dit portobello-gerecht:

 1. Pijnboompitten roosteren

  Rooster 40 gram pijnboompitten in een koekenpan. Schud de pan regelmatig. Zodra de pitten bruine plekjes krijgen haal je de pan van het vuur.

 2. Doe olie over de portobello’s

  Maak 4 portobello’s schoon met een borsteltje. Leg ze dan met de bolle kant naar boven in een ovenschaal. Bestrijk ze met 3 eetlepels basilicum olijfolie.

 3. Haricots verts snijden

  Maak 350 gram haricots verts schoon en snij de steelaanzet eraf. Snij ze daarna in tweeën.

 4. Paddenstoelen bouillon en ui klaarzetten

  Los 1,5 paddenstoelenbouillon-blokje op in 750 milliliter kokend water. Versnipper intussen 1 kleine ui.

 5. Ui en rijst kort bakken

  Pak een pan voor de risotto. Verhit daarin 1 eetlepel basilicum olijfolie. Fruit dan de ui tot hij lichtbruin wordt. Voeg dan 250 gram risotto rijst toe. Bak die mee tot de olie goed verdeeld is over de rijstkorrels.

 6. Bouillon aan de rijst toevoegen

  Doe dan een scheut bouillon bij de ui en rijst. Breng die onder af en toe roeren aan de kook. Elke keer, als de voorgaande bouillon opgenomen is, voeg je weer een beetje bouillon toe. Herhaal dat tot alle bouillon opgenomen is.

 7. Bolle kant portobello’s grillen

  Verwarm intussen ook de grill voor op de hoogste stand. Zodra de grill heet is, grill je de portobello’s circa 6 minuten met de bolle kant naar boven.

 8. Portobello’s vullen en grillen

  Als de portobello’s gegrild zijn, keer je ze om. Leg je op elke portobello ongeveer 40 gram roomkaas met kruiden. Daarna grill je de gevulde portobello’s nog 10 minuten.

 9. Haricots verts stomen

  Terwijl je de portobello’s grilt breng je wat water aan de kook. Voeg dan de haricot verts toe en doe een deksel op de pan. Stoom ze 8 minuten.

 10. Roomboter, peper en zout bij de risotto

  Meng een klontje roomboter door de risotto. Voeg wat peper en zout naar smaak toe.

 11. Roomboter, zout en peper bij de haricot verts

  Meng ook een klontje roomboter door de haricot verts. Breng de groente op smaak met wat zout en peper.

 12. Serveren

  Maak per bord een rond ‘nestje’ van de haricots verts. Doe daarin wat van de risotto. Leg daarop een gevulde portobello. Strooi de pijnboompitten over de portobello met roomkaas en ook er omheen.

Portobello met roomkaas, haricots verts en risotto 800x800
Portobello met roomkaas, haricots verts en risotto

Meer recepten

Vind je deze portobello met roomkaas, haricots verts en risotto lekker? Zoek je nog meer lekkere recepten? Je vindt ze op de pagina met vegetarische hoofdgerechten. Of verzin zelf een vegetarisch recept. Bijvoorbeeld met een van de tips voor lekker vegetarisch koken.

Over de auteur

Joost

Hou jij van koken? Ik wel! Maar ook van foto's maken en verhalen schrijven. Eetman.nl staat vol met lekkere vegetarische recepten. Het is mijn uit de hand gelopen receptenboek met vegetarisch eten dat echt lekker is. Voor iedereen die soms, zoals ik, of altijd vegetarisch wil koken.

Toon alle artikelen