Hou je van asperges? Aspergesoep maken is helemaal niet moeilijk met dit eenvoudige recept. Zo heb je in korte tijd een lekkere luxe vegetarische soep op tafel.

Het aspergeseizoen loopt ongeveer van eind april tot eind juni. Als je een beetje oplet, dan kan je voor een redelijk bedrag dit ‘witte goud’ kopen. Asperges hebben een hele specifieke smaak. Als je er van houdt dan hoef je er verder weinig andere dingen meer bij te serveren om er lekker van te genieten.

Deze aspergesoep is dan ook erg makkelijk te koken. Ook hier gaan er maar weinig andere ingrediënten in. Paddestoelenbouillon, een aardappel, wat room en dan heb je het wel zo ongeveer gehad. Om er wat extra smaak aan te geven gebruik ik een trucje. De stukken die er afgeschild worden, leg ik er in een zeef bij. Zo trekt ook daarvan de smaak in de soep en wordt hij extra lekker.

Ingrediënten

Voor 6 borden aspergesoep:

 • 1 kilo asperges (circa 12 stuks)
 • 3 paddestoelenbouillon blokjes
 • 1,5 liter water
 • 1 kruimige aardappel
 • 50 milliliter kookroom
 • zout naar smaak
 • nootmuskaat naar smaak
 • 1,5 eetlepel maizena

Optioneel:

 • bieslook als garnering

Aspergesoep recept

Hoe je deze soep maakt zie je in deze film. Onder de film kan je alles in detail nalezen.

Aspergesoep maken

Benodigde tijd: 1 uur.

Zo maak je verse aspergesoep:

 1. Voorbereiding

  Was de asperges. Schil de asperges dan met een dunschiller van vlak onder het kopje naar beneden. Schil niet te dun want schil die blijft zitten is vezelig en niet lekker. Bewaar de schillen wel want je gaat ze nog gebruiken.

 2. Snij 2 centimeter van de onderkant van de asperges af. Die stukjes gooi je wel weg. Snij ook de topjes van de asperges af. Bewaar de topjes apart, want die zijn het lekkerste stukje.

 3. Snij de aspergestengels in korte stukjes van 1 centimeter.

 4. Schil dan de ook aardappel en snij hem in blokjes.

 5. De soep koken

  Breng nu 1,5 liter water aan de kook. Voeg de bouillon blokjes toe. Voeg dan ook de stukjes asperge en de aardappel toe.

 6. Om wat extra smaak aan de aspergesoep te geven, doe je de schillen in een zeef. Leg die zeef voorzichtig in de bouillon, zodat je de schillen er later makkelijk uit kan vissen. Leg ook de topjes van de asperge dan bovenop die schillen.

 7. Doe nu een deksel op de pan en laat de aspergesoep circa 25 minuten op laag vuur koken.

 8. Nadat de soep 25 minuten zachtjes gekookt heeft, haal je de zeef met de aspergeschillen en de topjes er uit. De topjes haal je eruit, zodat je ze straks in de borden kan doen. De schillen gooi je weg.

 9. Voeg nu 50 milliliter kookroom aan de soeppan toe. Meng de maizena met een beetje water in een kommetje. Als het een egaal papje is geworden, dan voeg je de maizena aan de aspergesoep toe.

 10. Maal nu met een staafmixer de asperges en de aardappel fijn, tot het een gladde soep geworden is.

 11. Laat de soep nog 3 minuten koken, terwijl je hem af en toe roert.

 12. Breng de aspergeroomsoep op smaak met zout en nootmuskaat.

 13. Verdeel de kopjes van de asperges over de borden. Eventueel kan je wat bieslook fijn snijden en die als garnering gebruiken.

Aspergesoep recept met paddestoelenbouillon mei 2020 vierkant

Meer soeprecepten

Vind je deze vegetarische aspergesoep lekker? Dan ben je vast ook wel benieuwd naar de andere lekkere soep recepten. Kijk in dat geval ook eens op de verzamelpagina met alle soeprecepten.

Over de auteur

Joost

Hou jij van koken? Ik wel! Maar ook van foto's maken en verhalen schrijven. Eetman.nl staat vol met lekkere vegetarische recepten. Het is mijn uit de hand gelopen receptenboek met vegetarisch eten dat echt lekker is. Voor iedereen die soms, zoals ik, of altijd vegetarisch wil koken.

Toon alle artikelen