Ben jij een liefhebber van erwtensoep? Dikke kans dat je dan deze soep met kikkererwten, spliterwten, prei en parmezaanse kaas ook lekker vindt. Het is een vergelijkbare stevige maaltijdsoep. Heerlijk voor op een koude winterdag.
Het recept is voor een flinke pan vol. Makkelijk om een helft in te vriezen en er een andere dag weer van te eten, maar je kan het natuurlijk ook halveren. Gemak dient de mens!
De basis voor het soep recept hier onder was een ander vegetarisch recept voor kikkererwtensoep. Ik heb er en beetje op gevarieerd met ingrediënten die er goed bij passen.
Dit is een soep waar je even de tijd voor moet nemen. Niet dat het moeilijk is. Je maakt hem gewoon relaxed stap voor stap. Stap één doe je echter al een dag van tevoren. De kikkererwten en soms ook de spliterwten moeten twaalf uur weken. Kijk voor de zekerheid even op de verpakking.
Ingrediënten
Soep voor 8 personen:
- 300 gram gedroogde spliterwten
- 200 gram gedroogde kikkererwten
- 2 aardappels
- 3 stengels prei
- 2 uien
- 2 eetlepels olijfolie extra vierge
- 20 gram roomboter
- 4 teentjes knoflook
- 2 rode puntpaprika’s
- 4 groentebouillonblokjes
- 2 liter heet water
- zout naar smaak
- peper naar smaak
- 100 gram (geraspte) Parmezaanse kaas
Ook nodig:
- staafmixer
Soep met kikkererwten recept
In deze video zie je hoe je deze soep met kikkererwten, spliterwten, prei en parmezaanse kaas maakt. Daarna lees je het recept nog even stap voor stap na.
Soep met kikkererwten maken
Benodigde tijd: 1 dag en 2 uren.
Zo maak je deze soep:
- Kikkererwten 12 uur weken
Laat 200 gram gedroogde kikkererwten 12 uur weken in koud water.
- Erwten en aardappels koken
Schil 2 aardappels en doe ze in een pan met ruim water. Spoel 300 gram gedroogde spliterwten en de geweekte kikkererwten af in een zeef. Doe ze dan bij de aardappels in de pan. Kook alles 60 minuten.
- Prei, ui en knoflook snijden
Haal de lelijke uiteinden van 3 stengels prei af. Snij de prei in de lengte doormidden. Was de stengels zorgvuldig en snij ze dan in dunne plakjes. Snij 2 uien in kwart ringen. Snij 4 teentjes knoflook in dunne plakjes.
- Prei, ui en knoflook bakken
Verwarm een grote soeppan en doe er 2 eetlepels olijfolie en 20 gram roomboter in. Laat de ui, de prei en de knoflook op een laag vuur bakken tot ze zacht en zoet zijn.
- Erwten en aardappel meebakken
Laat de spliterwten, kikkererwten en aardappel uitlekken in een vergiet. Voeg ze toe aan de soeppan en meng alles.
- Bouillon toevoegen
Giet 2 liter heet water bij de pan. Voeg nu ook 4 groentebouillonblokjes toe.
- Puntpaprika toevoegen
Verwijder de zaadlijsten van 2 rode puntpaprika’s en snij ze in stukjes. Bewaar een klein beetje als garnering voor later. Doe de rest in de pan. Laat de soep 15 minuten zachtjes koken.
- De soep pureren
Zet één mok soep apart. De rest pureer je met de staafmixer. Daarna doe je de niet gepureerde mok weer bij de rest van de soep.
- Op smaak maken
Breng de soep op smaak met zout en flink wat versgemalen peper.
- Parmezaanse kaas toevoegen
Rasp 100 gram Parmezaanse kaas. Roer de geraspte Parmezaanse kaas dan beetje bij beetje door de soep.
Serveer de soep met de bewaarde stukjes puntpaprika als garnering.

Stokbrood met kruidenboter
Ik serveerde stokbrood met kruidenboter bij deze soep. Kruidenboter maak ik vaak zelf. Dat is namelijk helemaal niet moeilijk. Neem een half pakje roomboter, pers er twee teentjes knoflook doorheen, voeg een eetlepel fijngehakte bieslook of peterselie toe en wat versgemalen peper. Alles goed mengen. Klaar!
Meer soeprecepten
Ben je dol op soep? Dan zal je deze vegetarische soeprecepten op Eetman.nl vast ook lekker vinden:
Of verzin zelf een vegetarisch recept. Bijvoorbeeld met een van de tips voor lekker vegetarisch koken.