Home » Nieuws » A Taste of Amsterdam

Voor mijn werk kom ik vaak in Amsterdam, maar helaas zie ik er dan niet meer van dan de binnenkant van het kantoor. Zonde, want Amsterdam is één van de mooiste steden van Nederland. Je snapt dan wel dat ik erg blij was dat ik van Eating Europe mee mocht met “A taste of Amsterdam at Twilight”. Dat is een culinaire wandeling door het stadsdeel Oud West. Een heerlijk relaxte food tour waarmee je een deel van Amsterdam leert kennen en, minstens zo belangrijk, heel veel lekkere dingen gaat eten en drinken.

Lijkt jou dat ook leuk? Lees dan hieronder wat deze food tour inhoudt en wat voor mij de highlights waren.

Amsterdam Oud West

Ik koos voor deze tour, die door het stadsdeel Oud West gaat. Deze wijk ligt net even buiten het toeristische centrum van Amsterdam. Dat maakt dat het wat rustiger is en meer authentiek. Ik merkte dat al toen ik er vanaf Centraal station naartoe wandelde. Hoe meer ik in de buurt van Oud West kwam, hoe rustiger het werd en hoe meer ik van het echte Amsterdam en zijn bewoners zag. Er zijn nog steeds mooie grachten en de traditionele smalle hoge huizen, maar de sfeer op straat wordt wat meer relaxed.

Het mooie aan Oud West is dat er heel veel verschillende culturen door elkaar wonen. Daardoor is het eten dat je er kan kopen ook heel gevarieerd. Elk land brengt zijn eigen keuken mee en dat is natuurlijk perfect voor een food-wandeling.

Eating Europe

Ik kan me voorstellen dat je Eating Europe nog niet kent. Eating Europe organiseert in een aantal Europese steden food tours, waaronder dus ook Amsterdam. Ze organiseren food tours waarbij je met een lokale gids de stad in gaat en allerlei heerlijke gerechten proeft. Ondertussen vertelt de gids je meer over de achtergronden van de stad en het eten (en drinken 😁) dat je er proeft. Zo leer je de stad op een wat minder toeristische manier kennen.

Toen ik mee liep was de groep klein en daardoor leerden we niet alleen de stad, maar ook elkaar kennen. Zo was het ook gewoon heel gezellig met de andere deelnemers. De tour was overigens in het Engels, maar de gids was Nederlands, dus of je Engels spreekt of niet, het is geen probleem.

A Taste of Amsterdam Eating europe groep

A taste of Amsterdam at Twilight

De dag dat ik meeging met de tour werd een nieuw Nederlands warmterecord gebroken 😅. Gelukkig gaven de hoge huizen en smalle straatjes van Amsterdam genoeg schaduw. Verder ben je ook niet de hele tijd aan het wandelen. Het is juist heel relaxed. Je loopt een stukje, eet ergens een hapje, loopt weer wat verder, drinkt een lekkere cocktail, enzovoort. Eat, drink, walk, repeat. En aan het einde heb je meer dan genoeg gegeten.

Ik zal hieronder wat van de highlights van de wandeling opschrijven, dan heb je een goede indruk van wat deze culinaire wandeling ongeveer inhoudt. Let wel op dat het programma elke keer een klein beetje anders is, dus als je mee gaat zal het vast niet exact hetzelfde zijn. Vooraf had ik overigens aangegeven vegetarisch te willen eten. Dat was geen enkel probleem.

A Taste of Amsterdam Eating Europe hummus
Ten Katemarkt

De tour begon op de Ten Katemarkt. Dat is een traditionele Nederlandse straatmarkt, met heel veel kraampjes waar je lekker eten kan kopen. Wij aten er drie verschillende soorten hummus: mango, gegrilde groenten en avocado-feta. Vooral de mango hummus vond ik super lekker!

Surinaams eten

Niet veel verder gingen we een Surinaamse winkel binnen. Het was een perfecte plek om originele Surinaamse gerechten te eten. We aten er een bara met mango chutney en baka bana (gebakken bakbanaan) met pindasaus.

A Taste of Amsterdam Eating Europe Surinaams
De food hallen

Een food wandeling door Oud West kan denk ik niet zonder een bezoek aan de Food hallen. De food hallen zitten in een oud tramdepot. Je vind er een flink aantal eet-tentjes en barretjes onder één dak. Wij dronken een Amsterdams blond bier met de twijfelachtige naam ‘gleuvenglijder’ en aten bitterballen van de ballenbar. Onder andere twee lekkere vegetarische bitterballen: spinazie/oude kaas en truffel. Tot slot at ik van Petit gâteau een heerlijke citroen meringue.

A Taste of Amsterdam Eating Europe Food hallen
Bar Karakter

In de De Clercqstraat zit bar Karakter, waar we een lekkere Moscow Mule cocktail dronken en ik een teriyaki bao met groenten at.

Bar bistro Belle ami

We eindigden de Taste of Amsterdam food tour bij Bar bistro Belle ami. Dronken een Gin tonic. Het eerste wat we daar aten was een lekkere koude gazpacho. Lekker fris, dus dat was wel even welkom omdat het zo warm was buiten. Tot slot kreeg ik een burrata met gegrilde paprika en pesto. Lekker en ik ga zeker een keer zelf een burrata maken!

Wat vond ik er van

Het zal wel duidelijk zijn: ik vond dat ik met deze Taste of Amsterdam tour een erg leuke culinaire wandeling had uitgekozen. Je ziet een mooi stuk van de oude Amsterdamse binnenstad, leert wat meer over het eten en de inwoners en eet een heleboel lekkere hapjes, tot je verzadigd bent. Maar wat ik het leukste vond is dat het ook gewoon een hele relaxte wandeling is, waarbij je de andere deelnemers ook leert kennen. Ik zou het zo nog een keer doen.

A Taste of Amsterdam Eating Europe Petite gateau

Over de auteur

Joost

Hou jij van koken? Ik wel! Maar ook van foto's maken en verhalen schrijven. Eetman.nl staat vol met lekkere vegetarische recepten. Het is mijn uit de hand gelopen receptenboek met vegetarisch eten dat echt lekker is. Voor iedereen die soms, zoals ik, of altijd vegetarisch wil koken.

Toon alle artikelen