Pasta aioli met groene aspergetips, sjalotten en pijnboompitten

Vorig jaar in Italië at ik het vaak: pasta aioli. Zo’n ogenschijnlijk simpel Italiaans recept dat toch hartstikke lekker is. Vooral als je lekkere verse ingrediënten gebruikt. Deze pasta aioli met groene aspergetips blijft in de buurt van het origineel. Ik maakte hem omdat ik, in tegenstelling tot de Italianen, de pasta graag als hoofdgerecht eet. Ik wilde hem dus wat meer gevuld maken.

De basis was een van de vele pasta recepten op pastarecepten.net. De groene asperges, de sjalotten en geroosterde pijnboompitten passen er heel goed bij. Laat je ze weg, dan heb je weer het originele recept.

Pasta aioli met groene aspergetips, sjalotten en pijnboompitten recept

Ingrediënten voor 4 personen

  • 500 gram (verse) spaghetti
  • 150 milliliter olijfolie extra vierge
  • 5 grote tenen knoflook
  • 1 spaanse rode peper
  • 10 gram verse peterselie
  • 200 gram geroosterde groene aspergetips
  • 10 gram pijnboompitten
  • 6 Sjalotten
  • versgemalen zwarte peper
  • zout

De pasta aioli met groene aspergetips bereiden

Eerst de voorbereiding. Zet alle ingrediënten even apart na het snijden, dan kun je ze straks snel toevoegen:

  • Pel de knoflook tenen en pers ze met een knoflookpers.
  • Snij de sjalotten in dunne halve ringen.
  • Haal de zaadlijsten uit de rode peper. Snij de rode peper klein.
  • Was de peterselie en snij deze fijn.
  • Snij de aspergetips in drieën.
  • Rooster de pijnboompitten in een pan zonder olie. Schud ze regelmatig en stop als er bruine plekjes op komen.

Kook de spaghetti volgens de aanwijzingen op de verpakking beetgaar. Giet daarna de pasta af in een vergiet.

Een paar minuten voor de pasta klaar is zet je een grote hapjespan op middelhoog vuur met daarin de olijfolie, de knoflook, de sjalotten en de rode peper. Verhit ze een minuut of vijf.

Zet tegelijk een koekenpan op middelhoog vuur met een paar eetlepels olijfolie. Als die warm is doe je daarin de aspergetips. Roerbak die een minuut of vijf, tot ze zacht zijn.

Voeg dan de spaghetti, de pijnboompitten en de peterselie toe aan de hapjespan. Bak het geheel kort, terwijl je het door elkaar mengt. Maak het dan op smaak met wat peper en zout.

Verdeel de spaghetti over de borden. Verdeel ook de aspergetips over de borden.

Serveer met de pepermolen op tafel. Dan kan iedereen naar smaak nog wat toevoegen.

Meer hoofdgerechten

Vond je de Pasta aioli met groene aspergetips lekker? Op de hoofdgerechten pagina van Eetman.nl vind je nog veel meer lekkere vegetarische recepten.

About Joost

Lekker koken, lekker eten, foto’s maken, schrijven. Mijn hobby’s komen samen in deze web site met vegetarische recepten. Recepten waar niet gewoon het vlees is weggelaten, maar gerechten die je ook je vleesetende vrienden voor kan zetten!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*