Home » Nieuws » De Dutch oven. De pan die alles kan

De Dutch oven is een pan met zijn oorsprong in Nederland. Gek genoeg is hij in Amerika bekender dan in Nederland. Het is tijd om dat te veranderen. Dit is een bijzondere pan, waar we eigenlijk best trots op mogen zijn. Wil je deze alleskunner leren kennen, lees dan verder.

De Dutch oven is een hele stoere pan. Hij is stevig en van gietijzer. Hij heeft vaak een hengsel, waarmee je hem boven een vuur kan hangen. Door de stevige bodem en zijkant wordt het eten goed rondom verhit.

De deksels van dit soort pannen heeft vaak een opstaande rand. Daar kan je dan eventueel ook nog gloeiende houtskool of briketten op leggen. Zo wordt de inhoud van alle kanten verwarmd. Een soort oven dus, vandaar de naam.

Maar wat is daar nu zo Nederlands aan? Waarschijnlijk is deze pan gebaseerd is op een manier van metaal gieten, die in de Gouden eeuw in Nederland veel gebruikt werd. Later, in de negentiende eeuw verkochten Nederlandse handelaren veel van deze pannen in Amerika. Dat maakt hem daar bekender dan in Nederland.

De Dutch oven. De pan die alles kan.

Zo’n pan met een Nederlands tintje, die wil je vast wel hebben. Wil je een Dutch oven kopen, dan is Knivesandtools daarvoor een mooie winkel. Online vind je bij hen veel verschillende maten, modellen en merken. Het fijne is dat dit soort pannen niet eens extreem duur zijn. Zeker als je bedenkt wat je er allemaal mee kan.

Koop je een Dutch oven dan haal je een hele veelzijdige pan in huis. Je kan hem op de barbecue of boven een vuur gebruiken. Maar dat niet alleen, veel van deze pannen kunnen ook gewoon op het fornuis gebruikt worden, of in een oven worden gezet.

Dutch oven in vuurschaal met kolen op deksel
Dutch oven met houtskool op de deksel

Tips voor de aanschaf

Als je het koken met deze mooie pan wilt proberen, let dan op het volgende:

  • Bedenk of je het belangrijk vindt dat er een opstaande rand op zit. Er zijn immers ook Dutch ovens met een normale deksel.
  • Hoe grote hoeveelheden tegelijk wil je gaan maken? Deze pannen zijn er in heel veel verschillende maten. Kijk voor het bestellen even naar de maten van je bestaande pannen, dan kan je het goed inschatten.
  • Wil je de pan ook op een elektrische kookplaat gebruiken? Koop er dan een met een platte bodem.

Waar gebruik je de Dutch oven voor?

Dit soort pannen zijn, zoals gezegd, heel geschikt voor buiten koken, maar kunnen ook prima binnen gebruikt worden. Qua bereidingen kan je er heel veel mee: braden, bakken, stoven, of zelfs frituren.

Lekkere gerechten die je bijvoorbeeld in dit soort pan kan maken zijn bijvoorbeeld:

Heb je al een Dutch oven en Kook je er wel eens vegetarisch in? Dan ben ik benieuwd wat je favoriete gerecht is. Laat het me weten via de reacties.

De Dutch oven - boven vuur 800x800
Dutch Oven boven vuur

Over de auteur

Joost

Hou jij van koken? Ik wel! Maar ook van foto's maken en verhalen schrijven. Eetman.nl staat vol met lekkere vegetarische recepten. Het is mijn uit de hand gelopen receptenboek met vegetarisch eten dat echt lekker is. Voor iedereen die soms, zoals ik, of altijd vegetarisch wil koken.

Toon alle artikelen