5.0 van 1 stem
Home » Recepten » Soeprecepten » Harira soep

Hou je van een lekker gekruide maaltijdsoep? Dan is het tijd om eens Marokkaanse Harira soep te maken. Dit heerlijke Harira recept zonder vlees zit boordevol groenten en is lekker gekruid. Met de uitleg hieronder is het super makkelijk om deze maaltijdsoep te maken.

Naar het recept

Van een collega van mijn vriendin kreeg ik de tip om eens Marokkaanse harira soep te koken. Hartstikke leuk natuurlijk want zoek altijd nieuwe gerechten om te koken.

Er zijn heel veel varianten op het traditionele recept voor deze goed gevulde dikke maaltijdsoep. Vaste ingrediënten zijn groenten zoals tomaat, linzen en kikkererwten. Maar ook bevat harira vaak ui, knoflook, citroensap, gember en veel kruiden. Daar heb ik me natuurlijk netjes aan gehouden. Ik gebruikte relatief weinig koriander, want daar houden we hier in huis niet zo van.

Harissa

Het enige ingrediënt in deze soep dat ik nog niet eerder gebruikt had is harissa. Ik kan me voorstellen dat je er ook niet bekend mee bent. Harissa is een pittige rode saus uit Tunesië. De saus is gemaakt van onder andere rode pepers, olie, tomaten, komijn, koriander en knoflook. Dat past allemaal goed bij de overige ingrediënten van de harira. Je kan harissa gewoon bij een wat grotere supermarkt kopen.

Lekker veel soep

Met het recept hieronder kan je makkelijk 10 borden soep maken. Dat komt heel goed uit. Warm je de harira een dag later op, dan is hij misschien nog wel lekkerder. Of vries een deel in, het is een makkelijke maaltijd als je een keer weinig tijd om te koken heb.

Harira soep

5.0 van 1 stem
Course: Recepten, Soeprecepten
Porties

10

borden
Totale tijd

1

uur 

15

minuten

Zoek je een lekker gekruide maaltijdsoep? Maak dan deze Marokkaanse Harira soep. Dit Harira recept zonder vlees is namelijk super lekker!

Ingrediënten

  • 1 grote ui

  • 3 stengels bleekselderij

  • 200 gram wortels

  • 3 centimeter verse gember

  • 4 teentjes knoflook

  • 2 eetlepels olijfolie

  • 1 eetlepel harissa (bijvoorbeeld deze)

  • 1 theelepel komijn

  • 1 theelepel kurkuma

  • 0,5 theelepel kaneel

  • 4 groentebouillonblokjes

  • 400 gram blik tomatenblokjes

  • 70 gram tomatenpuree

  • 1 eetlepel gedroogd korianderblad

  • 15 gram verse peterselie (0,5 plantje)

  • 400 gram blik linzen

  • 400 gram blik kikkererwten

  • 1 citroen

  • zout naar smaak

  • Optioneel erbij
  • naanbrood

  • schijfjes citroen

Recept

  • Ui, bleekselderij en wortels snijden
    Snij 1 ui in stukjes. Snij 3 stengels bleekselderij en 200 gram wortels in stukjes. Zet ze samen apart.
  • Gember en knoflook snijden
    Schrap met een theelepel de korst van 3 centimeter verse gember. Snij de gember dan fijn. Snij ook 4 teentjes knoflook fijn. Zet ze samen apart.
  • Bak de ui, bleekselderij en wortel
    Zet een grote soeppan op middelhoog vuur. Verwarm daarin 2 eetlepels olijfolie. Bak daarin de ui, de bleekselderij en de wortel tot ze na ongeveer 6 minuten zacht worden.
  • Harissa, gember, knoflook, komijn, kurkuma en kaneel erbij
    Voeg 1 eetlepel harissa, de gember en de knoflook toe. Voeg ook 1 theelepel komijn, 1 theelepel kurkuma en 0,5 theelepel kaneel toe. Bak het geheel 1 minuut.
  • Groentebouillon erbij en pureren
    Voeg 2 liter heet water en 4 groentebouillonblokjes toe. Pureer dan de soep met een staafmixer.
  • Tomatenblokjes, tomatenpuree, koriander en peterselie erbij
    Voeg 400 gram tomatenblokjes en 70 gram tomatenpuree toe. Doe 1 eetlepel gedroogd korianderblad erbij. Snij 15 gram verse peterselie fijn en voeg die ook toe. Laat het 15 minuten zachtjes koken.
  • Linzen en kikkererwten toevoegen
    Laat een 400 gram blik linzen in een zeef uitlekken. Spoel ze schoon en voeg ze toe aan de pan. Doe hetzelfde met een 400 gram blik kikkererwten. Voeg ze toe aan de pan. Laat het geheel nog 30 minuten koken met een deksel op de pan.
  • Op smaak maken met citroensap, zout en kruiden
    Pers 1 citroen uit. Maak de soep op smaak met ongeveer 3 eetlepels citroensap, zout en eventueel de andere kruiden.

Recept video

Opmerkingen

  • Garneer de harissa soep met wat overgebleven peterselie. Als je wilt serveer je er (naan)brood om te dippen bij, of stukjes citroen voor extra citroensap.

Meer soep recepten

Vind je deze harira zonder vlees lekker? Dan ben je vast ook benieuwd naar de andere recepten op Eetman. Kijk bijvoorbeeld eens op de pagina met alle soep recepten.

Harira soep vegetarisch recept 800x800
Harira soep zonder vlees

Over de auteur

Joost

Hou jij van koken? Ik wel! Maar ook van foto's maken en verhalen schrijven. Eetman.nl staat vol met lekkere vegetarische recepten. Het is mijn uit de hand gelopen receptenboek met vegetarisch eten dat echt lekker is. Voor iedereen die soms, zoals ik, of altijd vegetarisch wil koken.

Toon alle artikelen