Home » Recepten » Hoofdgerechten » Kaasfondue met Gorgonzola en Jong belegen kaas

Dit is een recept voor alle kaasfans: een makkelijk te maken kaasfondue met Gorgonzola en Jong belegen kaas. We hebben hem hier in huis al een paar keer gemaakt want hij is superlekker.

Dit recept begon met de vraag of ik voor moederdag weer eens een lekkere kaasfondue wilde maken. Geen probleem, dat vind ik zelf ook heerlijk. Het is een feestelijk gerecht, maar je kan het eigenlijk ook makkelijk wat vaker maken.

Hoogendoorn kaas

Ik koos voor een mix van Gorgonzola, een kaas met lekker veel smaak en Jong belegen wat sowieso een goede basis voor een kaasfondue is. Dit soort kwaliteitskazen bestel je makkelijk op Hoogendoornkaas.nl. Tip: schrijf je meteen in voor hun nieuwsbrief en je doet automatisch mee aan hun winactie!

In deze fondue is Goudse Jong belegen kaas de basis. Deze wordt bij Hoogendoorn in hun eigen rijpingshuis 8 weken gerijpt op houten planken. Jong belegen kaas smelt makkelijk en heeft een lekker romige smaak.

De Gorgonzola smelt niet zo mooi, maar geeft wel heel veel smaak aan de fondue. Het is een traditionele Italiaanse kaas. Hij mag daarom uitsluitend in de omgeving van de stad Gorgonzola gemaakt worden. Samen leveren deze twee kazen een hele smaakvolle kaasfondue op.

Lekkere dips

Dat een kaasfondue zo lekker is komt ook door alle dips natuurlijk! De dips voor een kaasfondue kan je gewoon zelf bedenken. Alles dat je goed bij kaas vindt passen kan je uitproberen. Tomaat, paprika, appel, wat je maar wilt. Kies dips die je ook los op kan eten en je hebt meteen lekkere bijgerechten.

Vergeet vooral niet om ook een lekker brood te kopen. Brood is wat mij betreft de allerbeste dip. Meestal koop ik een ongesneden wit desembrood. Ook andere broden zoals stokbrood en ciabatta zijn heel geschikt. Ook hier zeg ik: doe wat je lekker vindt!

Ingrediënten

Kaasfondue voor 4 personen:

 • 200 gram Gorgonzola
 • 350 gram Jong belegen kaas
 • 250 milliliter (alcoholvrije) droge witte wijn
 • 1 teen knoflook
 • 1 eetlepel maizena
 • 0,5 citroen (voor 1 eetlepel citroensap)
 • peper

Dips bijvoorbeeld:

 • stukjes brood (bijvoorbeeld: stokbrood, desembrood, bruin stokbrood)
 • cherry tomaatjes
 • rode paprika
 • komkommer
 • appels (elstar)

Kaasfondue met Gorgonzola en Jong belegen kaas

In deze korte film zie je hoe makkelijke het is om deze kaasfondue te maken. In de paragraaf na de film lees je het recept stap voor stap.

Kaasfondue met Gorgonzola en Jong belegen maken

Benodigde tijd: 30 minuten

Zo maak je deze kaasfondue:

 1. Dips klaarzetten

  Snij de dips in niet al te kleine stukken (ongeveer 3×3 centimeter), die je straks door de kaas kan halen.

 2. Wijn en maizena mengen

  Meng in een bakje 1 eetlepel maizena met 3 eetlepels witte wijn.

 3. Kaas raspen en snijden

  Rasp 350 gram Jong belegen kaas met een grove rasp. Snij 200 gram gorgonzola in ‘blokjes’. Ze plakken meteen aan elkaar, maar dat maakt niet uit.

 4. Jong belegen kaas door de wijn mengen

  De voorbereiding doe je het beste op je gewone fornuis. Breng 250 milliliter (alcoholvrije) wijn aan de kook in de fonduepan. Smelt de Jong belegen kaas er beetje bij beetje door, terwijl je met een houten of plastic lepel roert.

 5. Gorgonzola toevoegen

  Meng daarna ook de Gorgonzola door de wijn.

 6. Knoflook, maizena en citroensap erbij

  Pers 1 teen knoflook door de kaas. Voeg het maizena mengsel en 1 eetlepel citroensap toe. Verwarm het nog twee minuten totdat een gladde gebonden fondue ontstaat.

 7. Zwarte peper erbij

  Maak op smaak met vers gemalen peper.

 8. Serveren

  Zet de fonduepan op niet al te hoog vuur op tafel. Haal de dips met een fonduevork door de kaas.

Kaasfondue met Gorgonzola en Jong belegen kaas apr 2023 800x800
Kaasfondue met Gorgonzola en Jong belegen

Meer feestelijke gerechten

Vind je de Kaasfondue met Gorgonzola lekker? Kijk dan ook eens naar deze feestelijke vegetarische recepten:

Of verzin zelf een vegetarisch recept. Bijvoorbeeld met een van de tips voor lekker vegetarisch koken.

Over de auteur

Joost

Hou jij van koken? Ik wel! Maar ook van foto's maken en verhalen schrijven. Eetman.nl staat vol met lekkere vegetarische recepten. Het is mijn uit de hand gelopen receptenboek met vegetarisch eten dat echt lekker is. Voor iedereen die soms, zoals ik, of altijd vegetarisch wil koken.

Toon alle artikelen