Home » Recepten » Hoofdgerechten » Asperges met Hollandaisesaus

Asperges worden ook wel het witte goud genoemd. Toch valt de prijs in het voorjaar best mee. Dat is dus het beste moment om dit recept voor asperges met Hollandaisesaus en ei te koken.

Als je dit leest, dan is de kans groot dat het voorjaar is. De folders van de supermarkten staan dan vol met asperges. Witte asperges waarschijnlijk. Een hele bijzondere groente met een herkenbare smaak. Veel mensen houden er van.

Ik combineerde de asperges met Hollandaisesaus en gekookt ei. Hollandaisesaus is een traditionele warme saus op basis van ei en boter, die goed bij asperges past omdat hij geen hele uitgesproken smaak heeft. Met dank aan Culy.nl voor een tip om de saus met de staafmixer te maken. Slim plan want dan ben je veel sneller klaar.

Verder maakte ik er ook lekkere gebakken krielaardappels bij en een eenvoudige salade van veldsla, tomaat en bosui. Er is natuurlijk van alles mogelijk om mee te combineren, want de asperges zijn toch de belangrijkste smaakmaker.

Zelfs onze kinderen vonden het lekker, terwijl het toch best een bijzondere smaak heeft. Blijkbaar is de opvoeding, dat ze alles moeten proeven, toch goed gekomen!

Ingrediënten

Asperges voor 4 personen:

  • 12 witte asperges (circa 1 kilo)
  • zout
  • beetje suiker

Hollandaisesaus:

  • 2 eierdooiers op kamertemperatuur
  • 100 gram roomboter
  • 1 eetlepel citroensap
  • versgemalen zwarte peper
  • zout

Voor er bij:

  • 4 hardgekookte eieren
Loading...

Asperges met Hollandaisesaus en ei recept

Kook de eieren en snij ze daarna stukjes.

Schil de asperges met een dunschiller rondom, vanaf een paar centimeter onder de kop naar beneden. Pas op dat ze niet breken. Leg ze bijvoorbeeld tijdens het schillen op een snijplank. Schil vooral niet te weinig weg. Als er nog wat van de wat drogere buitenkant overblijft, dan wordt het resultaat niet zo lekker. Snij aan de onderkant ook een stuk van 2 centimeter van de asperges af.

Pak een (hapjes)pan die zo breed is dat de asperges er plat in kunnen liggen. Of gebruik een speciale aspergepan waar ze rechtop instaan. Doe er water en een klein beetje boter, zout en suiker in en breng het aan de kook. Doe de asperges in de pan, zorg dat ze onder water staan en kook ze ongeveer 20 minuten. Ze zijn klaar als je er met een vork makkelijk doorheen prikt.

Verwarm de oven voor op 50 graden. Als de asperges eerder klaar zijn dan de Hollandaisesaus, dan kan je ze even in de oven warm houden.

Asperges met Hollandaisesaus en ei recept vierkant

Hollandaisesaus maken

Als de asperges bijna klaar met koken zijn, dan kan je aan de Hollandaisesaus beginnen.

Scheid, als dat nog nodig is, het eigeel van de eieren. Doe het eigeel dan in de hoge beker van je staafmixer. Voeg het citroensap en wat peper en zout toe.

Smelt de roomboter in een pannetje tot hij heet, maar nog niet bruin is. Haal de boter dan van het vuur.

Laat de staafmixer een minuutje draaien met alleen het eigeel en het citroensap in de beker. Giet er dan in een langzaam straaltje, terwijl de staafmixer draait de gesmolten boter bij. Maak de Hollandaisesaus dan op smaak met een beetje zout en versgemalen zwarte peper.

Serveer de asperges op de borden, met de Hollandaisesaus er overheen. Leg ook op elk bord wat van het ei.

Hollandaisesaus bij asperges recept

Meer hoofdgerechten

Vond je deze asperges met Hollandaisesaus en ei lekker? Zoek je nog meer recepten? Kijk dan ook even op de pagina met vegetarische hoofdgerechten. Of verzin zelf een vegetarisch recept. Bijvoorbeeld met een van de tips voor lekker vegetarisch koken.

Over de auteur

Joost

Hou jij van koken? Ik wel! Maar ook van foto's maken en verhalen schrijven. Eetman.nl staat vol met lekkere vegetarische recepten. Het is mijn uit de hand gelopen receptenboek met vegetarisch eten dat echt lekker is. Voor iedereen die soms, zoals ik, of altijd vegetarisch wil koken.

Toon alle artikelen