Geroosterde groentetaart met aubergine, paprika, ui en fetakaas

Geroosterde groentetaart recept

Met het uiterlijk zit het wel goed bij de geroosterde groentetaart. Als je hem op tafel zet, krijgt iedereen spontaan honger. En terecht: hij is ook nog eens hartstikke lekker. De aubergine, paprika, ui en zoete aardappel rooster je eerst in de oven. Daarna gebruik je die als vulling voor je vegetarische geroosterde groentetaart.

Het werk valt wel mee, maar begin op tijd: het snijden van de groenten, het roosteren van de groenten en tenslotte het bakken kost al snel een uur of twee. Voordeel is wel dat je de laatste 40 minuten je niets hoeft te doen. Dat kan je mooi gebruiken voor eventuele andere gerechten die je wil koken.

De basis van onderstaande taart vond ik op Libelle.nl, maar ik ben natuurlijk weer een beetje eigenwijs geweest. Hij is best wel anders geworden. Het recept voor mijn geroosterde groentetaart staat dan ook hier onder.

Geroosterde groentetaart recept

Ingrediënten voor 4-6 personen

  • 1 aubergine
  • 2 uien
  • 4 paprika’s
  • 1 zoete aardappel
  • 6 el olijfolie
  • 2 laurierbladeren
  • 4 theelepels tijm
  • Zout
  • Vers gemalen peper
  • Circa 8 plakjes bladerdeeg voor hartige taart
  • 3 eetlepels paneermeel
  • 250 g fetakaas, grof verkruimeld
  • 3 eieren
  • 125 gram crème fraîche
  • 75 milliliter melk

De geroosterde groentetaart bereiden

Verwarm de oven voor op 225 graden.

Snij de uien in halve ringen. Schil de zoete aardappel en snij hem in stukjes. Haal de zaadlijsten uit de paprika’s en snij ze in stukjes. Snij de aubergine in stukjes.

Meng de gesneden groenten de zoete aardappelen de olijfolie en de tijm in een (of twee, want het is best veel) braadslede. Verkruimel de laurier bladeren in kleine stukjes en voeg ze toe. Schep het geheel goed om.

Rooster het groentemengsel 30 minuten in de oven. Schep het tussendoor een paar keer om.

Beboter intussen de springvorm en ontdooi de plakjes bladerdeeg.

Bekleed daarna de springvorm met de bladerdeeg. Zorg dat de plakjes wat overlappen en druk ze daar waar ze overlappen goed aan. Prik met een vork wat gaatjes in de bodem. Strooi daarna het paneermeel over de bodem.

Meng de eieren, de crème fraîche, de melk, wat zout en vers gemalen peper. Klop het eiermengsel goed los.

Verkruimel een deel van de feta kaas over de deegbodem. Doe er dan een laagje groentemengsel overheen. Herhaal dat een paar keer, tot je een paar lagen groente en feta hebt. Schenk daarna het eiermengsel er overheen.

Zet de oven wat lager, naar 200 graden.

Bak de geroosterde groentetaart in ongeveer 40 minuten in de oven. Let vooral op dat de groenten niet verbranden.

Meer oven gerechten

Als je de geroosterde groentetaart een lekker gerecht vond, dan vind je dit vast ook lekkere vegetarische gerechten:

Of verzin zelf een vegetarisch recept. Bijvoorbeeld met een van de tips voor lekker vegetarisch koken.

Leave a comment