Home » Recepten » Soeprecepten » Aspergesoep

Hou je van asperges? Aspergesoep maken is helemaal niet moeilijk met dit eenvoudige recept. Zo heb je in korte tijd een lekkere luxe vegetarische soep op tafel.

Het aspergeseizoen loopt ongeveer van eind april tot eind juni. Als je een beetje oplet, dan kan je voor een redelijk bedrag dit ‘witte goud’ kopen. Asperges hebben een hele specifieke smaak. Als je er van houdt dan hoef je er verder weinig andere dingen meer bij te serveren om er lekker van te genieten.

Makkelijk en lekker

Deze aspergesoep is erg makkelijk te koken. Er gaan namelijk maar weinig andere ingrediënten in. Paddenstoelenbouillon, een aardappel, wat room en dan heb je het wel zo ongeveer gehad. Om er wat extra smaak aan te geven gebruik ik een trucje. De stukken die er afgeschild worden, leg ik er in een zeef bij. Zo trekt ook daarvan de smaak in de soep en wordt hij extra lekker.

Ingrediënten

Voor 6 borden aspergesoep:

 • 1 kilo asperges (circa 12 stuks)
 • 3 paddenstoelenbouillon blokjes
 • 1,5 liter water
 • 1 kruimige aardappel
 • 50 milliliter kookroom
 • zout naar smaak
 • nootmuskaat naar smaak
 • 1,5 eetlepel maizena

Optioneel:

 • bieslook als garnering

Ook nodig:

Aspergesoep recept

Hoe je deze soep maakt zie je in deze film. Onder de film kan je alles in detail nalezen.

Aspergesoep maken

Benodigde tijd: 1 uur

Zo maak je verse aspergesoep:

 1. Asperges schillen

  Was 1 kilo asperges. Schil de asperges dan met een dunschiller van vlak onder het kopje naar beneden. Schil niet te dun want schil die blijft zitten is vezelig en niet lekker. Bewaar de schillen wel want je gaat ze nog gebruiken.

 2. Onderkanten verwijderen, topjes bewaren

  Snij 2 centimeter van de onderkant van de asperges af. Die stukjes gooi je wel weg. Snij ook de topjes van de asperges af. Bewaar de topjes apart, want die zijn het lekkerste stukje.

 3. Asperges snijden

  Snij de aspergestengels in korte stukjes van 1 centimeter.

 4. Aardappel snijden

  Schil dan ook 1 kruimige aardappel en snij hem in blokjes.

 5. Aardappels en asperges in bouillon koken

  Breng nu 1,5 liter water aan de kook. Voeg 3 paddenstoelenbouillon blokjes toe. Voeg dan ook de stukjes asperge en de aardappel toe.

 6. Schillen en topjes in een zeef

  Om wat extra smaak aan de aspergesoep te geven, doe je de schillen in een zeef. Leg die zeef voorzichtig in de bouillon, zodat je de schillen er later makkelijk uit kan vissen. Leg tenslotte de topjes van de asperges bovenop die schillen.

 7. 25 minuten koken

  Doe nu een deksel op de pan en laat de aspergesoep circa 25 minuten op laag vuur koken.

 8. Topjes apart leggen, schillen verwijderen

  Nadat de soep 25 minuten zachtjes gekookt heeft, haal je de zeef met de aspergeschillen en de topjes er uit. De topjes haal je eruit, zodat je ze straks in de borden kan doen. De schillen gooi je weg.

 9. Kookroom en maizena toevoegen

  Voeg nu 50 milliliter kookroom aan de soeppan toe. Meng 1,5 eetlepel maizena met een beetje water in een kommetje. Als het een egaal papje is geworden, dan voeg je de maizena aan de aspergesoep toe.

 10. Fijnmaken met de staafmixer

  Maal nu met een staafmixer de asperges en de aardappel fijn, tot het een gladde soep geworden is.

 11. 3 minuten koken

  Laat de soep nog 3 minuten koken, terwijl je hem af en toe roert.

 12. Op smaak maken

  Breng de aspergeroomsoep op smaak met zout en nootmuskaat.

 13. Garneren

  Verdeel de kopjes van de asperges over de borden. Eventueel kan je wat bieslook fijn snijden en dat als garnering gebruiken.

Aspergesoep recept met paddestoelenbouillon mei 2020 800x800
Aspergesoep met paddenstoelenbouillon

Meer soeprecepten

Vind je deze vegetarische aspergesoep lekker? Dan ben je vast ook wel benieuwd naar de andere lekkere soep recepten. Kijk in dat geval ook eens op de verzamelpagina met alle soeprecepten.

Over de auteur

Joost

Hou jij van koken? Ik wel! Maar ook van foto's maken en verhalen schrijven. Eetman.nl staat vol met lekkere vegetarische recepten. Het is mijn uit de hand gelopen receptenboek met vegetarisch eten dat echt lekker is. Voor iedereen die soms, zoals ik, of altijd vegetarisch wil koken.

Toon alle artikelen