Home » Recepten » Hoofdgerechten » Pasta aioli met groene aspergetips, sjalotten en pijnboompitten

Pasta aioli met groene aspergetips, sjalotten en pijnboompitten. Een heerlijk vegetarisch recept dat op zijn best is met verse ingrediënten en goede olijfolie.

In Italië at ik het regelmatig: pasta aioli. Zo’n ogenschijnlijk simpel Italiaans recept dat toch hartstikke lekker is. Vooral als je lekkere verse ingrediënten gebruikt. Deze pasta aioli met groene aspergetips blijft in de buurt van het origineel.

Ik maakte deze pasta omdat ik, in tegenstelling tot de Italianen, de pasta graag als hoofdgerecht eet. Ik wilde hem dus wat meer gevuld maken. Nou zeggen ze dat het uiteinde van de asperge het lekkerste deel is. Wat is er dan beter dan aspergetips om de pasta als groente mee aan te vullen? Dat is toch pure luxe!

De basis was een van de vele recepten op pastarecepten.net. De groene asperges, de sjalotten en geroosterde pijnboompitten passen er heel goed bij. Laat je ze weg, dan heb je weer het originele recept.

Ingrediënten

Pasta aioli voor 4 personen:

  • 500 gram pasta, bijvoorbeeld fusilli
  • 150 milliliter olijfolie extra vierge
  • 5 grote tenen knoflook
  • 1 rode peper
  • 10 gram verse peterselie
  • 200 gram groene aspergetips
  • 20 gram pijnboompitten
  • 6 sjalotten
  • versgemalen zwarte peper
  • zout
Loading...

Pasta aioli met groene aspergetips recept

In deze video zie je hoe je deze pasta aioli maakt. Daarna lees je het recept nog even stap voor stap na.

Pasta aioli met groene aspergetips maken

Benodigde tijd: 30 minuten.

Zo maak je pasta aioli met groene aspergetips:

  1. Aspergetips snijden

    Snij de aspergetips in drieën. Zet ze dan even apart voor later.

  2. Sjalotten snijden

    Snij de sjalotten in dunne halve ringen. Zet ze in een bakje apart.

  3. Rode peper snijden

    Snij de rode peper in de lengte door. Haal met een theelepel de zaadlijsten eruit. Snij de rode peper klein. Doe de stukjes in de bak met de sjalotten.

  4. Knoflook uitpersen

    Pel de knoflook tenen en pers ze met een knoflookpers. Doe ook de geperste knoflook in de bak met de sjalotten.

  5. Peterselie snijden

    Was de peterselie en snij deze fijn. Zet de peterselie apart.

  6. Pijnboompitten roosteren

    Rooster de pijnboompitten in een pan zonder olie. Schud ze regelmatig en stop als er bruine plekjes op komen.

  7. Spaghetti koken

    Kook de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking beetgaar. Giet daarna de pasta af in een vergiet.

  8. Sjalotten, rode peper en knoflook bakken

    Zeven minuten voor de pasta klaar is zet je een grote hapjespan op middelhoog vuur met daarin de olijfolie, de knoflook, de sjalotten en de rode peper. Verhit ze een minuut of vijf.

  9. Aspergetips bakken

    Zet tegelijk een koekenpan op middelhoog vuur met een paar eetlepels olijfolie. Als die warm is doe je daarin de aspergetips. Roerbak die een minuut of vijf, tot ze zacht zijn.

  10. Pasta, pijnboompitten en peterselie meebakken

    Voeg dan de pasta, de pijnboompitten en de peterselie toe aan de hapjespan. Bak het geheel kort, terwijl je het door elkaar mengt. Maak het dan op smaak met wat peper en zout.

  11. Serveren

    Verdeel de pasta over de borden. Verdeel ook de aspergetips over de borden. Zet de pepermolen op tafel. Dan kan iedereen naar smaak nog wat toevoegen.

Pasta aioli met groene aspergetips nov 2020 vierkant

Meer hoofdgerechten

Vind je de Pasta aioli met groene aspergetips lekker? Op de hoofdgerechten pagina van Eetman.nl vind je nog veel meer lekkere vegetarische recepten. Of verzin zelf een recept. Bijvoorbeeld met een van de tips voor lekker vegetarisch koken.

Over de auteur

Joost

Hou jij van koken? Ik wel! Maar ook van foto's maken en verhalen schrijven. Eetman.nl staat vol met lekkere vegetarische recepten. Het is mijn uit de hand gelopen receptenboek met vegetarisch eten dat echt lekker is. Voor iedereen die soms, zoals ik, of altijd vegetarisch wil koken.

Toon alle artikelen