Deze snelle pasta met tomaat, ui en harissa is een lekker en simpel recept. Ik maak het door de weeks regelmatig. Dit recept is namelijk perfect voor op een werkdag, als je weinig tijd hebt om uitgebreid te koken. Hartstikke lekker, goedkoop en met weinig ingrediënten.
Snel klaar en niet duur
Weet je waarom ik dit recept graag en vaak kook? Ten eerste is het zo’n recept dat razendsnel klaar is. Je kookt de pasta en intussen maak je de saus klaar. De pasta en saus zijn daardoor tegelijk klaar. Heerlijk op dagen dat je weinig tijd heb.
Een tweede voordeel is dat het een echt budget recept is. Ik gebruik graag volkoren pasta, maar dat hoeft niet. Gebruik je gewoon macaroni, grote verpakkingen en huismerken dan kom ik op ongeveer 3 Euro. Niet slecht voor een maaltijd voor 4 personen.
Harissa
Ik kan me voorstellen dat je de harissa niet kent of in huis hebt. Het is een pittige Midden-oosterse kruidenpasta, die een lekkere extra smaak aan de tomatensaus geeft. Je koopt harissa bij de wat grotere supermarkten. Als je geen harissa in huis hebt, dan is dat ook geen probleem. Met wat sambal maak je de saus ook lekker op smaak.
Ingrediënten
Pasta voor 4 personen:
- 400 gram penne of andere (volkoren) pasta
- 400 gram ui
- 3 eetlepels olijfolie
- 3 tenen knoflook
- 400 gram blik gepelde tomaten
- 140 gram blik tomatenpuree
- 1 theelepel oregano
- 20 blaadjes verse basilicum, of 1 eetlepel gedroogde
- zout
- 4 theelepels harissa, of 2 theelepels sambal
Optioneel:
- jong belegen kaas
Snelle pasta met tomaat, ui en harissa recept
Hoe je deze makkelijke pasta met tomatensaus en harissa maakt zie je in deze video. Onder de video lees je alles nog eens stap voor stap alles terug.
Snelle pasta met tomaat, ui en harissa maken
Benodigde tijd: 20 minuten
Zo maak je snel deze pasta:
- Pasta koken
Breng een flinke pan met (warm) water aan de kook. Doe er 400 gram pasta in en kook die ongeveer 12 minuten. Volg de kooktijd op de verpakking. Roer af en toe door de pasta. Giet de pasta dan af in een vergiet.
- Ui bakken
Snij intussen 400 gram uien klein. Verhit 3 eetlepels olijfolie in een grote hapjespan. Bak de uien op middelhoog vuur tot ze gaan verkleuren.
- Knoflook en tomaten toevoegen
Pers 3 tenen knoflook uit en voeg die toe. Voeg ook de inhoud van een 400 gram blik gepelde tomaten toe. Prak de tomaten een beetje fijn met je spatel.
- Tomatenpuree en water toevoegen
Voeg een 140 gram blikje tomatenpuree toe. Vul het blik met water en voeg ook dat water toe. Meng het door de saus.
- Basilicum en oregano toevoegen
Snij ongeveer 20 basilicum bladeren fijn en voeg die toe, of gebruik 1 eetlepel gedroogde basilicum. Voeg 1 theelepel oregano toe. Meng alles door elkaar.
- Op smaak maken met zout en harissa
Proef de saus en voeg naar smaak zout en ongeveer 4 theelepels harissa toe.
- Pasta erdoor mengen
Inmiddels is de pasta klaar en afgegoten. Schep de pasta door de saus.
Serveer de pasta bijvoorbeeld met wat geraspte kaas erover.

Meer pastarecepten
Vind je deze pasta met tomaat, ui en harissa lekker? Dan ben je vast ook benieuwd naar de andere pastarecepten op Eetman. Je vindt ze op de pagina met alle vegetarische hoofdgerechten.