Home » Recepten » Hoofdgerechten » Flammkuchen met tomaat en ui

Deze flammkuchen met tomaat en ui hebben een lekkere topping met gekruide crème fraîche, rode ui, oude kaas en lekkere zoete snoeptomaatjes. Een licht zoete variant op dit klassieke gerecht.

Flammkuchen lijken behoorlijk veel op pizza’s. Ik gebruik geen gist in dit deeg, maar er zijn ook genoeg recepten waar gewoon pizzadeeg gebruikt wordt. Het deeg is simpel: gewoon bloem, water, olijfolie en zout kneden. Het verschil zit hem meer in de toppings die historisch op dit gerecht uit de Elzas gedaan werd.

De klassieke flammkuchen zijn met crème fraîche, ui en spek, maar ik vond het leuk om ze net wat anders te maken. En zonder vlees natuurlijk. Na een beetje experimenteren bedacht ik dat ik de crème fraîche wat extra smaak wilde geven met kruiden er doorheen: bieslook, knoflook en peper dus. Het deeg maakte ik wat minder zout, en als topping gebruikt ik van die lekkere kleine snoeptomaatjes. Tomaat wordt namelijk lekker een beetje zoet in de oven.

Mocht je denken, waarom zou je de kaas in kleine plakjes snijden en niet gewoon raspen: ik heb het idee dat de kaas dan wat minder droog wordt in de oven.

Waarom een pizzasteen

Sinds kort heb ik een ‘pizzasteen’ gekocht. Dat is eigenlijk veel fijner dan bakken op de bakplaat. Het deeg wordt er beter doorbakken van. Dat komt omdat de steen zijn warmte snel afgeeft aan het deeg. Ik kan het je aanraden, want een pizzasteen hoeft niet duur te zijn. Toch rol ik het deeg uit op bakpapier. Anders vind ik het te lastig om de pizza’s of flammkuchen op de steen te schuiven. Handige mensen hebben dat niet nodig, ik wel 😂.

Ingrediënten

Voor 1 flammkuche:

Voor de bodem:

  • 225 gram bloem
  • 0,25 theelepel zout
  • 110 milliliter water
  • 3 eetlepels olijfolie

Voor de topping:

  • 125 gram crème fraîche
  • een paar takjes bieslook
  • 1 teentje knoflook
  • peper naar smaak
  • 75 gram oude kaas
  • 15 snoeptomaatjes
  • halve rode ui

Ook nodig:

  • 1 vel bakpapier
Loading...

Flammkuchen met tomaat en ui recept

In deze video zie je hoe makkelijk je flammkuchen maakt. Daarna lees je het recept nog even stap voor stap na.

Flammkuchen met tomaat en ui maken

Benodigde tijd: 40 minuten.

Zo maak je flammkuchen:

  1. Deeg maken

    Meng de bloem, het zout, de olijfolie en het water door elkaar. Kneed alles tot een glad deeg. Is het te droog, voeg dan wat water toe. Is het te plakkerig, voeg dan wat bloem toe. Dek het deeg even af met wat folie, terwijl je de rest van de stappen doet.

  2. Oven voorverwarmen

    Laat de oven opwarmen tot 225 graden. Zeker als je een pizzasteen gebruikt om de flammkuchen op te bakken, dan moet je de oven een half uur de tijd geven om lekker warm te worden.

  3. Crème fraîche en kruiden mengen

    Doe de crème fraîche in een bakje en doe er dan wat versgemalen zwarte peper bij. Pers een teentje knoflook uit en doe dat er ook bij. Snij tenslotte een paar takjes bieslook fijn. Roer alles goed door elkaar heen.

  4. Ui, kaas en tomaat snijden

    Snij de rode ui in dunne halve ringen en haal de ringen even goed uit elkaar. Snij plakken van de oude kaas en snij die plakken vervolgens weer in kleinere reepjes. Snij tot slot een stuk of 15 snoeptomaatjes in tweeën.

  5. Deeg uitrollen

    Leg de deegbal op een vel bakpapier. Rol het met een deegroller tot een dunne plak. Vergeet niet om er aan de bovenkant wat bloem er over te strooien. Het deeg blijft anders aan de roller plakken.
    P.s. mijn pizzasteen is rond, dus knip ik het bakpapier eerst even uit tot dat formaat.

  6. Crème fraîche, ui, kaas en tomaat erop

    Verdeel de crème fraîche over de bodem. Laat daarbij aan de randen ongeveer 1 centimeter vrij. Verdeel daar vervolgens de ui, de kaas en de tomaatjes overheen.

  7. 15 minuten bakken

    Bak de flammkuchen op 225 graden voor ongeveer 15 minuten, tot het deeg krokant en lichtbruin is geworden.

Flammkuchen met tomaat en ui okt 2021 vierkant
Flammkuchen met tomaat en ui

Meer recepten

Vind je de flammkuchen met tomaat en ui lekker? Dan zoek je vast nog wel meer vergelijkbare recepten. Kijk dan bijvoorbeeld eens naar de pizza recepten op de pagina met vegetarische hoofdgerechten.

Over de auteur

Joost

Hou jij van koken? Ik wel! Maar ook van foto's maken en verhalen schrijven. Eetman.nl staat vol met lekkere vegetarische recepten. Het is mijn uit de hand gelopen receptenboek met vegetarisch eten dat echt lekker is. Voor iedereen die soms, zoals ik, of altijd vegetarisch wil koken.

Toon alle artikelen