Pasta Napolitana

Pasta Napolitana recept apr 2020 1

De eerste keer dat ik Pasta Napolitana at was op een zomervakantie in Frankrijk. Niet dat het een Frans gerecht is. In tegendeel, het is klassiek Italiaans. We aten deze pasta met tomaat, bleekselderij en wortel in een restaurant in Joyeuse dat vrijwel alleen vegetarische Italiaanse recepten op het menu had staan. Een pasta zonder gekkigheid, maar met gewoon een lekker smakelijke tomatensaus.

Ook Pasta Napolitana is een van die simpele Italiaanse recepten. Zoals vaak zijn het vooral de verse ingrediënten, die het recept lekker maken. De basis zijn in ieder geval lekkere rijpe tomaten. Maar ook de bleekselderij, rode peper, wortel, peterselie, enzovoort koop je bij voorkeur vers. Ik heb wel wat tomatenpuree toegevoegd, voor wat extra tomaten smaak.

Het recept dat ik kookte kwam van Smulweb.nl. Maar op basis van wat andere recepten heb ik er ook knoflook en een rode peper aan toegevoegd. Het resultaat is een lekkere verse pasta. Serveer hem met vers geraspte parmezaanse kaas en zet de pepermolen op tafel voor wie van wat extra pittige smaak houdt. En een lekker glaasje rode wijn natuurlijk!

Ingrediënten

Pasta Napolitana voor 4 personen:

  • 500 gram penne (of een ander soort pasta)
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 ui
  • 1 wortel
  • 1 stengel bleekselderij
  • 2 teentjes knoflook
  • 500 gram zeer rijpe tomaten
  • 140 gram tomatenpuree
  • 2 eetlepels peterselie
  • 1 rode peper
  • zout en versgemalen zwarte peper
  • 80 gram parmezaanse kaas

Pasta Napolitana recept

In deze film zie je hoe makkelijk dit pastagerecht maakt. In de paragraaf na de film lees je het recept stap voor stap.

Pasta Napolitana maken

Benodigde tijd: 1 uur en 30 minuten.

Zo maak je pasta Napolitana met tomaat, bleekselderij en wortel:

  1. VOORBEREIDING

    De saus moet vrij lang koken. Doe stap 2 tot en met 8 dus gerust een paar uur voordat je wilt gaan eten.

  2. Ui en knoflook snijden

    Snij de ui en de knoflook klein en zet ze samen even apart.

  3. Bleekselderij, peper en wortel snijde

    Was de bleekselderij en snij deze klein. Verwijder de zaadlijsten uit de rode peper en snij de rode peper klein. Was de wortel en snij ook die klein. Zet ook deze groenten samen even apart.

  4. Peterselie en tomaten snijden

    Snij de peterselie klein. Snij de tomaten klein. Zet ook deze twee samen even apart.

  5. Ui en knoflook bakken

    Verhit de olijfolie in een pan met dikke bodem. Bak de ui en de knoflook 5 minuten op middelhoog vuur, tot ze glazig zijn.

  6. Wortel, peper en bleekselderij erbij

    Voeg de wortel, de rode peper en de bleekselderij toe en bak het geheel nog 4 minuten.

  7. Saus maken

    Voeg de tomaten, peterselie, tomatenpuree en 1 deciliter water toe. Breng de saus aan de kook en zet het vuur laag. Laat de saus afgedekt 45 minuten zachtjes koken. Roer af en toe. Haal daarna de deksel van de pan, zet het vuur wat hoger en laat het vocht verdampen tot de saus de juiste dikte heeft. Blijf intussen roeren.

  8. Saus op smaak brengen

    Voeg zout en zwarte peper naar smaak toe. De Napolitana saus is nu klaar.

  9. PASTA AFMAKEN

    De pasta maak je ongeveer 15 minuten voor je aan tafel wilt gaan. Als de saus eerder gemaakt is, dan warm je die nu weer op.

  10. Pasta koken

    Kook ongeveer 15 minuten voor je aan tafel wilt gaan de pasta in een pan met ruim kokend water met zout. Volg de aanwijzingen op de verpakking. Roer tussendoor af en toe door de pasta. Giet dan de pasta af en doe hem in de pan met saus. Schep de saus en de pasta door elkaar.

  11. Kaas raspen

    Terwijl de pasta kookt rasp je de parmezaanse kaas.

Serveer de pasta Napolitana met de geraspte parmezaanse kaas er overheen. Zet de pepermolen op tafel voor de liefhebbers.

Meer pasta recepten

Vind je de pasta Napolitana lekker? Dan zoek je vast meer vegetarische Italiaanse gerechten. Je vindt ze op de pagina met vegetarische hoofdgerechten. Of verzin zelf een vegetarisch recept. Bijvoorbeeld met een van de tips voor lekker vegetarisch koken.

Pasta Napolitana recept apr 2020 2

Leave a comment