Eén van de lekkerste pastagerechten is gek genoeg ook één van de makkelijkste om te maken. Deze penne met verse basilicum pesto zet je in 25 minuten op tafel!
Als je mooie kookspullen hebt, dan moet je ze af en toe gebruiken toch? De vijzel is zo’n ding. Hij ziet er leuk uit, je koopt hem en dan? wat moet je er mee? Nou: penne met verse basilicum pesto maken bijvoorbeeld!
Zelf verse pesto maken
Gelukkig is verse pesto maken helemaal niet moeilijk. Koop zo’n leuk basilicum plantje bij de supermarkt. Dat is ongeveer de hoeveelheid die je nodig hebt. Verder koop je Parmezaanse kaas, olijfolie, pijnboompitten, wat grof zout en peper. Dat is alles dat je nodig hebt.
Als je het recept helemaal perfect wilt maken, dan scheur je de basilicumblaadjes met de hand klein. Dat is echt heel traditioneel. Maar dat doe ik dus niet! Gewoon de blaadjes even met een scherp mes grof snijden. Veel sneller en ik denk niet dat je het verschil gaat proeven.
Alle ingrediënten gaan in de vijzel. Even alles fijn malen en dan ben je zo ongeveer klaar. Penne er bij, geraspte parmezaanse kaas en peper er over. En dan is het smullen geblazen van je Penne met verse pesto!
Ingrediënten
Pasta met pesto voor 4 personen:
- 50 gram basilicum (ongeveer 1 plantje uit de supermarkt)
- 2 knoflook tenen
- 60 milliliter extra vergine olijfolie
- 100 gram Parmezaanse kaas
- 2 theelepels grof zeezout
- vers gemalen zwarte peper
- 400 gram penne rigate
- 20 gram pijnboompitten
Penne met verse basilicum pesto recept
In deze film zie je in 2 minuten hoe makkelijk je pasta met basilicum pesto maakt. Daarna volgt de volledige beschrijving in tekst.
Pasta met verse basilicum pesto maken
Benodigde tijd: 25 minuten
Zo maak je pasta met basilicum pesto:
- Rasp de kaas
Rasp 100 gram Parmezaanse kaas. De ene helft is voor in de basilicum pesto. De andere helft bewaar je voor over de pasta.
- Vermaal de knoflook
Vermaal 2 knoflooktenen met een theelepel grof zeezout in de vijzel, tot het sap eruit komt.
- Vermaal de basilicum
Snij de blaadjes van 1 basilicum plant in wat kleinere stukken. Doe weer 1 theelepel grof zeezout in de vijzel. Voeg beetje bij beetje de basilicumblaadjes in de vijzel en vermaal ze, toy het groene sap uit de blaadjes komt.
- Kook de penne
Het meeste werk is nu wel gedaan, dus zet nu een flinke pan warm water op het vuur. Kook daarin 400 gram penne volgens de instructies op de verpakking. Dat is waarschijnlijk 10 minuten.
- Voeg pijnboompitten en peper toe
Doe dan 20 gram pijnboompitten en wat verse zwarte peper bij de basilicum en vermaal die ook.
- Voeg Parmezaanse kaas toe
Doe dan beetje bij beetje de helft van de Parmezaanse kaas toe aan de vijzel. Meng het met de vijzel door elkaar.
- Meng er olijfolie door
Tot slot meng je lepel voor lepel ongeveer vier eetlepels olijfolie (60 milliliter) door de pesto. Stop als de pesto de juiste dikte heeft. De verse basilicum pesto is nu klaar.
- Schep de pesto door de pasta
Als de penne ook klaar en afgegoten is, dan meng je de basilicum pesto erdoor.
Serveer de pasta met verse basilicum pesto met de rest van de Parmezaanse kaas erover. Maal er ook nog wat verse peper overheen, dan is het helemaal af!

Meer pastarecepten
Vind je de penne met verse basilicum pesto lekker? Ben je op zoek naar meer lekkere pastarecepten? Je vindt ze op de pagina met vegetarische hoofdgerechten. Bijvoorbeeld deze penne met paprika en rode pesto.