Flammkuchen met tomaat en ui

Flammkuchen met tomaat en ui recept 1

Deze flammkuchen met tomaat en ui hebben een lekkere topping met gekruide crème fraîche, rode ui, oude kaas en lekkere zoete snoeptomaatjes. Een licht zoete variant op dit klassieke gerecht.

Flammkuchen lijken behoorlijk veel op pizza’s. Ik heb ook zo snel geen verschil met het deeg gezien. Gewoon bloem, water, suiker, gist, zout, kneden en rijzen. Het verschil zit hem meer in de toppings die historisch op dit gerecht uit de Elzas gedaan werd.

De klassieke flammkuchen zijn met crème fraîche, ui en spek, maar ik vond het leuk om ze net wat anders te maken. En zonder vlees natuurlijk. Na een beetje experimenteren bedacht ik dat ik de crème fraîche wat extra smaak wilde geven met kruiden er doorheen: bieslook, knoflook en peper dus. Het deeg maakte ik wat minder zout, en als topping gebruikt ik van die lekkere kleine snoeptomaatjes. Tomaat wordt namelijk lekker een beetje zoet in de oven.

Mocht je denken, waarom zou je de kaas in kleine plakjes snijden en niet gewoon raspen: ik heb het idee dat hij dan wat minder droog wordt in de oven. Verder heb ik sinds kort een ‘pizzasteen’ gekocht. Dat is eigenlijk veel fijner dan bakken op bakpapier. Het deeg wordt er krokanter van, omdat de steen. Dat komt omdat de steen zo heet is en het vocht doorlaat. Ik kan het je aanraden, want een pizzasteen hoeft niet duur te zijn.

Tip: mis geen recept meer en volg nu eetman.nl op Instagram 👍🏻

Ingrediënten

Voor 1 flammkuche:

Voor de bodem:

  • 200 gram bloem
  • 0,5 pakje droge gist
  • 0,25 theelepel zout
  • 0,5 theelepel suiker
  • 115 milliliter lauwwarm water
  • 0,5 eetlepel olijfolie

Voor de topping:

  • 125 gram crème fraîche
  • een paar takjes bieslook
  • 1 teentje knoflook
  • versgemalen zwarte peper
  • 75 gram oude kaas
  • 15 snoeptomaatjes
  • halve rode ui

Flammkuchen met tomaat en ui recept

De bodem maken

Meng de bloem, de gist, het zout en de suiker door elkaar. Voeg dan de olijfolie en het water toe. Kneed alles goed door elkaar.

Zet het deeg dan ongeveer een uur met een doek er overheen apart om te rijzen.

Leg de deegbal dan op een vel bakpapier. Rol het deeg met een deegroller tot een dunne plak. Vergeet niet om er aan de bovenkant wat bloem er over te strooien. Het deeg blijft anders aan de roller plakken.

Overigens: als je een beetje oefent, dan kan je ook zonder deegroller de bodem maken. Gewoon door het met je handen steeds wat platter te duwen. Dat lukt het beste als je telkens het deeg een beetje met bloem bedekt en draait. Eigenlijk vind ik dat de leukste manier.

De Flammkuchen maken

Laat terwijl het deeg rijst alvast de oven opwarmen tot 225 graden. Als je een pizzasteen gebruikt om de flammkuche op te bakken, dan moet je de oven een half uur de tijd geven om lekker warm te worden.

Doe de crème fraîche in een bakje en doe er dan wat versgemalen zwarte peper bij. Pers een teentje knoflook uit en doe dat er ook bij. Snij tenslotte een paar takjes bieslook fijn. Roer alles goed door elkaar heen.

Snij een stuk of 15 snoeptomaatjes in tweeën. De rode ui snij je in halve ringen. Snij plakken van de oude kaas en snij die plakken vervolgens weer in kleinere reepjes. Je kan de kaas ook gewoon raspen natuurlijk.

Verdeel de crème fraîche over de bodem. Laat daarbij aan de randen ongeveer 1 centimeter vrij. Verdeel daar vervolgens de ui, de kaas en de tomaatjes overheen.

Bak de flammkuche op 225 graden voor ongeveer 15 minuten, tot het deeg krokant en lichtbruin is geworden.

Flammkuchen met tomaat en ui recept 2

Meer recepten

Vind je de flammkuchen met tomaat en ui lekker? Dan zoek je vast nog wel meer vergelijkbare recepten. Kijk dan bijvoorbeeld eens naar de pizza recepten op de pagina met vegetarische hoofdgerechten.

Leave a comment