Deze flammkuchen met tomaat en ui hebben een lekkere topping met gekruide crème fraîche, rode ui, oude kaas en lekkere zoete snoeptomaatjes. Een licht zoete variant op dit klassieke gerecht.
Naar het receptFlammkuchen lijken behoorlijk veel op pizza’s. Ik gebruik geen gist in dit deeg, maar er zijn ook genoeg recepten waar gewoon pizzadeeg gebruikt wordt. Het deeg is simpel: gewoon bloem, water, olijfolie en zout kneden. Het verschil zit hem meer in de toppings die historisch op dit gerecht uit de Elzas gedaan werd.
De klassieke flammkuchen zijn met crème fraîche, ui en spek, maar ik vond het leuk om ze net wat anders te maken. En zonder vlees natuurlijk. Na een beetje experimenteren bedacht ik dat ik de crème fraîche wat extra smaak wilde geven met kruiden er doorheen: bieslook, knoflook en peper dus. Het deeg maakte ik wat minder zout, en als topping gebruikt ik van die lekkere kleine snoeptomaatjes. Tomaat wordt namelijk lekker een beetje zoet in de oven.
Mocht je denken, waarom zou je de kaas in kleine plakjes snijden en niet gewoon raspen: ik heb het idee dat de kaas dan wat minder droog wordt in de oven.
Waarom een pizzasteen
Sinds kort heb ik een ‘pizzasteen’ gekocht. Dat is eigenlijk veel fijner dan bakken op de bakplaat. Het deeg wordt er beter doorbakken van. Dat komt omdat de steen zijn warmte snel afgeeft aan het deeg. Ik kan het je aanraden, want een pizzasteen hoeft niet duur te zijn. Toch rol ik het deeg uit op bakpapier. Anders vind ik het te lastig om de pizza’s of flammkuchen op de steen te schuiven. Handige mensen hebben dat niet nodig, ik wel 😂.
Meer recepten
Vind je de flammkuchen met tomaat en ui lekker? Dan zoek je vast nog wel meer vergelijkbare recepten. Kijk dan bijvoorbeeld eens naar de pizza recepten op de pagina met vegetarische hoofdgerechten.