Vroeger maakte mijn moeder heerlijke ovenschotels met courgette, room en kaas. Helaas weet ik het recept niet meer. Ik heb het nooit opgeschreven. Gelukkig heb ik nu een heel lekker vervangend recept gevonden: courgette met vegetarische gyros. Een goed gekruide ovenschotel met aardappel, courgette, ui, room en natuurlijk gyros.

Jammer is dat, als je vergeten bent wat nou precies zo’n oud recept was. Nu kan ik het alleen nog ongeveer benaderen. Met hulp van een beetje googelen kwam ik gelukkig een heel eind. Ik begon met een recept voor aardappel- courgettegratin op Allerhande. Een hele goede basis, waar ik in mijn eerste poging vegetarisch gehakt aan toevoegde. Het resultaat: lekker maar net niet wat ik me herinnerde.

De volgende keer ging ik de winkel in met een nog beter plan: in plaats van het gehakt zou ik vegetarische gyros gebruiken. Je snapt dat ik daar heel tevreden over was, anders had het nu niet hier gestaan. De lekkere gekruide gyros-reepjes geven de courgette en de aardappelschijfjes net wat extra pit en maken het recept helemaal af.

Gyros zijn Griekse gekruide reepjes varkensvlees. Als die kruiden maken ook dat ze, net als bijvoorbeeld shoarma, heel goed vegetarisch na te maken zijn. Vegetarische shoarma-reepjes kocht ik al heel vaak en de vegetarische gyros-reepjes ga ik ook zeker vaker kopen.

Ingrediënten

Courgette met gyros voor 4 personen:

  • 750 gram (vastkokende) aardappels
  • 175 gram vegetarische gyros reepjes
  • 4 eetlepels olijfolie
  • 3 middelgrote uien
  • 2 courgettes.
  • 2 tenen knoflook
  • 250 milliliter slagroom
  • 2 theelepels gedroogde tijm
  • zout naar smaak
  • versgemalen zwarte peper naar smaak
  • 100 gram oude kaas

Courgette met vegetarische gyros

In deze film zie je hoe makkelijk je deze ovenschotel maakt. In de paragraaf na de film lees je het recept stap voor stap.

Courgette met vegetarische gyros maken

Benodigde tijd: 1 uur.

Zo maak je deze courgette met gyros:

  1. Aardappels koken

    Schil de aardappels. Doe ze in een pan water met een mespuntje zout. Breng het water aan de kook. Laat de aardappels dan nog 12 minuten koken. Als ze klaar zijn giet je de aardappels af. Laat ze een beetje afkoelen met de deksel half op de pan.

  2. Uien snijden

    Terwijl de aardappels koken, kan je wat ander voorbereidend werk doen. Snij de ui in halve ringen.

  3. Gyros en ui bakken

    Zet een pan met 3 eetlepels olijfolie op middelhoog vuur. Bak daarin de vegetarische gyros-reepjes een minuut of vier. Voeg dan de ui toe en laat die ook vier minuten meebakken. Haal de pan dan van het vuur.

  4. Courgette snijden

    Snij de courgettes met schil, in plakjes van een halve centimeter dik.

  5. Ovenschaal invetten

    Vet een flinke ovenschaal in met wat olijfolie.

  6. Meng slagroom en kruiden

    Doe de slagroom in een bakje. Pers de knoflook uit en voeg die aan de slagroom toe. Voeg ook de tijm toe. Doe er dan naar smaak nog een beetje zout en versgemalen zwarte peper bij. Meng alles dan goed door elkaar.

  7. Oven voorverwarmen

    Verwarm de oven voor naar 200 graden.

  8. Aardappels snijden

    Snij ook de aardappels als ze voldoende afgekoeld zijn in plakjes.

  9. De ovenschotel vullen

    Verdeel om en om plakjes courgette en aardappel over de bodem van de ovenschaal.
    Als ongeveer de helft van de courgette en aardappel op is, dan verdeel je het vegetarische gyros en ui mengsel daar overheen.
    Verdeel dan de rest van de plakjes courgette en aardappel weer om en om over de laag gyros heen.

  10. Slagroommengsel erover

    Schenk daarna het slagroommengsel over de inhoud van de ovenschaal heen.

  11. Oude kaas erover

    Rasp als laatste de oude kaas over de ovenschotel heen.

  12. 30 minuten in de oven

    Zet de ovenschaal dan 30 minuten in de oven op 200 graden. Let wel op dat de kaas niet aanbrandt, haal de ovenschotel in dat geval eerder uit de oven.

Courgette met vegetarische gyros nov 2020 vierkant

Meer recepten

Ik hoop dat de Courgette met vegetarische gyros je goed gesmaakt heeft. Dan ben je vast wel benieuwd naar de andere lekkere recepten voor vegetarische hoofdgerechten op eetman.nl.

Over de auteur

Joost

Hou jij van koken? Ik wel! Maar ook van foto's maken en verhalen schrijven. Eetman.nl staat vol met lekkere vegetarische recepten. Het is mijn uit de hand gelopen receptenboek met vegetarisch eten dat echt lekker is. Voor iedereen die soms, zoals ik, of altijd vegetarisch wil koken.

Toon alle artikelen