Pizza Margherita

Pizza Margherita recept 1

Soms word ik thuis verrast met een heerlijke pizza Margherita. Dat is een van de klassieke Italiaanse pizza’s. En meteen ook een van de lekkerste. Ik zou kunnen zeggen dat het vegetarisch koken aanstekelijk werkt en dat klopt ook. Maar in dit geval is het is gewoon een familieklassieker. We zullen niet het enige gezin zijn, waar pizza een van de favoriete gerechten is.

Eigenlijk dacht ik vroeger dat een pizza pas lekker is, als er zoveel mogelijk toppings op zitten. De pizza Margherita bewijst het tegendeel. De meest simpele pizza is heerlijk! De hoeveelheid ingrediënten hieronder is genoeg om onze bakplaat te vullen. Dat is net wat weinig voor 4 personen. Doe er dus iets bij voor de grote eters.

Het maken van het deeg kan je ook in een keukenmachine met deeghaken doen. Ik vind dat zelf erg handig. Na een minuut of vijf is het deeg zonder knoeien klaar. Voor het rijzen kan je een oven op 50 graden voorverwarmen. Zet de oven dan uit en zet het deeg er in. De restwarmte is voldoende.

Tip: mis geen recept meer en volg nu eetman.nl op Instagram 👍🏻

Ingrediënten

Voor 1 grote pizza Margherita:

Voor de bodem:

  • 14 gram gist
  • 20 gram suiker
  • 10 gram zout
  • 200 milliliter lauwwarm water
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 350 gram bloem
  • boter voor op de bakplaat

Voor de topping:

  • 1 blikje gepelde tomaten
  • 1 grote bol mozzarella
  • (gedroogde) basilicum
  • peper en zout
  • 1 teentje knoflook
  • olijfolie

Pizza Margherita recept

Maak eerst het deeg:

Meng 14 gram gist, 20 gram suiker en 20 gram zout door elkaar. Voeg dan 200 milliliter lauwwarm water en 3 eetlepels olijfolie toe. Zet het even opzij tot het gaat schuimen.

Voeg dan de bloem toe en kneed het geheel goed. Doe het deeg in een kom, met een theedoek er over. Laat het deeg dan 1 uur rijzen.

En dan de pizza:

Verwarm de oven voor op 200 graden. Beboter alvast de bakplaat.

Snij de tomaten in wat kleinere stukken en prak ze nog wat fijn met een vork. Doe daarna de tomaten in een pannetje. Voeg ook wat peper en zout toe. Pers een teentje knoflook uit en voeg ook dat aan het pannetje toe. Kook daarna circa de helft van het vocht weg.

Rol het deeg uit over de bakplaat. Doe wat bloem op de deegroller en het deeg tijdens het uitrollen, zodat het deeg niet aan de roller blijft plakken.

Verspreid de tomatensaus over de pizzabodem. Verdeel daarna de basilicum over de tomatensaus. Snij de mozzarella in plakken en verdeel dan de mozzarella over de pizza. Besprenkel de pizza daarna nog met een beetje olijfolie.

Bak de pizza Margherita tenslotte in circa 20 minuten op 200 graden in de oven.

Meer hoofdgerechten

Vond je de Pizza Margherita lekker? Dan ben je vast op zoek naar meer lekkere recepten. Je vindt ze op de pagina met vegetarische hoofdgerechten. Of verzin zelf een vegetarisch recept. Kijk dan eens naar mijn tips voor lekker vegetarisch koken.

Comments (2)

In pizza deeg hoort nooit en te nimmer gist! Helemaal fout dit recept!

Hoi Frans, in 6 van de 6 recepten die ik net check staat wel gist, dus je reactie verrast me wel. Mail jouw recept eens naar joost@eetman.nl

Leave a comment