5.0 van 1 stem
Home » Recepten » Snacks en gebak » Limoentaart

Deze snelle limoentaart is een eenvoudige versie van de Amerikaanse Key lime pie. Maar dan net een beetje makkelijker te maken.

Naar het recept

Deze Key lime pie, of op zijn Nederlands Limoentaart, heb ik inmiddels een paar keer gemaakt. Hij heeft een lekkere bodem gemaakt van koekruimels, boter en suiker. Simpel te maken en toch heel lekker. De vulling heeft een heerlijke zoet/zure smaak, perfect voor de fans van limoen of citroen.

Key lime pie

Van een collega hoorde ik ooit dat hij eigenlijk maar één soort taart kon bakken. Je raadt het al: dat was een Key lime pie. Ik kreeg ook het recept van hem. Een beetje slordig van mij, maar ik was het recept kwijt voor ik hem ging bakken. Daarom ben ik maar zelf op zoek gegaan naar een eenvoudige variant van deze lekkere limoentaart uit Florida. Ik noem het gewoon een limoentaart, want het is een Nederlandse variant. Zonder de hier ook niet verkrijgbare ‘Key limes’.

Traditioneel hoort op de key lime pie een dikke meringue laag van het gebakken eiwitschuim op. Wat mij betreft is dat veel teveel gedoe. Ik sla die stap voor het gemak over en hou het bij wat slagroom. Wel zo snel en nog steeds heerlijk!

Limoentaart

5.0 van 1 stem
Course: Recepten, Snacks en gebak
Porties

1

taart
Totale tijd

50

minuten

Deze snelle limoentaart is een eenvoudige versie van de Amerikaanse Key lime pie. Maar dan net een beetje makkelijker te maken.

Ingrediënten

  • Voor de bodem
  • 90 gram roomboter

  • 60 gram suiker

  • 150 gram digestive koekjes

  • 2 theelepels vloeibare boter

  • 4 eetlepels bloem

  • Voor de vulling
  • 4 eieren (voor het eigeel)

  • 400 gram blik gezoete gecondenseerde melk

  • 4 limoenen

  • Garnering (optioneel)
  • 200 milliliter slagroom

  • 1 zakje zakje slagroomversteviger

  • dunne plakjes limoen

  • Ook nodig
  • springvorm van 24 centimeter

Recept

  • Eerst de bodem maken en bakken
  • Boter en bloem in de vorm
    Beboter een springvorm met ongeveer 2 eetlepels vloeibare boter. Strooi er ongeveer 4 eetlepels bloem in. Schud de bloem over de boter heen. Schud tenslotte overtollige bloem er uit.
  • Koekjes vermalen
    Vermaal 150 gram digestive koekjes tot kruimels. Gebruik daarvoor een blender of een staafmixer.
  • Oven naar 200 graden
    Verwarm intussen de oven voor op 200 graden.
  • Boter, suiker en koekkruimels mengen
    Smelt 90 gram roomboter. Voeg 60 gram suiker toe en dan ook de verkruimelde Digestive koeken. Roer alles goed door elkaar.
  • Bedek de vorm met het mengsel
    Verdeel het mengsel over een taartbodem van 23 centimeter. Duw het plat tegen de bodem en ongeveer 2 centimeter omhoog tegen de zijkanten. Zorg dat het overal even dik is.
  • Bak de bodem 5 minuten
    Zet de bodem dan 5 minuten in de voorverwarmde oven.
  • De rest van de taart maken
  • Limoenen raspen en uitpersen
    Rasp 2 van de limoenen en pers daarna het sap er uit. Pers ook de andere limoenen uit. Als het goed is heb je nu ongeveer 2 theelepels rasp. Meet 120 milliliter limoensap af.
  • Oven naar 175 graden
    Verwarm de oven voor tot 175 graden.
  • Eieren scheiden en eigeel mixen
    Scheid 4 eigelen van het eiwit. Mix de eigelen ongeveer 4 minuten, tot het eigeel wat dikker en lichtgeel wordt.
  • Gecondenseerde melk erbij
    Zet de mixer wat langzamer en voeg dan langzaam 400 gram gecondenseerde melk toe.
  • Limoensap toevoegen
    Voeg dan ook langzaam mixend het limoensap en het rasp van de schil toe, tot alles goed gemengd is.
  • Vulling in de vorm gieten en taart bakken
    Giet de vulling in de bodem. Bak de limoentaart 15 minuten op 175 graden. Haal hem dan uit de oven en laat hem afkoelen.
  • Limoentaart Garneren (optioneel)
  • Garneer met slagroom en limoen
    Klop 200 milliliter slagroom en 1 zakje slagroomversteviger. Doe de slagroom in een spuitzak en maak toefjes slagroom op de rand. Snij wat dunne plakjes limoen en verdeel die over de vulling.

Recept video

Opmerkingen

  • Let op: de plakjes limoen van de garnering zijn alleen voor het mooi. Eet ze niet op.

Meer recepten

Vind je deze makkelijke variant op de Key lime pie lekker? Dan zoek je vast nog wel meer lekkere recepten om te bakken. Kijk in dat geval ook even op de pagina met alle snacks en gebak.

Limoentaart recept 2024 800x800
Zelfgemaakte limoentaart

Over de auteur

Joost

Hou jij van koken? Ik wel! Maar ook van foto's maken en verhalen schrijven. Eetman.nl staat vol met lekkere vegetarische recepten. Het is mijn uit de hand gelopen receptenboek met vegetarisch eten dat echt lekker is. Voor iedereen die soms, zoals ik, of altijd vegetarisch wil koken.

Toon alle artikelen