Home » Nieuws » 3 Wijnsoorten voor liefhebbers: natuurwijn, vegan wijn en amber wijn

Zoek je een bijzondere wijn bij je gerecht? Ik denk dat natuurwijn, vegan wijn en amber wijn je wel zullen aanspreken. Het zijn 3 wijnsoorten voor liefhebbers van een mooi natuurlijk product. Hier lees je waarom ik er enthousiast over ben.

Ik sprak met Guy van Hoek van Wijnhuys Kinésis over deze drie bijzondere soorten wijn die fans van vegetarisch eten zullen waarderen. Ze zijn gemaakt met respect voor de natuur. Bijvoorbeeld worden traditionele manieren van wijn maken gebruikt. Of er wordt niet geklaard met dierlijke eiwitten. Dat spreekt mij in ieder geval wel aan.

3 Wijnsoorten voor liefhebbers

Natuurwijn, vegan wijn en amber wijn zijn eigenlijk drie losse trends in de wijnwereld. Het gaat om wijnen die volgens bepaalde principes gemaakt worden. Vaak gaan de makers daarbij terug naar de werkwijze van wijnmakers uit het verleden. Met name bij natuurwijn en amber wijn kan de wat meer experimentele werkwijze leiden tot bijzondere smaken.

3 Wijnsoorten voor liefhebbers - insecten 2

Natuurwijn

Eén van die leuke trends bij het wijn maken is dus natuurwijn. Dat is wijn waarbij zo min mogelijk ‘onnatuurlijke’ ingrepen worden gedaan. Dat is bij zowel het groeien van de druiven als bij het maken van de wijn. Er zijn geen specifieke regels voor wat wel of niet mag, maar denk dan bijvoorbeeld aan:

  • Er worden geen bestrijdingsmiddelen of andere chemicaliën gebruikt.
  • De wijngaarden worden niet besproeid met water.
  • Gist wordt niet toegevoegd. De van nature op de schil of in de lucht aanwezige gist zorgt voor de alcohol.
  • Het alcoholpercentage wordt niet bijgestuurd door bijvoorbeeld suiker toe te voegen.
  • De wijn wordt niet geklaard.
  • Er wordt minimaal of geen sulfiet gebruikt om de smaak of houdbaarheid te verbeteren.

Doordat er minder ingegrepen wordt bij het wijn maken is de smaak natuurlijk wat minder voorspelbaar. Het maken van natuurwijn is moeilijker, meer arbeidsintensief en er moet nog meer hygiënisch gewerkt worden. Het resultaat zijn verassende vaak een beetje troebele wijnen.

Van natuurwijn zullen geen grote partijen te koop zijn. Dat is leuk voor de liefhebbers. Ga lekker van de natuurwijnen proeven en laat je verassen door de smaak.

3 Wijnsoorten voor liefhebbers - wijngaard 1 Uitgelicht

Amber wijn

Ook bij amber wijn, of ook wel oranje wijn genoemd, wordt teruggegrepen op een oude manier van wijn maken. Het is wijn van witte druiven die verwerkt wordt volgens het proces waarmee rode wijn wordt gemaakt.

Bij witte wijn worden de schil, de steel en de pitjes zo snel mogelijk van het sap gescheiden. Bij amber wijn gisten die gewoon met het druivensap mee. Dat geeft extra kleur en smaak aan deze wijnsoort. Net als natuurwijn is ook dit een eeuwenoud proces, dat weer herontdekt is.

Dit andere proces geeft weer veel ruimte om te experimenteren. Vaak wordt net als bij natuurwijn geen gist toegevoegd. Ook helpt het gebruik van open vaten. Dit laat de natuurlijke gisten erbij komen. Het laat de wijn oxideren, wat aan de mooie geel, oranje kleur bijdraagt. Ook kan het moment dat de schillen verwijderd worden gebruikt om de smaak te beïnvloeden.

Je snapt dat dit weer bijzondere wijnen oplevert. Niet alleen geeft het de mooie kleur. Het geeft vooral ook complexere smaken die je eerder bij rode wijn zou verwachten. Zeker iets dat je een keer zou willen proberen.

3 Wijnsoorten voor liefhebbers - amforen Uitgelicht

Vegan wijn

Tot slot vegan wijn. Die is inmiddels redelijk bekend. Voor wie het niet weet: bij veel wijnen worden voor het klaren of het filteren dierlijke producten gebruikt. Iets wat natuurlijk niet past bij een vegan product. Bij vegan wijnen worden daarom geen dierlijke producten gebruikt.

Klaren en filteren zijn de stappen bij het wijn maken waarbij gegiste wijn helemaal helder gemaakt wordt. Daarbij wordt de wijn ontdaan van de minuscule stukjes schil en gist. Gelukkig zijn voor het klaren ook niet dierlijke alternatieven beschikbaar. Of de makers hebben gewoon meer geduld en laten de deeltjes bezinken.

Bij echt vegan wijnen worden ook geen dieren gebruikt om bijvoorbeeld de akkers te ploegen of de druiven te verplaatsen. Ik denk niet dat normaal gesproken nog veel met paard en wagen gedaan wordt, maar het is toch leuk om te weten.

Ik heb vegan wijn weleens horen omschrijven als een marketing truc. Dat doet denk ik onvoldoende recht aan de goede bedoelingen van veel producenten. Ze willen een goede wijn maken zonder gebruik van dierlijke producten. Het levert niet per definitie een betere wijn op, maar het zal vegetariërs en vegans toch een beter gevoel geven.

3 Wijnsoorten voor liefhebbers 800x800
Vegan oranje wijn

Mooie bijzondere wijnsoorten

Voor de gemiddelde mens zal het weinig uitmaken hoe de wijn gemaakt is. Als hij maar lekker is. Eet je graag vegetarisch of vegan, dan zullen deze wijnen je toch een beter gevoel geven. 3 Wijnsoorten voor liefhebbers die een wijn gemaakt met respect voor de natuur wel kunnen waarderen. Wijnen waarvan de makers de lat voor zichzelf net wat hoger gelegd hebben.

Dit artikel is in samenwerking tot stand gekomen.

Over de auteur

Joost

Hou jij van koken? Ik wel! Maar ook van foto's maken en verhalen schrijven. Eetman.nl staat vol met lekkere vegetarische recepten. Het is mijn uit de hand gelopen receptenboek met vegetarisch eten dat echt lekker is. Voor iedereen die soms, zoals ik, of altijd vegetarisch wil koken.

Toon alle artikelen