Heb je trek in een lekker vullend, romig pastagerecht? Dan weet ik zeker dat je van deze orzo met champignons en aspergetips gaat genieten. Champignonroomsaus met heel veel kastanjechampignons, lekkere groene aspergetips en orzo natuurlijk. Dat kan niet mis gaan.

Ken je orzo? Of risoni, want zo wordt het ook wel genoemd? Veel Nederlanders kennen deze een beetje rijst-achtige pasta niet. Voor de niet-kenners: op Lassie.nl vond ik een uitgebreide uitleg over orzo. Bijvoorbeeld over wat het is en hoe je het kan gebruiken. Ik geef je gewoon mijn management samenvatting. Het is een soort pasta, maar dan in de vorm van rijstkorrels. Als je het gaat kopen, dan vind je het dus waarschijnlijk bij het pasta schap in de winkel. Of bij de rijst, want daar lijkt het een beetje op.

Orzo heeft een beetje de structuur van risotto, maar dan met de smaak van pasta. Daarom is het dus een perfect ingrediënt voor dit lekkere recept. Ik combineerde de orzo met de champignonsaus die ik al eerder bij een lekkere pasta kookte. Samen met groene aspergetips is het resultaat heerlijk comfort food. Eten om lekker op te lepelen 😋.

Ingrediënten

Orzo voor 4 personen:

  • 350 gram orzo
  • 2 paddenstoelenbouillon-blokjes
  • 15 gram roomboter
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 500 gram (kastanje)champignons
  • 2 takjes verse tijm
  • 2 teentjes knoflook
  • 250 milliliter kookroom
  • 250 milliliter volle melk
  • 3 theelepels maizena
  • 0,5 citroen (voor 1 of 2 eetlepels citroensap)
  • zout naar smaak
  • versgemalen zwarte peper naar smaak
  • 1 handje verse peterselie
  • 100 gram groene aspergetips

Orzo met champignons en aspergetips recept

In deze film zie je hoe makkelijk je dit orzo gerecht maakt. In de paragraaf na de film lees je het recept stap voor stap.

Orzo met champignons maken

Benodigde tijd: 40 minuten.

Zo maak je dit gerecht:

  1. Champignons en tijm

    Borstel de champignons schoon en snij een klein stukje van de steel af. Snij ze dan in vieren. Ris dan de blaadjes van de tijm af en snij ze fijn. De champignons en de tijm zet je samen apart.

  2. Melk en maizena

    Meng de melk en de maizena goed door elkaar.

  3. Peterselie

    Snij de peterselie fijn en zet deze dan ook apart.

  4. Aspergetips

    Verwijder een klein stukje van de onderkant van de aspergetips. Snij daarna de rest van de aspergetips in stukken van circa 4 centimeter. Zet ook de aspergetips even apart.

  5. Orzo

    Breng een grote pan met water aan de kook. Los daarin de bouillonblokjes op. Kook dan de orzo in ongeveer 11 minuten (volg de aanwijzingen op de verpakking). Roer tussendoor af en toe in de pan. Giet de orzo daarna af in een zeef. Zet het dan met een deksel op de pan weg.

  6. Champignons bakken

    Verhit intussen de roomboter en de olijfolie samen in een flinke pan. Als alles heet is dan voeg je de champignons en de tijm toe. Voeg ook alvast een beetje zout en wat versgemalen zwarte peper toe. Laat de champignons bakken tot ze zacht zijn en verkleuren.

  7. Knoflook

    Daarna pers je de knoflook uit. Laat de knoflook één minuut meebakken tot de geuren vrij komen.

  8. Room, melk en aspergetips

    Voeg dan de room en de melk met maizena toe. Voeg ook de aspergetips toe. Breng het geheel aan de kook. Laat het circa 10 minuten doorkoken, tot de saus wat dikker is.

  9. Op smaak maken

    Voeg dan de peterselie toe. Breng tot slot de champignonroomsaus op smaak met het citroensap, zout en versgemalen zwarte peper.

  10. Orzo toevoegen

    Maak de orzo even los met een lepel. Schep de orzo dan door de overige ingrediënten.

Orzo met champignons en aspergetips recept vierkant

Meer recepten

Vind je deze orzo met champignons en aspergetips lekker? Dan ben je vast ook wel benieuwd naar de andere pastagerechten op eetman.nl. Je vindt ze op de pagina met alle vegetarische hoofdgerechten.

Over de auteur

Joost

Hou jij van koken? Ik wel! Maar ook van foto's maken en verhalen schrijven. Eetman.nl staat vol met lekkere vegetarische recepten. Het is mijn uit de hand gelopen receptenboek met vegetarisch eten dat echt lekker is. Voor iedereen die soms, zoals ik, of altijd vegetarisch wil koken.

Toon alle artikelen