Aardbeienjam maken

Aardbeienjam maken 1

Heb je wel eens zelf aardbeienjam gemaakt? Aardbeienjam maken is heel makkelijk en je hebt er naast fruit en geleisuiker ongeveer niets voor nodig. Hier lees je het recept waarmee wij hier thuis jam maken.

Zelf jam maken is eigenlijk vooral iets dat mijn vriendin doet. Het is makkelijk en levert altijd een heleboel lekkere potten jam op. We maken vooral aardbeienjam, want we hebben aardbeien in de tuin staan. Op een gegeven moment weet je dan bijna niet meer wat je met al dat fruit moet doen. Jam maken is dus een hele mooie oplossing.

Jam maken dat doet de mensheid natuurlijk al heel lang. Toch leek het me leuk om een keer op te schrijven hoe je dat doet. Eetman is immers mijn receptenboek en als jij er straks ook lol van hebt, dan is dat mooi meegenomen.

Van oorsprong is het maken van jam een manier om fruit langer houdbaar te maken. Daarom gaat er ook best veel suiker in. De suiker maakt dat er moeilijker bacteriën in kunnen groeien. Om die reden is het ook erg belangrijk om de potten goed schoon te maken.

Er zijn heel veel combinaties van fruit mogelijk die lekker zijn. Ik vroeg hier in huis welke jam iedereen het lekkerste vindt. Niemand noemde dezelfde soort: aardbeien, abrikozen, bosbessen, bosvruchten. Ik maakte gewoon lekker simpel aardbeienjam. Dat is toch een van mijn grote favorieten.

Aardbeienjam maken

Aardbeienjam maken recept vierkant

Ingrediënten aardbeienjam:

  • 500 gram aardbeien (of ander rijp fruit)
  • ongeveer 250 gram geleisuiker
  • 1 eetlepel citroensap

Ook nodig:

  • glazen potten / weckpotten met een inhoud van ongeveer 600 milliliter

Aardbeienjam recept

In deze video zie je hoe je deze jam maakt. Daarna lees je alles nog even stap voor stap na.

Benodigde tijd: 30 minuten.

Zo maak je zelf aardbeienjam:

  1. De potten schoonmaken

    Leg de afgewassen potten, deksels (en bij weckpotten ook de rubbers) in een pan water en breng dat aan de kook. Dan mag meteen het vuur weer uit. Laat de potten uitlekken op een schone ondergrond. Heb je meer potten dan in de pan passen, dan dompel je ze één voor één in het kokende water.

  2. Het fruit schoonmaken

    Spoel het fruit schoon en maak het daarna goed droog. Verwijder de kroontjes en eventuele lelijke delen.
    Gebruik je ook ander fruit dan aardbeien, verwijder dan ook eventuele schillen, klokhuizen en steeltjes.

  3. Suiker afwegen

    Weeg nu hoeveel fruit je over hebt. Deel dat door twee en dat is het gewicht aan geleisuiker dat je nodig hebt. Weeg de suiker nu meteen af.

  4. Het fruit kleinmaken

    Snij het fruit heel klein, prak het met een vork, of gebruik een staafmixer. Eventueel snij je een paar stukjes wat grover, als je het leuk vindt om een beetje grotere stukjes fruit in je jam te hebben.

  5. De jam koken

    Pak een grote pan, die met alle ingrediënten maar maximaal een derde gevuld zal zijn. Doe daar het fruit, de geleisuiker en het citroensap in. Verhit het op middelhoog vuur tot het kookt en blijft borrelen als je er in roert. Laat de jam dan een minuut of vijf doorkoken tot hij wat dikker wordt. Blijf tussendoor regelmatig roeren, zodat de bodem niet aanbrandt. Haal de pan dan van het vuur en verwijder schuim dat op de jam ligt met een schuimspaan.

  6. De juiste dikte testen

    Zet van tevoren een stenen bordje in de koelkast. Als de pan van het vuur is, schep je met een theelepeltje een beetje jam op dat afgekoelde bordje. Zet het bordje weer vijf minuten in de koelkast. Voel daarna met je vinger of de afgekoelde jam de juiste dikte heeft. Zo niet, dan laat je de jam nog vijf minuten verder koken en probeer je weer opnieuw of het al de juiste dikte heeft.

  7. De jam in de pot doen

    Vul elke pot tot bijna aan de rand met de nog hete jam. Gebruik daarvoor een schep of trechter. Sluit de potten en zet ze 5 minuten op hun kop. Daarna zet je de potten weer normaal neer en laat je ze verder afkoelen.

  8. Bewaren

    Bewaar de jam maximaal 6 maanden gesloten in een donkere kast. Na openen kan je jam een maand in de koelkast bewaren. Als je vaker jam maakt is dan het slim om een etiket met de datum en het soort fruit op de pot te plakken.

Laatste tips

Nog een paar laatste tips voor het maken van jam:

  • Gebruik indien mogelijke een houten lepel, die koelt de jam minder af dan een metalen lepel.
  • Vind je het vullen van de potten met kokend hete jam gevaarlijk of onhandig? Koop dan een jamtrechter.
  • Gebruik voor dit recept geen gewone suiker. In principe kan je ook jam maken met gewone suiker, maar dat is toch echt heel anders.
Aardbeienjam maken 2

Meer recepten

Vind je het leuk om te koken en zoek je nog meer leuke kleine recepten om te maken. Kijk dan eens op de pagina met alle recepten met snacks en gebak op eetman.nl.

Leave a comment