5.0 van 4 stem
Home » Recepten » Soeprecepten » Koolrabi crèmesoep

Zoek je een verrassende, romige soep die net even wat anders is dan normaal? Dan moet je deze koolrabi crèmesoep zeker proberen. Hij heeft de zachte, lichtzoete smaak van koolrabi, gecombineerd met aardappel, ui en lekkere kruiden. Een heerlijk recept met deze in Nederland wat vergeten groente.

Naar het recept

Er zijn natuurlijk heel veel redenen om op vakantie te gaan, maar één ervan is voor mij om lekkere nieuwe dingen te eten. In de zomer ga ik vaak naar Oostenrijk. Bijna elke vakantie eet ik daar wel weer een heerlijke soep die ik zelf ook wil kunnen maken. Dit jaar was dat dus Koolrabi crèmesoep, een soep die ik zeker op mijn blog wilde hebben.

Ook dit is weer zo’n typisch Oostenrijkse soep. Geen heldere bouillon met kruiden of vlees, maar een stevige soep met heel veel groenten, lekker gekruid en met de blender fijngemalen. Eigenlijk zijn dit soort soepen een soort vloeibare maaltijd. In dit geval met koolrabi natuurlijk, maar ook met aardappels, ui en kruiden. Niet alleen lekker, maar ook super gezond!

Wat is koolrabi?

Koolrabi is een koolsoort die we in Nederland niet vaak eten. De meeste koolrabi komt uit Duitsland, volgens een collega van mij omdat het zo makkelijk te kweken is. Dat is natuurlijk maar een deel van de reden. Het is ook een groente die daar veel gegeten wordt: rauw, gekookt, gestoofd en gevuld. Het is dus een hele veelzijdige groente.

Koolrabi crèmesoep - koolrabi 950x500
Koolrabi

Gekookte koolrabi, zoals in deze soep, heeft een wat zoete smaak. De smaak is een beetje vergelijkbaar met bloemkool of broccoli. Perfect voor in deze soep. Wil je koolrabi in Nederland kopen, ga dan naar een wat grotere supermarkt. Je vindt ze meestal in het koelvak bij de groenten.

Koolrabi crèmesoep

5.0 van 4 stem
Course: Recepten, Soeprecepten
Porties

8

porties
Totale tijd

1

uur 


Deze koolrabi crèmesoep is een echte Oostenrijkse klassieker. Romig, voedzaam en makkelijk te bereiden. Perfect als voedzame lunch of diner.

Ingrediënten

  • 2 koolrabi knollen (ongeveer 700 gram)

  • 400 gram aardappelen

  • 1 kleine ui

  • 2 teentjes knoflook

  • 3 eetlepels zonnebloemolie 

  • 2 groentebouillonblokjes

  • 200 milliliter kookroom

  • 15 gram platte peterselie (of gewone)

  • 1 eetlepel citroensap

  • 1 theelepel nootmuskaat

  • zout

  • peper

  • Ook nodig
  • staafmixer

Recept

  • Koolrabi, aardappels en ui snijden
    Snij de boven en onderkant van de koolrabi knollen. Schil ze dan met een dunschiller. Schil ook eventuele hardere vezelige stukken eraf. Snij de koolrabi dan in blokjes. Schil 400 gram aardappels en snij ook die in blokjes. Snij 1 kleine ui fijn. Zet de groenten even samen apart.
  • Knoflook fijnsnijden
    Pel 2 teentjes knoflook en snij het fijn.
  • Groenten aanbraden
    Zet een soeppan op middelhoog vuur. Doe daarin 3 eetlepels zonnebloemolie. Bak de koolrabi, aardappel en ui ongeveer 5 minuten.
  • Water koken
    Breng 800 intussen milliliter water aan de kook.
  • Knoflook meebakken
    Als de groenten 5 minuten gebakken zijn voeg je de knoflook toe. Bak die één minuut mee.
  • Bouillon toevoegen
    Voeg 800 milliliter heet water en 2 groentebouillonblokjes toe. Breng de soep aan de kook.
  • 25 minuten koken
    Doe een deksel op de pan en laat het 25 minuten op laag vuur koken. Zet dan het vuur uit.
  • Peterselie en kookroom toevoegen
    Haal de wat dikkere stengels van 15 gram peterselie. Snij de peterselie grof en doe het in de pan. Schenk ook 200 milliliter kookroom in de pan.
  • Pureer de soep
    Maal de soep fijn met een staafmixer.
  • Citroensap, nootmuskaat, zout en peper erbij
    Breng de soep op smaak brengen met ongeveer 1 eetlepel citroensap, 1 theelepel nootmuskaat, zout en peper.

Opmerkingen

  • De koolrabi in de winkels is meestal groen, maar er is ook een paarse variant te koop. Voor de smaak van de soep maakt dit weinig verschil. Je kan beide kleuren gebruiken.

Meer soeprecepten

Deze Koolrabi crèmesoep vind ik zelf erg lekker, maar op Eetman staan nog veel meer soeprecepten. Bijvoorbeeld Fritatensuppe, dat is een soep met reepjes pannenkoek erin, of kaas-knoedelsoep. Twee heerlijke Oostenrijkse klassiekers.

Koolrabi crèmesoep recept 800x800
Koolrabi crèmesoep