Op familie bezoek in Friesland kreeg ik ze mee, een tas vol appels. Goudrenetten uit eigen tuin. “Hier”, werd er bij gezegd, “biologisch verantwoorde, onbespoten appels. Daar kan je mooi appelmoes van maken”.

Dat klopt natuurlijk, maar dat had ik nog nooit gedaan. Wat blijkt: appelmoes maken is echt ongelofelijk simpel. In vijftien minuten ben je klaar. Het is het kleinste recept ooit. Tenzij je het koud wil eten natuurlijk, dan moet het nog een tijdje afkoelen.

Laten Goudrenetten nu toevallig ook de beste appels voor appelmoes zijn. Ik verzin het niet zelf, het staat op Appelmoesmaken.net, dus dan zal het wel waar zijn. Of je gebruikt Elstar appels, voor een wat zoetere appelmoes. Hier onder staat dus het kortste recept ooit. Het staat al in het oerhollandse ‘Het Delftsch kookboek’. Dat is een kookboek vol met oude recepten van vroeger tot nu (best een aanrader trouwens). Al met al is het dus een wonder dat ik nog nooit eerder zelf appelmoes gemaakt had.

Appelmoes recept

Ingrediënten

Voor 4 personen:

  • 3 goudreinetten
  • 150 ml water
  • 1 theelepel citroensap
  • 2 theelepels suiker
  • 1 mespuntje kaneel

Appelmoes recept

Schil de appels en haal het klokhuis er uit. Snij ze daarna in kleine stukjes.

Doe de appels in een pan met het water. Laat ze 10 minuten zachtjes tot moes koken, met de deksel op de pan.

Er zullen nog wat grotere stukken in zitten, dus prak die met een vork klein, of met een staafmixer. Maak het zo grof of fijn als dat je zelf lekker vindt.

Meng er tot slot een klein beetje citroensap, wat kaneel en wat suiker naar smaak doorheen.

De appelmoes is dan klaar en kan warm of koud gegeten worden.

Meer recepten

Vind je het appelmoes recept lekker? Dan ben je vast ook wel benieuwd naar andere recepten op eetman.nl. Kijk dan bijvoorbeeld ook eens op de pagina met alle vegetarische bijgerechten.

(Visited 20 times, 1 visits today)