Home » Recepten » Bijgerechten » Appelmoes in 15 minuten

Appelmoes maken is echt ongelofelijk simpel. Met dit recept heb je in 15 minuten lekkere zelfgemaakte appelmoes op tafel staan!

Na een familie bezoek in Friesland kreeg ik een tas vol appels mee. Goudrenetten uit eigen tuin. “Hier”, werd er bij gezegd, “biologisch verantwoorde, onbespoten appels. Daar kan je mooi verse appelmoes van maken”.

Dat klopte natuurlijk, maar dat had ik nog nooit gedaan. Wat blijkt: het recept is echt ongelofelijk simpel. In vijftien minuten ben je klaar. Het is het kleinste recept ooit! Tenzij je het koud wil eten natuurlijk, dan moet het nog een tijdje afkoelen.

De Goudrenetten die we kregen waren toevallig ook de hele geschikte appels voor appelmoes. Ik verzin het niet zelf, het staat op wikipedia, dus dan zal het wel waar zijn. Maar je kunt ook Elstar appels gebruiken, voor een wat zoetere appelmoes.

Hieronder staat dus het kortste recept ooit. Het staat al in het oerhollandse ‘Het Delftsch kookboek’. Dat is een kookboek vol met oude recepten van vroeger tot nu (dat boek is best een aanrader trouwens).

Ingrediënten

Ingrediënten voor 4 personen:

 • 3 appels (Goudreinetten, Jonagold, Elstar)
 • 150 milliliter water
 • 1 theelepel citroensap
 • 2 theelepels suiker
 • 1 mespuntje kaneel

Appelmoes recept

In deze video zie je hoe je appelmoes maakt. Daarna lees je het recept nog even stap voor stap na.

Appelmoes maken

Benodigde tijd: 15 minuten

Zo maak je verse appelmoes:

 1. Schillen en snijden

  Schil 3 appels en haal het klokhuis er uit. Snij ze daarna in kleine stukjes.

 2. 10 minuten koken

  Doe de appels in een pan met het water. Laat ze 10 minuten zachtjes tot moes koken, met de deksel op de pan.

 3. Fijnprakken

  Er zullen nog wat grotere stukken in zitten, dus prak die met een vork of stamper klein. Wil je ze heel fijn, gebruik dan een staafmixer. Maak het zo grof of fijn als dat je zelf lekker vindt.

 4. Citroensap, kaneel en suiker erbij

  Meng er tot slot naar smaak ongeveer 1 theelepel citroensap, 1 mespuntje kaneel en 2 theelepels suiker doorheen.

De appelmoes is dan klaar en kan warm of koud gegeten worden.

Appelmoes recept mei 2021 800x800
Zelfgemaakte appelmoes

Appelcompote of appelmoes?

Wil je toevallig appelcompote maken? Geen probleem, dan is eigenlijk hetzelfde. Het verschil zit hem in de mate waarin de appels kleingemaakt zijn. Maak je ze heel klein, bijvoorbeeld met de staafmixer, dan heet het appelmoes. Laat je er wat grovere stukken appel in zitten, bijvoorbeeld ze niet zo fijn te prakken, dan noem je het appelcompote. Het is maar waar je van houdt.

Nog wat tips

Naar aanleiding van dit recept kreeg ik nog wat tips binnen. Ik wil ze graag even met je delen:

 • Er zijn mensen die ook een sinaasappelschil raspen en het rasp en de sap meekoken. Eventueel gecombineerd met het rasp en sap van een citroen. Dat schijnt erg lekker te zijn.
 • Je hoeft natuurlijk niet één soort appels tegelijk te gebruiken, je kan ook verschillende soorten combineren.

Meer recepten

Vind je het verse appelmoes recept lekker? Dan ben je vast ook wel benieuwd naar andere bijgerechten op eetman.nl. Kijk dan bijvoorbeeld ook eens op de pagina met alle vegetarische bijgerechten.

Over de auteur

Joost

Hou jij van koken? Ik wel! Maar ook van foto's maken en verhalen schrijven. Eetman.nl staat vol met lekkere vegetarische recepten. Het is mijn uit de hand gelopen receptenboek met vegetarisch eten dat echt lekker is. Voor iedereen die soms, zoals ik, of altijd vegetarisch wil koken.

Toon alle artikelen