Courgette met vegetarische gyros

Courgette met vegetarische gyros 2

Vroeger maakte mijn moeder ovenschotels met courgette en room en kaas en … meer weet ik helaas niet meer, want het recept heb ik nooit opgeschreven. Gelukkig heb ik nu een heel lekker vervangend recept gevonden: courgette met vegetarische gyros. Een goed gekruide ovenschotel met aardappel, courgette, ui, room en natuurlijk gyros.

Jammer is dat, als je vergeten bent wat nou precies zo’n oud recept was en je kan het alleen ongeveer benaderen. Met hulp van een beetje googelen kwam ik gelukkig een heel eind. Ik begon met een recept van allerhande voor aardappel- courgettegratin. Een hele goede basis, waar ik in mijn eerste poging vegetarisch gehakt aan toevoegde. Het resultaat: lekker maar net niet wat ik me herinnerde.

De volgende keer ging ik de winkel in met een nog beter plan: in plaats van het gehakt zou ik vegetarische gyros gebruiken. Je snapt dat ik daar heel tevreden over was, anders had het nu niet hier gestaan. De lekkere gekruide gyros-reepjes geven de courgette en de aardappelschijfjes net wat extra pit en maken het recept helemaal af.

Gyros zijn Griekse gekruide reepjes varkensvlees. Dat gekruide maakt ook dat ze, net als bijvoorbeeld shoarma, heel goed vegetarisch na te maken zijn. Vegetarische shoarma-reepjes kocht ik al heel vaak en de vegetarische gyros-reepjes ga ik ook zeker vaker kopen.

Ingrediƫnten

Courgette met gyros voor 4 personen:

 • 750 gram (vastkokende) aardappelen
 • Mespuntje zout
 • 175 gram vegetarische gyros reepjes
 • 3 eetlepels olijfolie om in te bakken
 • 3 middelgrote uien
 • 2 courgettes.
 • 1 eetlepel olijfolie om de vorm in te vetten.
 • 2 tenen knoflook
 • 250 milliliter slagroom
 • 2 theelepels gedroogde tijm
 • Nog wat zout en versgemalen zwarte peper
 • 100 gram oude kaas

Courgette met vegetarische gyros

Begin met de aardappels. Schil ze en doe ze in een pan water met een mespuntje zout. Breng het water aan de kook en laat de aardappels dan nog 12 minuten koken. Als ze klaar zijn giet je de aardappels af. Laat ze dan wat afkoelen met de deksel half op de pan.

Terwijl de aardappels koken en afkoelen, kan je wat ander voorbereidend werk doen.

De gyros bakken

Snij de ui in halve ringen.

Bak de vegetarische gyros-reepjes een minuut of vier in de olijfolie. Voeg dan de ui toe en laat die ook twee minuten meebakken. Haal de pan dan van het vuur.

Snij de courgettes met schil, in plakjes van een halve centimeter dik.

Vet een flinke ovenschotel in met wat olijfolie.

Doe de slagroom in een bakje. Pers de knoflook uit en voeg die aan de slagroom toe. Voeg ook de tijm toe. Doe er dan naar smaak nog een beetje zout en versgemalen zwarte peper bij. Meng alles dan goed door elkaar.

Verwarm de oven voor naar 200 graden.

Snij ook de aardappels als ze voldoende afgekoeld zijn in plakjes.

De ovenschotel vullen

Verdeel om en om plakjes courgette en aardappel over de bodem van de ovenschaal.

Als ongeveer de helft van de courgette en aardappel op is, dan verdeel je het vegetarische gyros en ui mengsel daar overheen.

Verdeel dan de rest van de plakjes courgette en aardappel weer om en om over de laag gyros heen.

Schenk daarna het slagroommengsel over de inhoud van de ovenschaal heen.

Rasp als laatste de oude kaas over de ovenschotel heen.

Zet de ovenschaal dan 30 minuten in de oven op 200 graden. Let wel op dat de kaas niet aanbrandt, haal de ovenschotel in dat geval eerder uit de oven.

Courgette met vegetarische gyros vierkant 1

Meer recepten

Ik hoop dat de Courgette met vegetarische gyros je goed gesmaakt heeft. Dan ben je vast wel benieuwd naar de andere lekkere recepten voor vegetarische hoofdgerechten op eetman.nl.

Leave a comment