De heerlijke pizza funghi maak je makkelijk met dit recept. De pizza funghi is een simpele pizza met tomatensaus, champignons en mozzarella. Lekker vegetarisch Italiaans eten.

Hier in huis is het makkelijk: pizza funghi is de favoriete pizza van mijn ene zoon, pizza Margherita van mijn andere zoon. Laten dat nou op een detail na dezelfde recepten zijn: de pizza funghi is met paddestoelen, de pizza Margherita is zonder. Zo kan ik makkelijk iedereen blij maken in huis.

Hou wel rekening met wat tijd om de bodem te laten rijzen. Of koop een kant en klare bodem in de winkel. Dat is nog steeds hartstikke lekker.

Ook leuk om te doen: laat de hele familie zijn eigen pizza maken. Verzamel wat lekkere toppings: ui, champignons, paprika, gorgonzola, olijven. Wat je maar wilt eigenlijk. Dan kan iedereen erop doen wat hij of zij wil.

Ingrediënten

2 pizza’s met champignons en mozzarella.

Voor de bodem:

  • 7 gram gist
  • 2 theelepels suiker
  • 0,5 theelepel zout
  • 200 milliliter lauwwarm water
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 350 gram bloem

Voor de topping:

  • 400 gram blik gepelde tomaten
  • peper
  • zout
  • 1 teen knoflook
  • 12 blaadjes basilicum (of 3 theelepels gedroogde)
  • 1 grote bol mozzarella (200 gram)
  • 125 gram champignons
  • olijfolie

Ook nodig:

  • bakpapier

Pizza funghi recept

In deze video zie je hoe je deze pizza maakt. Daarna lees je het recept nog even stap voor stap na.

Pizza met champignons en mozzarella maken

Benodigde tijd: 1 uur en 45 minuten.

Zo maak je een pizza funghi:

  1. Gist, suiker, zout, water

    Doe de gist, de suiker, het zout, het water en de olijfolie in een grote kom. Roer het goed door elkaar. Zet het vijf minuten opzij tot het gaat schuimen.

  2. Bloem

    Voeg dan de bloem toe en kneed het geheel 10 minuten. Als het deeg te plakkerig blijft voeg je een beetje bloem toe. Is het te droog, dan voeg je wat water toe. Het kneden is een mooie klus voor je keukenmachine, maar kan natuurlijk ook goed met de hand.

  3. Laten rijzen

    Doe dan een vochtige theedoek of deksel over de kom. Zet de kom op een warme plaats, of op een pan met lauwwarm water. Laat het deeg 1 uur rijzen.

  4. Deeg splitsen

    Verdeel het deeg dan in 2 bolletjes voor 2 ronde pizza’s. Of verdeel het niet, als je een hele grote bakplaat met pizza wilt maken.

  5. Voorverwarmen

    Verwarm de oven voor naar 250 graden. Als je een pizzasteen gebruikt. Zorg dat die er al in ligt om goed heet te worden. Een pizzasteen moet een half uur in de oven opwarmen.

  6. Gepelde tomaten

    Doe de inhoud van het blik tomaten in een pannetje. Prak de tomaten dan met een vork of een aardappelstamper wat kleiner.

  7. Peper, zout, knoflook

    Voeg dan ook naar smaak wat peper en zout toe. Pers een teentje knoflook uit en voeg ook dat aan het pannetje toe.

  8. Inkoken

    Kook daarna circa de helft van het vocht weg. Haal de pan dan van het vuur.

  9. Basilicum

    Snij de blaadjes basilicum kleiner. Roer die dan door de saus.

  10. Mozzarella snijden

    Snij daarna de eerste 125 gram mozzarella in plakken. Zet ze apart voor later.

  11. Champignons snijden

    Borstel de champignons schoon. Snij de droge eindjes van de steeltjes af. Snij ze daarna in plakjes. Zet ook de champignons even apart.

  12. Deeg uitrollen

    Knip een vel bakpapier in de vorm van je pizzasteen of bakplaat. Verdeel daar wat bloem over. Doe ook wat bloem op je deegroller. Leg daar een van de bollen deeg op. Duw die met je vingers beetje bij beetje zoveel mogelijk uit elkaar tot een platte bodem. Strooi tussendoor af en toe wat bloem erover, als het deeg begint te plakken. Rol dan met de deegroller dan een mooie ronde bodem uit. Voor het mooi vouw je dan de rand een centimeter terug.

  13. Tomatensaus, mozzarella, champignons, olijfolie

    Verspreid de helft van de tomatensaus over de eerste pizzabodem. Verdeel de helft van de champignons erover. Verdeel dan ook de helft van de mozzarella over de pizza. Besprenkel de pizza daarna nog met een beetje olijfolie. Herhaal dit straks met de 2e pizza.

  14. Bakken

    Bak de pizza funghi tenslotte in circa 14 minuten op 250 graden in de oven. Hij is klaar als de bodem begint te kleuren. Maak daarna de tweede pizza.

Tot slot:

  • Als je geen bakpapier hebt, dan kan je de de bakplaat ook insmeren met boter, of er wat bloem op doen.
  • Eventueel kan je ook het deeg in vieren verdelen. Dan maak je er vier wat kleinere pizza’s van.
Pizza funghi recept okt 2020 vierkant

Meer recepten

Vind je de pizza funghi lekker? Dan zoek je vast nog meer pizza recepten. Je vindt ze op de pagina met vegetarische hoofdgerechten. Of verzin zelf een vegetarisch recept. Bijvoorbeeld met een van de tips voor lekker vegetarisch koken.

Over de auteur

Joost

Hou jij van koken? Ik wel! Maar ook van foto's maken en verhalen schrijven. Eetman.nl staat vol met lekkere vegetarische recepten. Het is mijn uit de hand gelopen receptenboek met vegetarisch eten dat echt lekker is. Voor iedereen die soms, zoals ik, of altijd vegetarisch wil koken.

Toon alle artikelen